Társoldalunk:
Hírlevél

Az Aston Martin visszaadhatja Vettel varázsát, véli a technikai igazgató

2020.09.29. 12:26

A jövőre Aston Martin néven induló Racing Point technikai igazgatója is látja, hogy Sebastian Vettel nem élete formájában versenyez a Ferrarinál, de Andrew Green szerint segíthetnek, hogy a német pilóta rendezze a sorait és számítanak a világbajnoki címeivel megszerzett tapasztalatára.

A következő F1-es szezon egyik érdekes történetszálának ígérkezik, hogy Sebastian Vettel újra elkapja-e a fonalat az Aston Martin néven versenyző Racing Point színeiben. A négyszeres világbajnok idén a tempó és a versenyszituációk kezelése terén is elmarad csapattársához, Charles Leclerc-hez képest, de a Ferrari már a szezon kezdete előtt kizárta őt a csapat jövőjét érintő kérdésekből.

Vettel nincs könnyű helyzetben a Ferrarinál, de a saját dolgát is megnehezítiForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Getty Images

A Toszkán Nagydíj előtt a Racing Point bejelentette, hogy leszerződtetik Vettelt a távozó Sergio Pérez helyére, de a közvéleményben sokan kételkednek abban, hogy a német pilóta jó választás a fejlődő csapathoz, és az Orosz Nagydíj alkalmával Andrew Green, az istálló technikai igazgatója is elárulta, látják ők is, hogy új igazolásuk nem éppen a legjobb korszakát éli.

Szerintem mi is hasznosak lehetünk Seb számára – vélte Green. – Fejben most nincs igazán rendben, egy kissé elvesztette a varázsát, mi viszont szerintem a legjobb csapat vagyunk, ha rendbe kell szedni a pilótákat, és meg kell találni, hogy mikor érzik jól magukat. E téren szerintem sokat segíthetünk neki. Őszintén hiszem, hogy ez lesz a helyzet, ezek vagyunk mi.”

A Racing Point az egykori Jordan, Midland, Spyker és Force India utódja, a silverstone-i istálló mindegyik korszakában nagy szerepet kaptak a tehetséges, elsősorban fiatal pilóták, de az 1996-os világbajnok Damon Hill is náluk töltötte pályafutása utolsó két évét, valamint segítettek Heinz-Harald Frentzennek és Péreznek is, miután eltanácsolta őket a Williams és a McLaren.  

Green szerint a csapatváltás jót tehet VettelnekForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Nagyon pilótaközpontúak vagyunk. Sok időt fordítunk arra, hogy megértsük a versenyzőinket, összedolgozzunk velük, nagyon erős munkakapcsolatot és köteléket alakítsunk ki velük. Ez segít formálni őket, és elérni, hogy otthonosan, biztonságban érezzék magukat, ne aggódjanak amiatt, hogy mi zajlik a hátuk mögött” – utalt a Ferrarira.

„A belső polémiákat mellőzzük és lehetővé tesszük, hogy arra figyeljenek, hogy a lehető leggyorsabban vezessék az autót. Szerintem ezt Sebnél is el tudjuk érni.” 

Vettel érkezik Pérez helyéreForrás: Getty Images/AP/Pavel Golovkin

Bár a 30 éves Pérez is rutinos versenyző, eddig mindössze dobogós helyeket ért el, a Forma-1-ben esélye sem volt arra, hogy futamot nyerjen, nagyrészt azért, mert sohasem kapott igazán versenyképes autót. Ez az idén és jövőre részben adott, a Racing Point egyre jobban hasonlít a tavalyi Mercedesre, viszont a csapat operatív szempontból még nem vb-esélyes erő a mezőnyben.

Green azt reméli, hogy Vettel érkezése teljesen új lendületet ad majd az egész csapatnak, és egyúttal azt is jelzi, hogy a tulajdonosi konzorciumot vezető Lawrence Stroll komolyan gondolja, hogy élcsapatot farag az Aston Martinból.

„Ő többszörös világbajnok, aki olyan munkamódszereket hoz magával, amiket mi még nem láttunk – felelte Green, amikor arról kérdezték, hogy mit vár Vetteltől. – Olyasvalakire van szükségünk, aki már megcsinálta, és meg tudja mutatni nekünk, hogy mi kell ahhoz, hogy elkezdjünk versenyeket vagy bajnokságokat nyerni. Ő elhozza ezt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK