Társoldalunk:

Vettel: A Ferrari mozgó akadályt csinált belőlem Leclerc miatt

2020.09.28. 09:23

Sebastian Vettel szerint egyértelmű, hogy a Ferrari az ő kárán segítette Charles Leclerc-t az Orosz Nagydíjon. Ha ez nincs, a négyszeres világbajnok úgy érzi, a pontszerzés is összejöhetett volna neki.

Miután csupán a 13. helyen fejezte be 250. Forma-1-es futamát, Sebastian Vettel szemmel láthatóan nem volt boldog az Orosz Nagydíj utáni nyilatkozatok alatt. A négyszeres világbajnok természetesen nem volt elégedett a futamával, amely véleménye szerint már a rajt után megpecsételődött. Ezzel együtt úgy érzi, hogy szerezhetett volna pontot, ha a csapata jobb taktikát ad neki.

Vettel nem tudta előbbre verekedni magát az első etapban - Galéria!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A versenyzők a futam után az úgynevezett "karámba" mennek, ahol egymás után több tévétársaságnak is interjút adnak. Ebből adódóan előfordulhat, hogy többet mondanak az egyik riporternek, mint a másiknak. Vettel az Orosz Nagydíj után így tett. A Sky Sportsnak nyilatkozva azt mondta a taktikájáról: „Nem sok mindent csinálnék másképp, talán előbb jönnék ki kerékcserére, mert szerintem nem volt értelme addig kint maradni, mivel elég lassúak voltunk".

A német RTL-nek viszont ennél kritikusabb hangnemben nyilatkozott arról, hogy a Ferrari 30 körön át kint tartotta a szerinte addigra rég elkopott közepes gumikon.Beszorultam a forgalomba és kinyírtam a gumikat, végül pedig a mozgó akadály szerepét játszottam a kerécseréig. Nem volt értelme olyan sokáig kint maradni. Mindent beleadtam, de nem volt több benne. Hosszú időre beszorultam a lassabb autók mögé a mezőny végén."

Vettel úgy véli, hogy a csapat Leclerc-nek akart segíteni azzal, hogy kint hagyták őt, hogy feltartsa a Renault-kat.

„Szerintem világos volt, hogy azért hagytak kint, hogy lelassítsam a Renault-kat. Ez persze nem segített nekem" – jelentette ki, majd hozzátette, hogy enélkül akár pontot is szerezhetett volna, ugyanakkor „az sem változtatna semmin."

Vettel a második etapban előzött párat, de a pontszerzés közelébe sem ért - Galéria!Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

A csapat futam utáni, általában a versenyzők által az interjúzónákban adott nyilatkozatokból összeállított közleményében nem meglepő módon egy szó sem szerepel arról, hogy a Ferrari Vettelt felhasználva segített Leclerc-nek, hogy az egyik Renault-t megelőzze. „Sebastian nem tudott feljönni a pontszerző helyek közé, a rajt utáni kulcspillanatokban beragadt a forgalomba" – idézi Mattia Binottót a közlemény Vettel versenyével kapcsolatban.

A csapatfőnök Leclerc-rel már hosszabban foglalkozott, méltatva a monacói pilóta teljesítményét. „Összefoglalva a hétvégét, legalább az elmúlt futamokhoz képest előreléptünk, mind az eredményesség, mind pedig a teljesítményszint tekintetében. Charles-nak jó versenye volt, a hatodik hellyel mindent kihozott a csomagból. Agresszív volt a rajtnál, utána pedig nagyon érett versenyzést mutatott be ahhoz képest, hogy még nincs 23 éves."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK