A Mercedes is változtat, de a Hondával ellentétben nem hagyja el az F1-et

Forma-1, Ola Källenius, Mercedes-AMG, AMG logo
Ola Källenius, CEO der Mercedes-Benz AG, auf der virtuellen Investoren-und Analystenkonferenz »Mercedes-Benz Strategy Update« am 6. Oktober 2020. Ola Källenius, CEO of Mercedes-Benz AG, at a virtual on-line investor and analyst conference titled »Mercedes-Benz Strategy Update« on October 6, 2020.
Vágólapra másolva!
A Mercedes megerősítette, hogy a továbbiakban is elkötelezett a Forma-1 iránt, a jövőben azonban almárkákáját helyezné előtérbe.

Az autóiparban zajló változások és a Honda 2021 végi kiszállása ismét rávilágított a Forma-1 nem túl rózsás helyzetére a nagy autógyártók szemében. Miközben a jelenlegi trendeket követve az autóipar az elektromos hajtás felé mozdul el, az F1 várhatóan még évekig hibrid erőforrásokat fog használni, ami nem csak az új gyártók beszállását lehetetleníti el, de a jelenleg a sportágban levők távozására is okot adhat. A hat éve zsinórban mindent megnyerő Mercedes is azok közé tartozik, akik elkötelezték magukat az elektromos hajtás mellett, az F1-ből azonban ennek ellenére nem terveznek kiszállni.

Ola Källenius a befektetőknek tartott virtuális konferencián Forrás: Daimler AG

A Mercedes elköteleződése az elektromos hajtás mellett egy sor új elektromos hajtású utcai modell piacra dobását, valamint a Maybach, a G, az EQ és az AMG almárkák előtérbe helyezését jelenti. Az F1 szempontjából a nagyteljesítményű sportautókra szakosodott AMG az érdekes,

a következő szezontól ugyanis a gyártó szeretné még szorosabbra fonni a köteléket az AMG és a Forma-1-es csapat között.

„Az AMG 2021-től kezdődően kész a következő szintre lépni a nagy teljesítményű elektromos hajtásláncokkal. A következő évtől kezdve intenzívebb lesz a kapcsolata a Forma-1-gyel, hogy ezzel is kifejezze identitását a Mercedes nagyteljesítményű almárkájaként" – olvasható a Daimler közleményében.

Mindez a hírek szerint a marketing tevékenységben, a versenyautók technológiájának utcai felhasználásának növelésében, valamint a Forma-1-es autók fényezésében lesz tetten érhető, azaz az AMG logói látványosabban lesznek jelen Lewis Hamilton és Valtteri Bottas versenygépén.

„Az AMG-t sportmárkaként alapították, az alapítók közül Aufrecht és Melcher csak azért építettek utcai autókat, hogy finanszírozni tudják a versenyzésüket. Ez nagyban hasonlít a más versenyzőlegendák, vagy nagyteljesítményű autókat gyártó vállalatok által használt stratégiára, legyenek akár olaszok vagy britek. A szenvedélyük a versenyzés volt" – mondta Ola Källenius, a Daimler AG vezérigazgatója egy befektetőknek tartott konferenciabeszélgetésen.

A Project One-ban már F1-es erőforrás dolgozik Forrás: Mercedes-Benz

A Mercedes-AMG Project One szupersportautó esetében már létrejött az F1-es technológia utcai használata, mivel a csúszást követően végül 2021-ben debütáló kocsi a Mercedes F1-es hajtásláncát használja. A mostani bejelentés nyomán a jövőben még több hasonló összefonódásra lehet számítani.

– mondta Källenius. – A Project One-nal fogjuk a Forma-1-es hajtásláncot és átvisszük a közútra, úgyhogy természetes, hogy a folytatásban még jobban kihasználjuk a Forma-1-et az AMG esetében."

A Mercedes tehát amellett, hogy igyekszik követni az autóipari trendeket, továbbra is fontos platformként tekint a Forma-1-re.