Társoldalunk:

Alonso: Valóban én vagyok a legkomplettebb pilóta

2020.10.04. 16:47

Fernando Alonso töretlen magabiztossággal készül a visszatérésére, egy interjúban pedig elmondta, ő is a legösszetettebb Forma-1-es pilótának tartja saját magát.

Fernando Alonso két év kihagyás után, 39 évesen tér vissza a Forma-1-be, miután kétéves szerződést írt alá a jövőre már Alpine néven versenyző Renault-val. A kétszeres világbajnok úgy érzi, hogy szeretné újra megméretni magát a legmagasabb szinten ahelyett, hogy otthonról nézné a versenyeket. A Motorsport-Total.com-nak adott interjúban a spanyol pilóta beszélt arról, hogy milyen versenyzőnek tartja magát, illetve arról is, hogy mitől ég benne folyamatosan a versenyzés iránti vágy.

Alonso magabiztosan készül a visszatérésreForrás: DPPI

Alonsóval kapcsolatban általános vélekedés, hogy az utóbbi évek egyik legösszetettebb versenyzője, azaz nincs igazán gyengéje. A kétszeres világbajnok szerint ez valóban így van.Ha az emberek azt mondják, hogy én vagyok a legteljesebb pilóta, akkor egyet kell értenem. Eléggé komplett versenyzőnek tartom magam, tízesből kilencest adnék magamnak. Talán van nálam gyorsabb versenyző esőben, ahogy talán egy körön is, úgyhogy egyértelműen van nálam jobb ezeken a területeken, de nem sok."

Alonsóról köztudott, hogy imádja az országúti kerékpározást, így egy kerékpáros példával szemléltette, hogy mennyire tartja jónak magát. „Ha egy kerékpáros 9 és feles a hegyen, 9 és feles az időfutamon és 9 és feles s sprintben, akkor mindhárom trikót ő fogja viselni" – utalt a nagy körversenyeken kiosztott, az adott területen a legjobbnak járó mezre.

A terepralizás jó tapasztalat volt a számáraForrás: Toyota

Mióta 2018 végén hátat fordított a Forma-1-nek, a spanyol több szakágban is kipróbálta magát, nyert két Le Mans-i 24 órást és egy Daytonai 24 órást, részt vett két Indy 500-on (kvalifikálni csak az egyikre tudta magát), illetve elindult az idei Dakar-ralin is. Úgy véli, ezek a tapasztalatok arra voltak jók, hogy „felfedezze saját magát" és rájöjjön, hogy olyan pilóta, „aki minden szituációhoz alkalmazkodik, minden autóhoz, minden kategóriában."

Egy harcos vagyok, aki semmit sem vesz készpénznek. Most lehetnék otthon, és nézhetném TV-n a versenyeket, vagy vezethetnék évente egyszer, szórakozásból. De szeretném újra megpróbálni, soha fel nem adni és tovább küzdeni" – mondta visszatérésének okairól.

Azt tervezi, hogy jövőre ugyanazzal a küzdeni akarással veti bele magát a küzdelembe, ami jellemezte őt eddigi pályafutása során. „Amikor hatodik vagyok és még van hátra tíz kör, mindig azt gondolom, hogy még meglehet a dobogó. Nem tudom kikapcsolni ezt a kapcsolót a fejemben, nem tudok megelégedni kevesebbel, mindig egy kicsit többet akarok. Ambiciózus vagyok."

Nem csak szórakozásból tér visszaForrás: DPPI/Renault

És hogy honnan ez a küzdőszellem? Ezt ő maga sem igazán tudja. „Sokat gondolkoztam ezen. A szüleim nagyon csendesek, nincs bennük ekkora versenyszellem. A nővérem is nagyon nyugodt ember, valamint a legjobb barátaim is. Senkitől sem örököltem vagy nevelte belém ezt a kompetitív személyiséget. Az életem versengésből áll, mindegy, hogy mit csinálok. Akár a barátaimmal vagyok, akár otthon, vagy a szupermarketben, ahol gyorsabban akarom levenni a tejet a polcról, mint a többiek. Olyan ez, mint egy játszma."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK