Verstappen édesapja versenyképes Red Bullt követel fiának

Forma-1, Orosz Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull Racing
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 26: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 leaves the garage during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 26, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kezdi elveszteni a türelmét Max Verstappen helyzete miatt a korábban szintén az F1-ben versenyző édesapja, Jos Verstappen. A Red Bull szerint a fiatal tehetség nem aggódik a Honda kiszállása miatt.

Újabb csavart hozhat a pilótapiac középtávú alakulásán az, hogy a Honda bejelentette, a 2021-es szezon végén elhagyja a Forma-1-et, így a Red Bull csapatai számára más motorszállítót kell találni. Ez újabb rossz hír Max Verstappen számára, aki a 2015-ös szezonban minden idők legfiatalabb F1-es pilótájaként mutatkozott be, de a legfiatalabb világbajnok szinte biztosan nem ő lesz.

Verstappenből világbajnokot akarnak faragni Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Noha 2023-ig szerződés köti a csapatához, nem lenne meglepő, ha a Honda távozása nyomán megpróbálna távozni a Red Bulltól, ahol alkalomszerűen küzdhet csak a győzelmekért, a Mercedes ellen idén sem tudják felvenni a kesztyűt. A holland pilóta szókimondó édesapja, a korábban az F1-ben is versenyző Jos Verstappen kezdi elveszteni a türelmét fia helyzete láttán.

„Most csak várunk, hogy mi fog történni. A Red Bullon kívülről sokan sok mindent mondanak, de az nekünk nem számít. Ideje, hogy a Red Bull összehozzon egy világbajnok autót. Ha Maxnak versenyképes autója lesz 2021-ben, senkinek sem kell tartania semmitől. Ez a cél, hogy világbajnok legyen – idézte idősb Verstappent a Telegraaf.

A Red Bull 2015-ben néhány teszt után az F3-ból rögtön az F1-be katapultálta Verstappent, majd a rögtön győzelmet hozó 2016-os Spanyol Nagydíjtól már az anyaistálló autóját adták neki, de a még nagyobb sikerek továbbra is csak ígéretek maradnak. Helmut Marko az év elején azt várta, hogy megküzdhetnek a Mercedesszel, ez azonban csak remény maradt.

„Helmut mondhat, amit akar, de én nem úgy látom, hogy ez megvalósul – nyilatkozta Jos Verstappen a holland Formule1-nek. – Különösen [a szezon] elején voltam elkeseredett, amikor rájöttünk, hogy mi a valós helyzet” – utalt arra, hogy fia szerint egy pillanatig sem volt esélye az egyéni és a konstruktőri pontversenyt is uraló Mercedes ellen.

Jos Verstappen idén kevesebbet jár versenyekre, de így is van véleménye az eseményekről Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

„Mit kellene mondanom? Egyszerűen túl lassúak vagyunk. Bajnokok akarunk lenni, de ez az idén nem fog megtörténni, legalábbis ezzel az autóval biztosan nem. Esélyünk sincs. Persze, most nincs mit tenni, el kell fogadni, de nem erre törekszünk, hanem a világbajnokságért küzdenénk. Meglepett, hogy a Mercedes mekkora előnyben van.”

A Red Bull szerint Verstappen marad

Néhány nappal a Honda bejelentése után Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke az istálló honlapján megjelent bejegyzésében reagált a pletykákra, amelyek arról szólnak, hogy Max Verstappen is távozhat a Honda kilépése nyomán. Horner tagadta, hogy ez felmerülhetne, ettől függetlenül ilyen szinten elképzelhetetlen, hogy ne lenne kiskapu Verstappen szerződésében.

„Az emberek folyamatosan azt kérdezik, hogy a Honda távozása azt jelenti-e, hogy változik a versenyzői felállásunk vagy azt eredményezi-e, hogy Max is elhagyja a csapatot. Elárulhatom, hogy noha a szerződéseink bizalmas jellegűek, nincsenek a Hondához köthető záradékok Max és Alex [Albon] szerződéseiben, úgyhogy ez semmit sem változtat. A bejelentés előtt jót beszélgettem Maxszal, ugyanolyan motivált és elszánt, megbízik a csapatban” – írta Horner.