Vágólapra másolva!
A Ferrarinál korábban csapatfőnökként, jelenleg pedig a Lamborghini ügyvezetőjeként dolgozó Stefano Domenicali lesz a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media következő vezérigazgatója. A 2021-es év elején az F1 három legfontosabb tisztségét az olasz istálló egykori dolgozói tölthetik be.

A Forma-1 vezérigazgatójaként tér vissza a sportágba a Ferrari korábbi csapatfőnöke, Stefano Domenicali, tudta meg az ügyre rálátó forrásból a Racefans.net tudósítója, Dieter Rencken. Az értesülést a BBC is megerősítette, a brit közmédia szerint a hírt már közölték a csapatfőnökökkel is. A posztot 2017 januárja óta betöltő Chase Carey lemond, de a BBC úgy tudja, elnökként a szervezet tagja marad.

Stefano Domenicali a Harvardon Forrás: Lamborghini

Domenicali 55 esztendős, jelenleg a Lamborghini ügyvezető igazgatójaként dolgozik, és az FIA formulaautós bizottságának elnöke is. Az olasz szakember Imolában született, Bolognában járt egyetemre,

1991-ben csatlakozott a Ferrarihoz, ahol együtt dolgozott az F1 jelenlegi sportért felelős ügyvezetőjével, Ross Brawnnal és az FIA aktuális elnöke, Jean Todt beosztottja is volt.

A 2008-as szezontól Todt utódjaként (Brawn ellenében) Luca di Montezemolo előléptette csapatfőnökké, a konstruktőri világbajnokságot megnyerte, de a későbbiek során az egyéni és a csapatértékelésben sem tudott felmutatni újabb győzelmet, ezért a 2014-es szezon során lemondott, majd az Audinál folytatta a pályafutását, így került a konszernhez tartozó Lamborghini élére is.

A Racefans szerint Carey a következő szezon előtt átadja a helyét, de a portál megkeresésére a Liberty Media nem kommentálta az értesülést. Amennyiben az értesüléseket hivatalosan is megerősítik és a korábban kereskedelmi igazgatóként dolgozó Sean Bratches után Carey is távozik, csak Brawn marad a fedélzeten abból a háromtagú menedzsmentből, ami a sportot világhírűvé formáló veterán, Bernie Ecclestone helyébe lépett, miután a Liberty Media felvásárolta a sportágat.

A 66 éves Carey lemondásáról már egy ideje pletykálnak a Forma-1-ben,

de a váltás azután vált időszerűvé, hogy az amerikai üzletember levezényelte a sportág működését a következő öt évre garantáló kereskedelmi megállapodás, az ún. Concorde szerződés megújítását. Ezt hosszú viták után minden csapat elfogadta, annak ellenére is, hogy a sportág történetében korábban példátlan reformokat tartalmaz, például a költségvetési plafon bevezetését és a jogdíjak átalakított elosztását.

Chase Carey irányítása alatt az F1 jellemzően veszteséges, de biztosította a sportág működését a következő öt évre és a koronavírus közepette is elkerülte az összeomlást Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Carey lehetséges utódjaként sokáig Toto Wolffot, a Mercedes csapatfőnökét emlegették, de a Ferrari elfogadtatott egy passzust, ami kizárja, hogy az F1-ben szerepet vállaló, magas beosztású döntéshozók a sportág irányítói között folytassák a pályafutásukat. Domenicali kinevezése azt jelenti, hogy a Forma-1 három legfontosabb üzleti-sportpolitikai pozíciójába olyan szakemberek kerülnek, akik részt vettek a Ferrari rendkívül sikeres 1999-2004 között zsinórban hat konstruktőri és öt egyéni világbajnoki címet szállító csapatának munkájában. Todt korábban azt mondta, a jelenlegi ciklus végén távozik a posztjáról.