Hamilton Schumacher sisakját kapta ajándékba a rekordbeállítás után

Forma-1, Eifel Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Michael Schumacher sisakja
NUERBURG, GERMANY - OCTOBER 11: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates after being presented with a helmet of Michael Schumacher for matching his record of 91 race wins during the F1 Eifel Grand Prix at Nuerburgring on October 11, 2020 in Nuerburg, Germany. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Értékes relikviával gazdagodott az Eifel Nagydíjon óriási mérföldkőhöz érő Lewis Hamilton, aki megszerezte pályafutása 91. futamgyőzelmét, ezzel pedig beérte az örökranglistán Michael Schumachert.

Lewis Hamilton az Eifel Nagydíjon utolérte minden idők legsikeresebb Forma-1-es pilótájának, Michael Schumachernek a futamgyőzelmek terén tartott rekordját, így a hétszeres világbajnokhoz hasonlóan már neki is 91 siker szerepel a neve mellett. A leintést követően – akárcsak Ayrton Senna pole pozíciós rekordjának 2017-es beállításakor – Hamilton ajándékot kapott: a hétszeres világbajnok 2012-es sisakját vehette annak fiától, Mick Schumachertől. A gesztus láthatóan megérintette a Mercedes versenyzőjét.

Hamilton Michael Schumacher sisakjával Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Mindannyiunk nevében gratulálok, óriási eredmény, őszintén. Ez egy versenyen használt sisak 2012-ből” – nyújtotta át apja sisakját Mick.

„Nem tudom, hogy mit mondjak – felelte, miután a magasba emelte Schumacher egykori fejvédőjét. – Amikor felnősz, nézel valakit és felnézel rá azért, amilyen versenyző, és amire évről évre, hétről hétre, versenyről versenyre képes a csapatával. Emlékszem, amikor az ő bőrébe bújtam a videojátékban, azt hiszem a Grand Prix 2 volt az.

Hamilton elárulta, elsőre le sem esett neki, hogy ez volt a 91. győzelme. „Hihetetlenül nagy megtiszteltetés, bele fog telni egy kis időbe, mire feldolgozom. Csak akkor jöttem rá, hogy beállítottam a rekordját, amikor a levezető kör végén behajtottam a bokszutcába. A célvonal átszelésekor nem fogtam még fel. Enélkül a hihetetlen csapat nélkül nem sikerült volna, óriási köszönet nekik, és hatalmas tisztelet Michaelnek."

Hamilton kicsit később a Sky Sportsnak részletesebben is mesélt arról, hogy miként követte gyerekként Schumacher pályafutását, és hogy mit jelent neki a mostani siker.

Hamilton átveszi a különleges ajándékot Mick Schumachertől

„Emlékszem, hogy otthon ülünk a kanapén az öcsémmel és az apukámmal, és minden vasárnap nézzük a versenyt, ahogy Michael előretör. Általában megnéztük a rajtot, aztán talán még a futam első felét, utána azonban én és az öcsém felmentünk játszani. Azt hiszem, talán a Grand Prix 3-mal versenyeztünk, én pedig Michael karakterével játszottam. Fenomenális volt. Tizenhárom-tizennégy lehettem, őrület belegondolni.

Nagyon nehéz leírni, hogy mit érzek most. Fáradt vagyok a versenytől, az elmém mindjárt szétrobban, szerintem fejfájásom lesz."

Jean Todt, az FIA elnöke is gratulált Hamiltonnak

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elmondta, bár Hamiltonnak ugyanannyi futamgyőzelme van, szerinte mindig is Schumacher lesz a Forma-1 legnagyobb ikonja. „Érzelmes pillanat volt, előtte valahogy nem gondoltunk sokat a rekordra – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Mindig is Michael lesz a Forma-1 legikonikusabb pilótája. Emlékszem az időkre, amikor minden bajnokságot a Ferrari nyert, most képesek voltunk utolérni őket csapatként, Lewis pedig beállította ezt a rekordot. Sokkal érzelmesebb, mint azt előtte gondoltam.”