Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel díjazná az ötletet, ha a Forma-1-es versenyhétvégéken betétfutamként az F1-es pilóták azonos autókkal mérhetnék össze a tudásukat, ahogyan tették azt az 1984-es Európa Nagydíjon. A négyszeres világbajnok ezzel együtt attól tart, ez ma már nem lenne lehetséges.

Miután a Forma-3-as szezonnak Mugellóban vége lett, a Forma-2-es mezőny pedig majd csak a Bahreini Nagydíjon csatlakozik ismét az F1-esekhez, az Eifel Nagydíjon nem lesz formaautós betétfutam, noha túraautók így is versenyeznek majd. A gyérebb menetrend és az 1984-ben az újjáépített Nürburgringen rendezett első verseny apropóján az Autosport felvetette, hogy a Forma-1-es mezőny egyenautókban is megmérkőzhetne, ahogyan tette azt 36 évvel ezelőtt. Sebastian Vettelnek tetszett az ötlet.

A Race of Champions-on Vettel minden évben kiáll, hogy egyforma autóban mérettesse meg magát a többiekkel Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Ker Robertson

Ayrton Senna, Niki Lauda, Keke Rosberg, Alain Prost, James Hunt, John Surtees, Jody Scheckter. Csak néhány név azok közül, akik az 1984-es Európa Nagydíj betétfutamaként összecsaptak 20 darab egyforma Mercedes 190 E volánja mögött, de igazából mindenkit fel lehetne sorolni, a stuttgartiak ugyanis az összes élő világbajnokot meghívták a nem mindennapi futamra, amelyet végül Senna nyert meg. Összesen tíz világbajnok vett részt a küzdelemben.

Azóta nem rendeztek hasonló viadalt, amelyen volt és jelenlegi Forma-1-es pilóták azonos feltételek mellett küzdhettek volna meg, Vettelnek azonban nem lenne ellenére valami ilyesmi.

„Szórakoztató lenne, én benne lennék, ha mondjuk túraautókkal, vagy valami hasonlóval küzdhetnénk meg, amikkel keményen versenyezhetnénk egymás ellen” – nyilatkozta az Autosportnak, majd felmerült benne, hogy akár izgalmasabb versenyt is produkálnának, mint az F1.

Ugyanakkor ez már régen volt, manapság sokkal több a futam, de jó lenne más versenyeken is indulni más autókkal."

Senna újoncként is legyőzte a rutinos vetélytársakat 1984-ben

Vettel kitért arra is, hogy évtizedekkel ezelőtt nem számított ördögtől valónak, ha a Forma-1-es pilóták más sorozatokban is indultak, manapság szerinte ez azonban már nem működhetne, mivel az eredményes szerepléshez nem oszthatják meg a figyelmüket, valamint ha több sorozatban is versenyeznének, és nem jönnének az eredmények az F1-ben, egyből a kritikák kereszttüzébe kerülnének.

„Régen sokkal változatosabb volt, a versenyzők hétről hétre más autókat vezettek, Forma-1-est, Forma-2-est, bármit. Mára nyilván nagyon magas a színvonal, és az ember csak egy dologra koncentrál.

A négyszeres világbajnokhoz hasonlóan Carlos Sainz is örülne neki, ha egyenlő feltételek mellett csaphatna össze a többiekkel, a McLaren spanyol pilótája azonban mindezt kizárólag F1-es autóval tenné meg. „Én azt akarnám, hogy Forma-1-es autóban versenyezzünk közel egyforma feltételekkel. Engem más nem érdekel.

Azt kívánom, hogy egy nap mind beülhessünk ugyanabba a Forma-1-es autóba, és megnézhessük, hogy ki a gyorsabb. Az lenne a legjobb, vagy a legigazságosabb teszt. Ugyanakkor szerintem ez lehetetlen."

Sainz csakis Forma-1-es autóval versenyezne Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Yuri Kochetkov

Sainz szerint már csak azért is egyforma Forma-1-es autóval lenne a legjobb megmérkőzniük, mivel annak a vezetésében a legjobbak, ezért az is mutatná meg a valódi képességeiket. „A Forma-2, Forma-3, rali, vagy bármi más különbözik attól, amiben profik vagyunk. Mi professzionális Forma-1-es pilóták vagyunk, ahhoz értünk, hogy a világ leggyorsabb autóit vezessük. Úgyhogy én abban szeretném összehasonlítani magam a másik tizenkilenccel, hogy ki tud a leggyorsabban alkalmazkodni és a leggyorsabban menni ugyanazzal a Forma-1-es autóval."