Társoldalunk:

Ferrari: Nem szabad túl sokat belelátni Leclerc időmérős negyedik helyébe

2020.10.11. 12:22

Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója megvilágította Charles Leclerc Eifel Nagydíj időmérő edzésén elért negyedik helyének miértjeit, és arra jutott, hogy bár jó irányba tartanak, azért még nincs ok az ünneplésre.

A Ferrari legalább egyik autója teljesítményével elégedett lehet az Eifel Nagydíj időmérője után, hiszen Charles Leclerc a vörösök számára az idei évben kiugróan jó eredménynek számító negyedik helyen végzett. Noha a maranellóiak az Orosz Nagydíj után a Nürburgringre is új fejlesztésekkel érkeztek, Laurent Mekies, a csapat sportigazgatója szerint nem önmagában ezeknek az újításoknak köszönhetik a jó helyezést. A francia szakember óva int mindenkit attól, hogy túlzottan optimista legyen legyen az elért eredmény miatt.

Leclerc jól ment a Ferrarival - Galéria!Forrás: Getty Images/EPA/Ronald Wittek

„Charles nagyon jó munkát végzett, de szerintem összességében ez a csapatnak is egy jó nap volt. Nagyon kemény hetek-hónapok állnak mögöttünk, ezért bátorító az erőfeszítéseinket figyelembe véve, hogy ismét jó irányba tartunk a fejlesztésekkel. A szombati napon ez nem számított sokat, de az irány jó a jövőre és a következő évre. Ez jó jel" – nyilatkozta Mekies az időmérő után.

A szakember nem tagadta, hogy az új fejlesztések is szerepet játszottak a negyedik hely elérésében, de más tényezőket is kiemelt. Szerintem sok tényező játszott szerepet, de nem hiszem, hogy túl izgatottá kell válnunk ettől. Az első tényező, hogy Szocsiban és itt is volt néhány kisebb fejlesztésünk. Remélem, hogy pár héttel ezelőtt elértük a gödör alját, most pedig próbálunk újjászerveződni, hogy megoldjuk a gondjainkat."

„Ez egy hosszú út, biztos vagyok benne, hogy lesznek hullámhegyek és hullámvölgyek, a szombati azonban szerintem az első lépés a jó irányba Szocsi után, remélhetőleg az autónak is jobb lesz a teljesítménye. És persze Charles köre is nagyon-nagyon jó volt, egyből nagyon éles volt, mindent kihozott az autóból, amit ki lehetett."

Lando Norris szerint a kevés egyenes is kedvezett a kanyarokban erősebb Ferrarinak - Galéria!Forrás: Getty Images/EPA/Ronald Wittek

„Nem utolsó sorban pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy nagyon egyedi hétvége azzal, hogy nem köröztünk pénteken. Ez mindig megkavarja egy kicsit a sorrendet, legyen az ránk nézve jó vagy rossz. Úgyhogy ha őszinte akarok lenni, [a jó szereplés] ennek a három dolognak a kombinációja."

A fejlesztések, Leclerc jó teljesítménye és az elmaradt péntek mellett még a monacói pilótának is meglepő volt, hogy

a hagyományosan a melegebb időjárást kedvelő Ferrari nem küszködött az F1-es hétvégén extrémnek számító hidegben.

„Mielőtt idejöttünk, nagyon aggódtunk azon, hogy miként fogjuk munkára bírni a gumikat ilyen körülmények között, amelyhez foghatót az egész szezonban nem tapasztalunk – mondta Mekies. – Szóval aggódtunk, és megpróbáltunk mindent megtenni az autóval, hogy jól működjenek a gumik. Még ha meg is feledkezek az ellenfelekről, mindez elfogadhatóan sikerült abból a szempontból, hogy miként működtek a gumik ilyen körülmények között. Nem tudom, hogy az ellenfeleink mennyire szenvedtek ezzel."

A monacói pilóta teljesítménye is kellett a negyedik helyhez - Galéria!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Összegzésképpen Mekies arra jutott, hogy a fejlesztések egyértelműen a segítségükre voltak, de azért elbízni semmiképpen sem szabad magukat. „Szeretném azt gondolni, hogy ez egyszerűen egy jól kivitelezett szombati nap volt, a fejlesztések pedig hozzátették az extra tizedeket, ami egy ilyen szoros mezőnyben jelentheti a különbséget. Két tizeddel gyorsabb vagy és már megvan a negyedik hely, de ha hárommal lassabb, már a Q3-ba sem kerülsz be. Úgyhogy realistának kell maradnunk ezután az eredmény után is."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK