Társoldalunk:

Räikkönent hidegen hagyja a rekorddöntése

2020.09.27. 07:59

Aligha meglepő, hogy a finnt nem különösebben érdekli, hogy Oroszországban beállítja, a következő versenyhelyszínen pedig bizonyára megdönti Rubens Barrichello rekordját az F1-es rajtok számában. Videoanimációban mutatjuk be a csúcstartók történetét.

Miközben a sportvilág Lewis Hamilton csúcsbeállítási kísérletére figyel az Orosz Nagydíjon, egy másik fontos rekordot vélhetően szintén ketten fognak tartani a hétvégétől. Ez az F1-es versenyen részvételek száma, Kimi Räikkönen Szocsiban éri utol Rubens Barrichellót.

Mindketten 322-szer rajtoltak el, a finn ezt a számot fogja fentebb tornászni, amíg versenyzik. Reméljük, nem jár úgy, mint Jacques Laffite 1986-ban, aki Angliában pont utolérte Graham Hillt ezen a listán, de a karrierjének végét jelentő lábtörést szenvedett.

Räikkönen a 322. alkalommal áll rajthoz a hétvégénForrás: Getty Images/Motorsport ImagesTel: +44(0)20 8267 3000email: info@motorsportimages.com/Mark Sutton

Az alábbi animáción megmutatjuk, 1950 óta hogyan változott a csúcstartók személye:

Mellékes, de ezek a számok a tényleges rajtokat jelentik, mindegyik versenyzőnél akadt ugyanis pár alkalom, amikor papíron nem vettek részt a futamon a nagydíj korábbi napjain elszenvedett baleset, vagy felvezető körös malőr miatt. Látszódik az is, hogy a szezonok elnyúlása egyre jobban kitolta az aktuális rekordot; közel ugyanannyi év alatt Räikkönen például majdnem kétszer annyi nagydíjat számlál, mint Graham Hill.

A bajnokság első éveiben többször is előfordult, hogy többen azonos futamszámnál tartottak, az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio 1955-ben lépett egyértelműen a lista élére. Tőle a közemlékezetben kevésbé megmaradt Maurice Trintignant vette át a rekordot rövid időre, pedig nem botlábú pilótáról van szó, két F1-es győzelmet is szerzett a pályafutása során.

Utána több évtizedig többszörös világbajnokok, Jack Brabham és Graham Hill álltak a rangsor elején, utóbbit 1986-ban a már említett Laffite utolérte. Riccardo Patrese, majd Rubens Barrichello vette át a stafétabotot, és 2020-ban újabb váltás történik.

Räikkönen hamarosan átír egy rekordotForrás: AFP/Jennifer Lorenzini

És mit szól ehhez az érintett? "Úgy vélem, valamikor minden rekord megdől a legtöbb sportban. Ezzel is így történt. – nyilatkozta Räikkönen Szocsiban.   Ahogy viszont többször elmondtam, számomra most semmin sem változtat.

"Később talán máshogy lesz, amikor visszatekintek az eredményeimre. Most azonban ez csak egy verseny a többi közül, ahol megpróbálom jól érezni magam, aztán meglátjuk, mi történik."
Lehetséges azonban, hogy nemsokára őt is megelőzik, hiszen Fernando Alonso visszatér jövőre, és ő is 311 rajtnál tart már. Hogy Räikkönen marad-e, még nem dőlt el, de Szocsiból azt jelentette a csapatával régóta bennfentes kapcsolatot ápoló Roger Benoit, hogy folytatni tervezi a karrierjét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK