Társoldalunk:

Wolff: A Ferrari nem hagyta volna, hogy az F1 vezére legyek

2020.09.27. 09:32

A Mercedes csapatfőnöke „nagyon-nagyon jó” lépésnek tartja a korábbi Ferrari-csapatfőnök Stefano Domenicali kinevezését a Forma-1 élére, de azért odaszúrt egy kicsit a maranellóiaknak, mondván az ő kinevezését soha nem fogadták volna el.

A többiekhez hasonlóan csak dicsérő szavakkal illeti a Forma-1 elnök-vezérigazgatói pozícióját jövő januárban Chase Careytől átvevő Stefano Domenicalit, Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének azonban érezhetően egy kicsit így is rosszul esik, hogy a Ferrari korábbi csapatfőnöke fogja betölteni azt a tisztséget, amelyre korábban neki is fájt a foga. Az osztrák üzletember beismerte, hogy valóban zajlottak előzetes egyeztetések arról, hogy ő legyen Carey utóda, ez azonban szerinte a Ferrari miatt semmiképp sem valósulhatott volna meg.

Wolff nem lesz az F1 új vezéreForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Jó ideig tartották magukat a pletykák, hogy Wolff a Mercedes csapatfőnöki székét elhagyva a Forma-1 vezetésében kaphat helyet, a nyílt titkot azonban egyik fél sem erősítette meg. Egészen mostanáig.

Wolff azt ugyanakkor leszögezte, hogy hogy soha nem kérte a jogtulajdonos Liberty Mediát arra, hogy ő lehessen az F1 következő elnök-vezérigazgatója.

„Nem, nem tettem ilyet. Szerintem mindenki tudja, hogy voltak kezdeti megbeszélések Greg [Maffei-vel, a Liberty Media vezérigazgatójával], de ezek nem vezettek sehova. De jól kijövünk, nagyon tisztelem Greg Maffeit azért, amit elért. Viszont imádom azt a helyet, ahol most vagyok. Rájöttem, hogy annyira szeretem a stoppert, a versenyzést, a küzdelmet, hogy a Mercedes társtulajdonosaként minden nap meg kell csípnem magamat. Végső soron pedig amúgy sem vezettek volna sehova ezek a tárgyalások, mert a Ferrari ezt nem fogadta volna el" – nyilatkozta az osztrák.

Wolff utolsó mondatával arra célzott, hogy Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója már tavaly kijelentette: összeférhetetlenséget szülne, ha bármely csapatnál az utóbbi években vezető beosztásban dolgozó személy venné át Carey helyét. Ezek után a csapatok megállapodtak, hogy nem léphet olyan az elnök-vezérigazgatói székbe, aki az elmúlt két évben bármelyik csapatnál dolgozott.

A Ferrari nem hagyta volna, hogy Wolff legyen az új elnök-vezérigazgatóForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Wolff megérti, hogy a Ferrari soha nem ment volna bele abba, hogy ő legyen az új főnök, hiszen ha nincs a megállapodás, valószínűleg éltek volna a vétójogukkal a kérdésben. „Nincs ezzel gond, megvan hozzá a joguk. Abszolút tiszteletben tartom. Valószínűleg nekem is hasonló gondolataim lettek volna, de talán más döntést hozok, mert a legjobb embernek kell irányítania a sportágat" – szúrt oda egy kicsit.

A Mercedes csapatfőnökének ezzel együtt semmi problémája a kinevezett Domenicalival. „Úgy gondolom, hogy a legjobbra esett a választás, Stefano a megfelelő ember a feladatra. Ez egy nagyszerű lépés a Libertytől, szerintem Stefano kiváló ember, nagyszerű személyiséggel. Becsületes, és sokat tud a sportról. Volt már sportigazgató, csapatfőnök, keresztülment nehéz időkön és sikereket is ért el. Egy ideig része volt az Audi Forma-1-es projektjének, végtére pedig az ő az az ember, aki elképesztő pénzügyi eredményeket ért el a Lamborghinivel. És hogy őszinte legyek, az autóik is nagyszerűek. Szerintem nagyon-nagyon jó választás erre a pozícióra."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK