Társoldalunk:

Visszavonták Hamilton büntetőpontjait, kevésbé fenyegeti az eltiltás

2020.09.27. 21:19

Az Orosz Nagydíj után az FIA visszavonta a Lewis Hamiltonnak kiosztott büntetőpontokat, a brit pilóta így megnyugodhat, kevésbé fenyegeti az eltiltás veszélye.

Lewis Hamilton büntetése határozta meg az Orosz Nagydíj végeredményét, a brit pilóta összesen 10 másodperces időbüntetést kapott, mert vétett a szabályzat és a versenyigazgató által kiadott iránymutatások ellen a verseny megkezdése előtti próbarajtjai során.

Hamiltonnak 8 büntetőpontja maradt, 12-nél jár az eltiltás, de ennyit még senki sem szedett össze - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A pontverseny éllovasa ezért az 1. helyről visszaesett, és végül a 3. helyen ért célba Valtteri Bottas, valamint Max Verstappen mögött, ráadásul két büntetőpontot is bejegyeztek a licencébe. 

Órákkal a verseny leintése után viszont kiderült, Hamilton mégsem kap büntetőpontokat a szuperlicencére, így az eddigi 8 egység marad a neve mellett. Ettől persze még a futam végeredménye nem változik, de mégsem táncol az eltiltás szélén, amit akkor kapna, ha 12 hónapon belül 12 pontot jegyeznek fel neki. 

„A sportfelügyelők azt az információt kapták, hogy a pilótát a csapata utasította a próbarajtra – olvasható az FIA indoklása. – Ezt a versenyző és az istálló közötti rádióbeszélgetés is megerősítette, és ezen információk alapján a sportfelügyelők visszavonják a büntetőpontokat."

Ennek következtében azonban a csapat nem úszta meg büntetés nélkül, és az FIA 25 ezer euró befizetésére kötelezte a Mercedest. A sportfelügyelők hivatalosan az első szabálysértésért rótták ki a szankciót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK