Társoldalunk:

A Red Bull csapatfőnöke továbbra is védi alulteljesítő pilótáját

2020.09.30. 14:00

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke ezúttal a pálya kialakításában látta Alexander Albon gyenge szereplésének okát. A thai-brit pilóta csak bottal ütötte Max Verstappen nyomát az Orosz Nagydíjon.

A Toszkán Nagydíjon szerzett dobogós helyezése után Alex Albon az Orosz Nagydíjon ismét tragikusan gyenge futamot teljesített. Noha a thai-brit pilótát váltócsere hátráltatta, az egész hétvégén nagyon le volt maradva Max Verstappen mögött, az időmérő edzésen 1,2 másodpercet kapott a hollandtól. A futamon végül a 10. helyre hozta be a Red Bullt, Christian Horner szerint pedig idei legnehezebb versenyén van túl.

Albon az első szakaszban a mezőny végén csatázott Norrisszal és Russell-lelForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Horner már futamok óta mondogatja, hogy Albont jobban befolyásolja az autó viselkedése, miközben Verstappen schumacheri módon képes felülkerekedni a problémákon. A holland pilóta csapattársa szocsiban azonban a szokottnál is jobban szenvedett, ami a csapatfőnök szerint a pályának köszönhető.

Alex különösen érzékeny az autó egyes tulajdonságaira, ezzel küszködik, egy ilyen pálya, amelyen rövid kanyarok és nagy féktávok találhatók, pedig kihangsúlyozza ezt – nyilatkozta Horner. – Nyilván sok mindent ki kell elemeznie. A futam második felében elég jól visszajött, de nyilvánvaló, hogy ez egy nehéz hétvége volt neki. Sajnálatos, hogy a két héttel ezelőtti dobogó után ez valószínűleg a legnehezebb versenye volt egész évben."

A csapatfőnök előrevetítette, hogy várható megoldás Albon gondjaira. „Szerintem megértettünk néhány problémát, amelyeket az autóval kapcsolatban tapasztalunk. Keményen dolgozunk, hogy orvosoljuk ezeket. A hátralevő versenyeken remélhetőleg tehetünk olyan lépéseket, amelyektől fejlődni fog az autó ezeken a területeken."

Hálás azért, hogy a Red Bull támogatjaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a Red Bull meddig fogja tűrni Albon gyenge szereplését. A versenyző a Toszkán Nagydíj után a levezető körben megköszönte, hogy „kitartottak mellette", amit nehezen lehetett másképp értelmezni, mint úgy, hogy hálás, amiért nem rúgták még ki.

Oroszországban azonban cáfolta, hogy erre célzott volna.  

„Visszahallgattam, és arra gondoltam, Istenem, ez tisztára úgy hangzott, mintha azt mondtam volna, »kösz, hogy nem szabadultatok meg tőlem.« Pedig nem így értettem, inkább úgy, hogy »köszi, hogy az első naptól fogva támogattok.« – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – A média spekulál, mindenki spekulál, de a csapat mindig mellettem állt, és miközben erre gondoltam, azt akartam mondani, hogy »ez a tiétek, srácok, erre vagyok képes.« Remélhetőleg még sok hasonló eredményem lesz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK