Társoldalunk:
Hírlevél

Növekedését finanszírozná a McLaren a gyára eladásával

2020.09.22. 12:38

A McLaren gyors tőkeszerzés érdekében eladja és visszabéreli a Wokingban található gyárát. A vezérigazgató és az F1-es csapatfőnök ugyanakkor egyaránt leszögezte, hogy ez nem lesz hatással az istálló mindennapi életére.

A Williams mellett a McLaren az az F1-es alakulat, amelyet a koronavírus a legsúlyosabban érintett. A cég korábban 1200 alkalmazottjától vált meg, döntést hoztak a tőkeemelésről, felvettek egy 150 millió fontos kölcsönt, továbbá a részvények bizonyos százalékának eladása is felmerült. A jelek szerint azonban mindez még nem oldotta meg a pénzügyi nehézségeket.

A McLaren azonnal vissza is bérelné wokingi gyárát - GalériaForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Elsőként a Sky News szellőztette meg, hogy a McLaren utasította a Colliers nevű ingatlanügynökséget, hogy kezdeményezzen egy piaci folyamatot, aminek eredményeként a brit vállalat eladja a wokingi McLaren Technology Centre-t, majd rögtön vissza is bérli azt az új tulajdonostól. Ennek következtében gyorsan jutnának nagy mozgótőkéhez, miközben kis részletekben kell fizetniük.

Emellett a londoni pénzügyi világból érkező források szerint a McLaren két bankhoz, nevezetesen a Goldman Sachshoz és a HSBC-hez fordult tanácsadásért az újbóli tőkeemelés, valamint az adósságok finanszírozásának érdekében. Nem sokkal később a cég reagált az értesülésekre.

„A központunk visszlízingelése, valamint a bankok kinevezése a tőkeemelés és az adósságok átalakításának céljából része a korábban bejelentett széleskörű refinanszírozási stratégiánknak – jelentette ki a szóvivő. – A nyárom bevezetett rövidtávú intézkedésekre építve ezen kezdeményezések erősebb mérleget eredményezhetnek, ezáltal pedig a McLaren Group hosszabb távon fenntartható platformmá válik. A tervezett eladás és visszabérlés a legjobb gyakorlat a nagyvállalatok körében, a mindennapi működésünkre pedig semmilyen hatással nem lesz.”

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója megerősítette a fenti szavakat, és kijelentette, ez egy hagyományos visszlízing. Hangsúlyozta, hogy a cégek többsége nem birtokolja, hanem bérli az általa használt ingatlant, és hozzátette, az épület sok pénzt köt le, ami nem túl hasznos, amikor az ember beruházást tervez.

„A létesítményt el fogjuk adni valakinek, utána pedig nagyon hosszú időre visszabéreljük, a kapott pénzt pedig növekedésre használjuk fel – idézi a Racer.com. – Szóval csak egy tipikus pénzügyi átalakításról van szó.”

Zak Brown és Andreas Seidl is igyekezett csökkenteni a gyár eladásának jelentőségétForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Andreas Seidl szintén igyekezett csökkenteni a gyár eladásának jelentőségét. Az F1-es istálló csapatfőnöke leszögezte, ezt a lépést már hónapok óta tervezték, számára pedig az a legfontosabb, hogy nem befolyásolja a napi működést.

Brown elárulta, a járvány és az annak hatására meghozott döntések ellenére nem kell aggódni a McLaren pénzügyi helyzetéért. Az amerikai üzletember szerint Paul Walsh, az idén kinevezett ügyvezető elnök hatalmas tapasztalatának segítségével sikeresen át fogja alakítani az egész vállalatot, de ehhez nem tudott azonnal hozzákezdeni.

„A koronavírus miatt nem tudott már a kezdetektől ezzel foglalkozni, mostanra viszont kezd láthatóvá válni Paul és a részvényesek munkájának eredménye. Elég nagy adóssággal rendelkezünk, de Paul kijelöli az irányt, aminek segítségével jobb lesz a mérlegünk, a megfelelő területeken fektetünk be, ezáltal pedig növekedni fogunk és pénzügyileg sokkal erősebb céggé válunk. A visszlízing az út első lépése, hiszen miért is tartsuk a pénzünket ingatlanban, amikor mi egy versenyistálló vagyunk?”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK