Rosberg: Wolff távozása esetén Hamilton maradása sem biztos

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Toto Wolff
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nico Rosberg úgy véli, Toto Wolff esetleges távozása nemcsak Lewis Hamilton jövőjére lehet hatással, hanem a Mercedes sikerkorszakának végét is jelentheti. 2016 világbajnoka szerint Sebastian Vettel számára az Aston Martin óriási esélyt jelent, hogy kijöjjön abból a negatív spirálból, amiben már évek óta benne van.

A Mercedes F1-es istállójának két kulcsfigurája, Toto Wolff és Lewis Hamilton sem rendelkezik még szerződéssel 2021-re. A csapatfőnök nemrég megerősítette, hogy a továbbiakban is az F1-es alakulatot fogja segíteni, de az már nem biztos, hogy jövőre is a jelenlegi pozíciójában láthatjuk.

Egykori riválisa szerint Hamiltonnak fontos, hogy mi lesz főnökével Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az osztrák üzletember leszögezte, döntése nincs hatással Hamilton jövőjére, aki szokatlan módon még mindig nem írta alá a szerződését. Egykori csapattársa és riválisa, Nico Rosberg azonban úgy véli, a hatszoros világbajnok számára fontos, hogy mi lesz Wolff-fal.

– jelentette ki a Sky Sports műsorában. – Arra pedig nincs garancia, hogy ha Toto elmegy, és egy új főnök érkezik a helyére, akkor megmarad a stabilitás. Emellett az ő távozása elindíthat egy láncreakciót, vagyis sok más, vezető pozícióban lévő személy is mondhatja, hogy »rendben, véget ért egy korszak, Toto elmegy, én pedig szerettem vele dolgozni, úgyhogy próbáljunk ki valami újat«. Ennek következtében pedig akár nagyon rosszra is fordulhat a csapat sorsa.”

A német pilóta honfitársa, Sebastian Vettel helyzetére is kitért, aki idén egyelőre nem teljesít jól. 2016 világbajnoka úgy gondolja, hogy ebben komoly része van a jelenlegi autóknak, mivel azok a 33 esztendős versenyzőnek egyáltalán nem fekszenek.

Vettel 2018 nyarán még vezette a világbajnokságot, azóta viszont számtalan hibát vétett, ami többször is a győzelmébe került. Honfitársa úgy véli, a négyszeres világbajnok egy ördögi körben van, amiből nehéz kiszabadulni.

„Szerintem belekerült egy negatív spirálba. Apróságokkal kezdődött, aztán Hockenheimben vezető helyről hatalmasat hibázott, utána újabb és újabb rontások jöttek, ami valóságos lavinát eredményezett. Ez egyre negatívabban hat az emberre, aminek következtében egyre inkább kételkedni kezd magában, így pedig egyre többet hibázik. A helyzet csak rosszabbá és rosszabbá válik.”

Vettel negatív spirálba került, de az Aston Martinnál kiszabadulhat belőle Forrás: Getty Images/EPA/Ronald Wittek

Ráadásul tavaly Kimi Räikkönen helyére megérkezett Charles Leclerc, és szépen lassan ő vált azzá a pilótává, akire a csapat épít. Rosberg szerint Vettelt hatalmas sokként érte, hogy évekig ő volt a csapat, és így egy ország elsőszámú pilótája, majd jött Leclerc, és nem sokkal később öt évre szóló szerződést írt alá.

Vettel év végén távozik a Ferraritól, miután a maranellóiak nem tartottak igényt a további szolgálataira. Azóta már az is kiderült, hogy jövőre az Aston Martinnál folytatja, és ez soha vissza nem térő alkalom lehet, hogy véget vessen a rontásokkal teli időszaknak.

„Az Aston Martin hatalmas lehetőség számára, hiszen csapaton belül ismét ő lehet a vezér, az autó pedig gyors, így lehet néhány sikeres pillanata – magyarázta Rosberg. – Ennek hatására pozitív spirálba kerülhet, és talán ismét lehet annyira jó, mint korábban, emellett a hibák is eltűnhetnek. Szóval ez óriási esélyt jelent neki, én pedig boldog vagyok, hogy erre rátalált.”