Wolff: A Ferrari nem hagyta volna, hogy az F1 vezére legyek

Forma-1, Orosz Nagydíj, szombat, Toto Wolff, Mercedes
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 26: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff walks in the Paddock before final practice ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 26, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke „nagyon-nagyon jó” lépésnek tartja a korábbi Ferrari-csapatfőnök Stefano Domenicali kinevezését a Forma-1 élére, de azért odaszúrt egy kicsit a maranellóiaknak, mondván az ő kinevezését soha nem fogadták volna el.

A többiekhez hasonlóan csak dicsérő szavakkal illeti a Forma-1 elnök-vezérigazgatói pozícióját jövő januárban Chase Careytől átvevő Stefano Domenicalit, Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének azonban érezhetően egy kicsit így is rosszul esik, hogy a Ferrari korábbi csapatfőnöke fogja betölteni azt a tisztséget, amelyre korábban neki is fájt a foga. Az osztrák üzletember beismerte, hogy valóban zajlottak előzetes egyeztetések arról, hogy ő legyen Carey utóda, ez azonban szerinte a Ferrari miatt semmiképp sem valósulhatott volna meg.

Wolff nem lesz az F1 új vezére Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Jó ideig tartották magukat a pletykák, hogy Wolff a Mercedes csapatfőnöki székét elhagyva a Forma-1 vezetésében kaphat helyet, a nyílt titkot azonban egyik fél sem erősítette meg. Egészen mostanáig.

Wolff azt ugyanakkor leszögezte, hogy hogy soha nem kérte a jogtulajdonos Liberty Mediát arra, hogy ő lehessen az F1 következő elnök-vezérigazgatója.

„Nem, nem tettem ilyet. Szerintem mindenki tudja, hogy voltak kezdeti megbeszélések Greg [Maffei-vel, a Liberty Media vezérigazgatójával], de ezek nem vezettek sehova. De jól kijövünk, nagyon tisztelem Greg Maffeit azért, amit elért. Viszont imádom azt a helyet, ahol most vagyok. Rájöttem, hogy annyira szeretem a stoppert, a versenyzést, a küzdelmet, hogy a Mercedes társtulajdonosaként minden nap meg kell csípnem magamat.

– nyilatkozta az osztrák.

Wolff utolsó mondatával arra célzott, hogy Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója már tavaly kijelentette: összeférhetetlenséget szülne, ha bármely csapatnál az utóbbi években vezető beosztásban dolgozó személy venné át Carey helyét. Ezek után a csapatok megállapodtak, hogy nem léphet olyan az elnök-vezérigazgatói székbe, aki az elmúlt két évben bármelyik csapatnál dolgozott.

A Ferrari nem hagyta volna, hogy Wolff legyen az új elnök-vezérigazgató Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Wolff megérti, hogy a Ferrari soha nem ment volna bele abba, hogy ő legyen az új főnök, hiszen ha nincs a megállapodás, valószínűleg éltek volna a vétójogukkal a kérdésben. „Nincs ezzel gond, megvan hozzá a joguk. Abszolút tiszteletben tartom.

– szúrt oda egy kicsit.

A Mercedes csapatfőnökének ezzel együtt semmi problémája a kinevezett Domenicalival. „Úgy gondolom, hogy a legjobbra esett a választás, Stefano a megfelelő ember a feladatra.

Becsületes, és sokat tud a sportról. Volt már sportigazgató, csapatfőnök, keresztülment nehéz időkön és sikereket is ért el. Egy ideig része volt az Audi Forma-1-es projektjének, végtére pedig az ő az az ember, aki elképesztő pénzügyi eredményeket ért el a Lamborghinivel. És hogy őszinte legyek, az autóik is nagyszerűek. Szerintem nagyon-nagyon jó választás erre a pozícióra."