Főnöke Schumacherhez hasonlította az autó gyengeségeit elfedő Verstappent

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Toszkán Nagydíj
SCARPERIA, ITALY - SEPTEMBER 12: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Tuscany at Mugello Circuit on September 12, 2020 in Scarperia, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner úgy véli, Max Verstappen olyan, mint Michael Schumacher volt a Benettonnál, aki szintén többet hozott ki az autójából csapattársainál. A Red Bull csapatfőnöke ismét leszögezte, hogy nincs napirenden Alexander Albon leváltása, hanem segíteniük kell a thai pilótát.

A Red Bullnál most már évek óta trend, hogy Max Verstappen sokkal jobban teljesít aktuális csapattársánál. 2018-ban már Daniel Ricciardót is megverte, Pierre Gaslyt és Alexander Albont pedig valósággal földbe döngölte. Christian Horner nem mással, mint a Forma-1 történetének eddigi legeredményesebb pilótájával vont párhuzamot ezen a téren.

„Michael Schumacherhez hasonlítanám, amikor a Benettonnál vezetett a 90-es évek közepén – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke az ESPN-nek. – Akkoriban a legtöbb csapattársa nem volt képes olyan módon irányítani az autót, mint ahogyan azt Michael tette.[Verstappent] nem hátráltatják olyan mértékben az apró nüanszok, miközben Pierre és néha Daniel is megérezte azokat, mint ahogyan Alex is. Szóval csapatként azon dolgozunk, hogy csökkentsük a kocsi érzékenységét ezen a téren.”

Horner szerint Verstappen olyan, mint Schumacher volt a Benettonnál Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Schumacher négy teljes szezont töltött az olasz istállónál, és ezalatt minden csapattársánál folyamatosan jobban teljesített. Hozzá kell tenni, hogy azóta többen is elmondták, hogy nem mindig ugyanolyan autót kaptak, mint a hétszeres világbajnok, ami hozzájárult az óriási különbséghez.

A brit szakember hozzátette, Verstappen hatalmas tehetség, aki nagy nyers tempóval rendelkezik. Magabiztos, uralja az autót, és mostanra már elegendő tapasztalattal is fel van vértezve. Horner úgy véli, ha 22 évesen valakinek ilyen adottságai vannak, akkor egy „igencsak versenyképes gépezetről” van szó.

Vele ellentétben csapattársai rendre küszködnek, hiszen a Red Bull nehezen vezethető. Mivel azonban Verstappen így is elég közel van a Mercedesekhez, a csapat óhatatlanul a minél nagyobb teljesítményt igyekszik kisajtolni, az irányíthatósági problémákra pedig kevésbé koncentrál.

„Ez egy dilemma, hiszen az ember mindig a lehető legjobb időre törekszik, ez teljesen természetes. Néha előfordul, hogy a pilótáink nem ugyanazt mondják a mérnököknek, akik ebben az esetben ösztönszerűen a gyorsabb versenyzőre hallgatnak.”

Albon ugyan még mindig elég távol van csapattársától, főleg az időmérőkön, ugyanakkor talán kijelenthető, hogy így is jobban szerepel a Red Bullban, mint ahogyan azt Pierre Gasly tette a 2019-es idény első szakaszában. A francia pilóta nemrég elárulta, pontosan tudja, hogy mi csúszott félre, de a részletekbe nem volt hajlandó belemenni. Horner nem érti egykori versenyzője kijelentését.

Horner úgy véli, a lehető legjobb döntést hozták meg, amikor Gaslyt visszaültették a Toro Rossóba. A 46 éves szakember szerint az idei Olasz Nagydíj győztese egy könnyebben vezethető autót kapott, ezáltal pedig újra fel tudta építeni magát, és visszanyerte magabiztosságát. Jó formája ellenére azonban nincs napirenden a Red Bullhoz történő visszatérése.

Horner úgy véli, Gasly és Albon is jó helyen van Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Ha úgy gondoltuk volna, hogy nem elég jó a Forma-1-hez, felbontjuk a szerződését, de nem ez volt a helyzet. Úgy éreztük, hogy a körülmények nem kedveznek számára, és az Alpha Taurinál, vagy akkoriban Toro Rossónál uralkodó környezet megfelelőbb lenne számára. Örülök, hogy jól megy neki, de az Alpha Tauri immáron nem junior-, hanem testvércsapat, így most már nem cserélgetjük csak úgy a pilótákat. Elégedettek a teljesítményével, ő is jól érzi magát, ami pedig Alexet illeti, szerintem még mindig nem láthattuk a legjobbját.”

A thai pilóta Mugellóban megszerezte élete első dobogós helyezését, ennek ellenére többen is úgy vélik, hogy nem való a Red Bullba. Ezzel együtt egy előnye mindenképpen van a tavaly nyárig látott Gaslyhoz képest.

„Ha visszaemlékszünk, Pierre kvalifikáción megszerzett helyezése nagyjából meghatározta a futamon elért eredményét. Alex versenytempója viszont első osztályú, amióta beült az autóba, Silverstone-ban például nagyon bátran vezetett, és többször is a Copse külső ívén előzött. Emellett borzasztóan keményen dolgozik, kiváló a hozzáállása, a csapaton belül pedig nagy népszerűségnek örvend. Kiszámíthatóbbá kell tennünk az autót számára, ami vasárnaponként sikerül, szombatonként viszont nem. Ugyanakkor fejlődünk, és ahogyan haladunk, úgy az ő teljesítménye is közelebb lesz Maxéhoz.”