Társoldalunk:

Ismét megtelnek a lelátók az F1-es futamokon, több tízezer nézőt várnak

2020.09.21. 13:49

Vége a szurkolók böjtjének a Forma-1-ben, a következő versenyek közül több helyszínen is már-már a koronavírus-járvány előtti időket idéző nézősereg lesz.

Fokozatosan tér vissza az élet a Forma-1-es futamok lelátóira azok után, hogy a szezon első nyolc versenye zárt kapuk mögött zajlott. Noha a korábbiakban, többek között a Magyar Nagydíjon is akadtak, akik a pálya határain kívülről meglesték a mezőnyt, ezekre a versenyekre hivatalosan nem lehetett jegyet vásárolni. Első ízben a Toszkán Nagydíjon voltak fizető nézők, de csak 2880-an. A folytatásban azonban már ennél jóval többen lehetnek.

A Toszkán Nagydíjon voltak először fizető nézők az idénForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Először az Orosz Nagydíj szervezői jelentették be, hogy

szeretnék 50%-os kihasználtsággal megrendezni a szocsi futamot, ami számokban kifejezve 30 ezer, legfeljebb 32 ezer fizető nézőt jelent.

Ennyi néző legutóbb tavaly látogathatott el Forma-1-es versenyre. Ennél kevesebben, de a még így is jelentős számban lehetnek majd szurkolók az idei versenynaptárban beugróként szereplő nürburgringi Eifel Nagydíjon, ahová a szervezők mai bejelentése alapján 20 ezer néző várnak.

A szervezők a helyi hatóságokkal együttműködve kezdik meg a jegyértékesítést az október 9-11-ig zajló eseményre, a biztonsági intézkedéseket betartva pedig különböző lelátókra különböző időpontokban lehet csak belépőt venni, így elkerülve, hogy a nézők egy lelátóra összpontosuljanak. „Az első szakaszban fontos, hogy különböző árkategóriákban kínáljunk belépőket (háromnapos belépőt 199 eurótól lehet váltani - a szerk.). Természetes, hogy a koronavírus időszakában az ezzel járó személyzet és tervezés miatt minden a költségek körül forog, ugyanakkor az is fontos, hogy megfizethető árú jegyeket kínáljunk a drukkereknek, valamint hogy biztonságban élvezhessék a versenyt" – nyilatkozta Mirco Markfort, a nürburgringi pálya ügyvezető igazgatója.

Az F1 legutóbb 2013-ban versenyzett a NürburgringenForrás: AFP

A biztonságra törekvés jegyében a lelátókat szektorokra bontják, amelyekben négy székből álló tömbökben ülhetnek majd a nézők. A tömbök között megfelelő távolságot alakítanak ki, valamint minden lelátóhoz külön parkoló lesz, így akadályozva a pálya más részein helyet foglalókkal való keveredést. Ezen kívül kötelező lesz a maszkviselés.

Németországból a portugáliai Portimaóba utazik majd a mezőny. Az esemény kereskedelmi igazgatója az Autosportnak korábban azt mondta, hogy „őrületesen" megugrottak a jegyvásárlások, amint elkezdték az értékesítést. A korábban a Forma-1 által csak tesztelésre használt versenypálya körül 90 ezer ülőhely található, a kormánnyal kötött megállapodás értelmében azonban csak ezek felére adnak el jegyeket. A szervező a nagydíj minden egyes napjára 45 ezer nézőt várnak.

A jelenlegi várakozások szerint az idén a versenynaptárba 2011 után visszatérő Török Nagydíjon lehetnek a legtöbben. A szervezők a jegyértékesítés első hat órája során 40 ezer belépőt adtak el, de ennél sokkal több, 100 ezer szurkolóban reménykednek. Mindez nem érné el a 220 ezer férőhelyes isztambuli pálya befogadóképességének felét sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK