Társoldalunk:

A WC-ről sem tudott leszállni a Racing Point helyettesítésre szoruló pilótája

2020.10.11. 10:00

Otmar Szafnauer, a Racing Point F1-es istállójának csapatfőnöke részleteket osztott meg arról, hogy miért kellett beugrania Nico Hülkenbergnek az Eifel Nagydíjon Lance Stroll helyére.

Az Eifel Nagydíj időmérőjének közvetítésére kapcsolók között bizonyára jó néhányan meglepődtek azon, ahogy meglátták a rikító sárga bukósisakot az egyik Racing Point pilótafülkéjében. A fejvédő tulajdonosát, Nico Hülkenberget is meglepetésként érte Otmar Szafnauer, az istálló csapatfőnökének négy órával korábbi telefonja arról, hogy be kell ugrania a lebetegedett Lance Stroll helyére. Szafnauer utólag elárulta, hogy a kanadai pilótának milyen problémái voltak, valamint megdicsérte az utolsó pozícióba kvalifikáló németet.

Stroll az utolsó pillanatig bízott benne, hogy fog tudni vezetniForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Miután a harmadik szabadedzés alatt elterjedt Stroll betegségének híre, mindenkinek egyből a koronavírus jutott eszébe. A Racing Point versenyzőjének azonban más baja volt. Az Orosz Nagydíj óta nem érezte jól magát, szerintem egy kicsit megfázott. Először azt gondoltuk, »jobb, ha letesztelik a vírusra«. Több tesztet is elvégeztek rajta, beleértve a szokásos tesztet a versenyhétvége előtt. Három vagy négy negatív eredmény érkezett. Nem produkálja a klasszikus COVID-19 tüneteket, egyszerűen csak nem érzi jól magát" – nyilatkozta Szafnauer.

A csapatfőnök ezután részletekbe is belement. „Az elmúlt éjjel hasfájásra panaszkodott, ezért végig a wc-n ült. Azt mondta, hogy rengeteg folyadékot veszített, és annyi időre sem tud leszállni a WC-ről, hogy beüljön az autóba. Nem tudom, hogy evett-e valamit, vagy gyomorrontása van. Azt mondta, hogy »nem érzem magamban az erőt, hamarosan jön egy dupla hétvége, inkább pihenek, hogy készen álljak arra.«"

Stroll végül maga döntött úgy, hogy nem vállalja a versenyzéstForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Stroll az utolsó pillanatig kivárt, hogy eldöntse, képes-e vezetni, végül azonban úgy döntött, hogy nem. „Harminc perccel a szabadedzés előtt még azt mondta, hogy »meg akarom csinálni«. Aztán már úgy volt vele, hogy »ha nem leszek jobban, akkor így kell részt vennem az időmérőn, majd így kell versenyeznem.« A verseny volt az, amire nem igazán vágyott ilyen állapotban. Remélte, hogy le tud szállni a WC-ről és be tud ülni az autóba. Fél órával voltunk a harmadik szabadedzés előtt, máskülönben már tegnap hívtuk volna Hülkenberget, és ő ment volna a harmadik szabadedzésen."

Szafnauer elmondta, hogy Stroll le is gyengült a hasmenéstől, egy orvos pedig folyamatosan felügyeli őt, és amint jobban lesz, hazamegy.

Nem vártak sokat Hülkenbergtől

Ami Nico Hülkenberget illeti, a csapatfőnök elárulta, hogy a versenyző a német RTL szakértője lett volna a hétvégén, ezért amúgy is jönnie kellett volna a Nürburgringre, így a csapat tudta, hogy nincs messze.

Ami a 33 esztendős pilóta négy mért kör alatt nem tudott csodát tenni az időmérőn, a Q2-be jutásról 8 tizeddel maradt le, az utolsó előtti helyezett Kimi Räikkönentől pedig két tizedet kapott. Ez annak tükrében, hogy az utolsó pillanatban rántották be, és az új fejlesztésekkel sem volt tapasztalata, így is szép teljesítmény, Szafnauer pedig nem is várta el tőle, hogy előrébb végezzen.

Hülkenberg azt hozta, amiért beültették az autóba - Galéria!Forrás: AFP/Getty Images/Ina Fassbender

„Óriási kérés volt a beugrás, úgyhogy már azért is hálásak vagyunk, hogy 107%-on belülre került. Csupán annyit szerettünk volna, hogy vasárnap versenyezhessen. Jó autó van alatta, most már néhány kört is megtett vele, és ha jó rajtot fog, a pontszerzésre is lesz esélye."

„Változtattunk az autón, amióta legutóbb vezette, ez pedig meglepte őt. Azt mondta, más érzés vezetni a kocsit, és hozzá kell szoknia. Összességében elégedett volt, az egyensúly nem volt olyan rossz, azonban ha valaki nincs hozzászokva az új fejlesztésekhez, egyértelműen lassabb lesz."

Amennyiben Hülkenberg nem lett volna elérhető, vagy pozitív lett volna a koronavírustesztje, Stoffel Vandoorne, a Mercedes és a Racing Point hivatalos tartalékja vezethetett volna Stroll helyén. Szafnauer szerint csak azért nem a belga pilótára esett egyből a választás, mert Hülkenberg már versenyzett náluk.

„Marad a Call of Duty, jó szórakozást, Nico Hülkenberg” – tweetelte Vandoorne a nürburgringi paddockból

„Itt van a paddockban, volt negatív COVID-tesztje és készen állt a beugrásra – mondta a csapatfőnök Vandoorne-ról. – Nicónak azonban itt volt az ülése, pontosan tudtuk a pedálbeállításait. Nem kellett ezeket és még néhány másik dolgot változtatnunk, amiket meg kellett volna tennünk Stoffellel. Úgyhogy egyszerűbb volt így."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK