Társoldalunk:

Wolff: Hamiltonnak és Bottasnak szinte remeteként kell élnie

2020.10.10. 06:45

Toto Wolff elárulta, a Mercedes folyamatosan tesztelt, és egészen csütörtökig senkinél nem mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A brackley-iek csapatfőnöke arról is beszélt, hogy Lewis Hamiltonra és Valtteri Bottasra még szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a többi csapattagra.

Sergio Pérez óta először regisztráltak koronavírus-fertőzöttet Forma-1-es istállónál, miután a Mercedes bejelentette, hogy az egyik csapattag csütörtökön pozitív tesztet produkált. Azóta született még egy hasonló eredmény, és a címvédő meg is tette a szükséges intézkedéseket. Toto Wolff elárulta, a hét elején még senkinél sem mutatták ki a vírust. 

Wolff elárulta, a hét elején még minden rendben voltForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

„Brackley-ben folyamatosan tesztelünk, hétfőtől szerdáig pedig mindenkit megvizsgáltak, és egyetlen pozitív eredmény sem született – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. – Amikor viszont megérkeztünk, elvégeztünk egy második tesztet, és egy személynek pozitív lett az eredménye, aminek következtében természetesen karanténba került. A vele együtt utazókat, illetve dolgozókat szintén elkülönítettük, az ő következő tesztjük negatív lett. Ezt követően ismét volt egy pozitív eset, a körülötte lévők pedig ugyancsak karanténba kerültek.”

Az osztrák üzletember megerősítette, hogy hat alkalmazott utazott el Brackley-ből, a csapat Egyesült Királyságban található központjából a Nürburgringre, hogy pótolja a kieső személyzetet. Ezzel együtt kiemelte, hogy a helyzet távolról sem megnyugtató, mert minden ember munkája fontos, de hozzátette, ehhez hasonló szituációval még hosszú ideig számolniuk kell.

Pérez nyári esete megmutatta, hogy a pilóták sincsenek biztonságban, az ő hiányuk pedig különösen nagy érvágás lenne. Éppen ezért nekik az átlagosnál is szigorúbb szabályokat kell betartaniuk, emiatt pedig sok szempontból nincsenek irigylésre méltó helyzetben.

A legtöbb korlátozás nyilvánvalóan a versenyzőkre vonatkozik. Számukra ez közel sem ideális helyzet, mert majdhogynem remeteként kell élniük. Otthon maradnak, nem mennek el vacsorázni, és velünk ellentétben senkivel nem találkoznak a csapaton belül.”

Wolff elárulta, még a pilóták és a mérnökök közötti megbeszélés is online zajlik, és előbbiek a saját szobájukban tartózkodnak. A Mercedesnél olyannyira igyekeznek kerülni az érintkezést a versenyzőkkel, hogy még a biztonsági öv becsatolása alatt is próbálnak távolságot tartani.

Hamiltonra és Bottasra rendkívül szigorú szabályok vonatkoznakForrás: Getty Images/xpbimages.com/Xpb Images

Lewis Hamilton jelenleg 44 ponttal vezeti a bajnokságot Valtteri Bottas, és további 33-mal Max Verstappen előtt. (Az ehhez kapcsolódó érdekességről ebben a cikkben írtunk.) Ugyanakkor amennyiben a brit vagy a finn versenyző megfertőződne, az könnyedén helyzetbe hozná a másikat, illetve utóbbi esetében a Red Bull pilótáját is. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a csapat mindent megtegyen annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.

„A bajnokság szempontjából kritikus, ha valaki egy vagy két futamot kihagy, szóval nekik sajnos valamennyire [a többiektől] elzártan kell élniük. Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy helyes döntést hoztunk, amivel megvédjük őket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK