Räikkönent hidegen hagyja a rekorddöntése

Forma-1, Orosz Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo Racing
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 24: Kimi Raikkonen of Finland and Alfa Romeo Racing talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 24, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Mark Sutton - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Aligha meglepő, hogy a finnt nem különösebben érdekli, hogy Oroszországban beállítja, a következő versenyhelyszínen pedig bizonyára megdönti Rubens Barrichello rekordját az F1-es rajtok számában. Videoanimációban mutatjuk be a csúcstartók történetét.

Miközben a sportvilág Lewis Hamilton csúcsbeállítási kísérletére figyel az Orosz Nagydíjon, egy másik fontos rekordot vélhetően szintén ketten fognak tartani a hétvégétől. Ez az F1-es versenyen részvételek száma, Kimi Räikkönen Szocsiban éri utol Rubens Barrichellót.

Mindketten 322-szer rajtoltak el, a finn ezt a számot fogja fentebb tornászni, amíg versenyzik.

Reméljük, nem jár úgy, mint Jacques Laffite 1986-ban, aki Angliában pont utolérte Graham Hillt ezen a listán, de a karrierjének végét jelentő lábtörést szenvedett.

Räikkönen a 322. alkalommal áll rajthoz a hétvégén Forrás: Getty Images/Motorsport ImagesTel: +44(0)20 8267 3000email: [email protected]/Mark Sutton

Az alábbi animáción megmutatjuk, 1950 óta hogyan változott a csúcstartók személye:

Mellékes, de ezek a számok a tényleges rajtokat jelentik, mindegyik versenyzőnél akadt ugyanis pár alkalom, amikor papíron nem vettek részt a futamon a nagydíj korábbi napjain elszenvedett baleset, vagy felvezető körös malőr miatt. Látszódik az is, hogy a szezonok elnyúlása egyre jobban kitolta az aktuális rekordot; közel ugyanannyi év alatt Räikkönen például majdnem kétszer annyi nagydíjat számlál, mint Graham Hill.

A bajnokság első éveiben többször is előfordult, hogy többen azonos futamszámnál tartottak, az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio 1955-ben lépett egyértelműen a lista élére. Tőle a közemlékezetben kevésbé megmaradt Maurice Trintignant vette át a rekordot rövid időre, pedig nem botlábú pilótáról van szó, két F1-es győzelmet is szerzett a pályafutása során.

Utána több évtizedig többszörös világbajnokok, Jack Brabham és Graham Hill álltak a rangsor elején, utóbbit 1986-ban a már említett Laffite utolérte. Riccardo Patrese, majd Rubens Barrichello vette át a stafétabotot, és 2020-ban újabb váltás történik.

Räikkönen hamarosan átír egy rekordot Forrás: AFP/Jennifer Lorenzini

És mit szól ehhez az érintett? "Úgy vélem, valamikor minden rekord megdől a legtöbb sportban. Ezzel is így történt. – nyilatkozta Räikkönen Szocsiban.

"Később talán máshogy lesz, amikor visszatekintek az eredményeimre. Most azonban ez csak egy verseny a többi közül, ahol megpróbálom jól érezni magam, aztán meglátjuk, mi történik."
Lehetséges azonban, hogy nemsokára őt is megelőzik, hiszen Fernando Alonso visszatér jövőre, és ő is 311 rajtnál tart már. Hogy Räikkönen marad-e, még nem dőlt el, de Szocsiból azt jelentette a csapatával régóta bennfentes kapcsolatot ápoló Roger Benoit, hogy folytatni tervezi a karrierjét.