Vágólapra másolva!
Két élcsapat igazgatóit is hírbe hozták korábban a Forma-1 elnök-vezérigazgatói székével, Christian Horner és Toto Wolff azonban azt mondta, nem irigylik a megbízatást, és attól sem tartanak, hogy a Ferrari egykori szakemberei részrehajlók lennének.

Az Orosz Nagydíj hétvégéjén hivatalosan is megerősítették, hogy 2021-től Stefano Domenicali lesz a Forma-1 elnök-vezérigazgatója, ezzel a sportág három legfontosabb tisztségét olyan szakemberek fogják betölteni, akik korábban a Ferrari sikeréért dolgoztak. Domenicali mellett az F1 sportért felelős ügyvezetője Ross Brawn, az FIA elnöke pedig Jean Todt, bár ő várhatóan a jövő év végén távozik a posztjáról.

Todt (b1), Domenicali (j2) és Brawn (j1) a Ferrarit erősítette, Carey (b2) ügyvezetői jogkör nélküli elnök marad Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jakub Porzycki/NurPhoto/Nurphoto

Mindhárman a Ferrari rendkívül sikeres generációjának tagjai, 1999 és 2004 között zsinórban öt egyéni és hat konstruktőri világbajnokságot nyertek, ezt csak napjaink Mercedese tudja felülmúlni. A csapatok a Ferrari vezetésével tavaly elfogadtak egy szabályt, hogy az F1-ben aktívan résztvevő felsővezetők nem igazolhatnak közvetlenül a jogtulajdonoshoz, ez most nem áll fenn, de így is

szokatlan, hogy egy istálló korábbi alkalmazottai ilyen befolyásos pozíciókba kerüljenek.

„Ha teljesen paranoidok akarnánk lenni, akkor mondhatnánk, hogy Jean Todt, Ross Brawn és Stefano irányítja a sportot, akik a 2000-es években a Ferrari álomcsapatát is vezették!” – vetette fel Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak, de méltatta Domenicalit, akit becsületes ellenfélként ismert meg, és kiemelte, hogy sokrétű tapasztalatot szerzett a pályafutása során.

„Nyilvánvalóan feltűnő, hogy a sportág csúcsán Jean Todt, Ross Brawn és Stefano áll, úgy néz ki, mint az 1990-es évek közepének vagy a 2000-es évek elejének felállása, de nem hiszem, hogy ezek az emberek különösebben elfogultak lennének a Ferrari iránt. Biztos vagyok abban, hogy Stefano ügyel majd a pártatlanságára.”

Élvezik a versenyzést

Horner és ellenfele, a Mercedest iránytó Toto Wolff kapcsán is felmerült, hogy Chase Carey utódja lehet. A Red Bull csapatfőnöke korábban kikerülte a kérdést, és Domenicali kinevezése kapcsán is azt mondta, jól érzi magát a jelenlegi helyén.

Horner szívesen marad csapatfőnök Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Minden morzsáját élvezem annak, amit csinálok. Szeretek versenyezni és szívesen töltöm be a szerepemet. Hiszik vagy sem, én vagyok a legrégebb óta csapatfőnök a Forma-1-ben, és ez egy szempillantás alatt alakult így. Az motivál, hogy újra győztes helyzetbe hozzam a csapatot. Imádom a versenyzést, a küzdelmet, a csapatunkat alkotó emberekkel való közös munkát. Felelősséggel tartozom feléjük, a Red Bull felé, úgyhogy a pályafutásom jelenlegi szakaszában ezt meg sem fontolná” – utalt az F1 elnök-vezérigazgatói pozíciójára. –

Wolff korábban tagadta, hogy foglalkoztatja a váltás lehetősége, de az Orosz Nagydíj során elismerte, hogy Greg Maffei, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója és közte zajlottak egyeztetések, a Ferrari vétójoga miatt viszont lekerült a napirendről az együttműködés lehetősége. A Sky Sportsnak azt állította, ő sem bánja, hogy így alakult.

„Nehéz helyzetben voltam, mert a Liberty rávett, hogy elgondolkodjak rajta, de rájöttem, hogy imádom a stoppert és szeretem a versengést. Az a szerepkör teljesen más kávéház, de nem is volt érdemes ábrándozni, mert a Ferrari világosan nemet mondott, és közölték, hogy megvétóznák. Ezért a tárgyalásokkal már az elején fel kellett hagyni. Bizonyos szempontból ez rendben van, mert joguk van ehhez."

Wolff a Mercedes csapatfőnökeként is befolyásos az F1-ben Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Ettől függetlenül nagyon boldog vagyok a mostani feladatommal, nem álmodoztam semmi másról, mert álomszerű a kapcsolatom a Mercedesszel és a [csapatnál dolgozó] emberekkel. Szerintem még több sikert érhetünk el, és a céget a Forma-1-en túl is fejleszthetjük anélkül, hogy valaha is elfelejtenénk azt, hogy ez a prioritás, és itt kell jól szerepelni. Szép jövőt látok.”