Binotto: Nehezebb a dolgunk, mint Schumacher idejében

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt, Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Scuderia Ferrari, 2004
Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Jarno Trulli, Jenson Button, Grand Prix of Great Britain, Silverstone Circuit, 11 July 2004. Rubens Barrichello next to teammate Michael Schumacher at the start of the 2004 British Grand Prix. (Photo by Paul-Henri Cahier/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto, a Ferrari jelenlegi csapatfőnöke úgy gondolja, hogy manapság bizonyos szempontból nehezebb sikeresnek lenni a Forma-1-ben, mint Michael Schumacher 2000-es évek eleji sikerszériája idején.

Tizenhárom év. Ennyi ideje nyert legutóbb Ferrari-pilóta Forma-1-es világbajnoki címet. Azóta egyszer a McLaren, egyszer a Brawn GP, négyszer a Red Bull, hatszor pedig a Mercedes versenyzője emelhette fel az év végi díjátadón az FIA serlegét. Noha a Ferrari eközben többször is közel került ahhoz, hogy az övé legyen az év végi elsőség, ahelyett, hogy mostanra újabb vb-címet szállítottak volna Maranellónak, az idei szezonra rég nem látott mélységekbe süllyedtek. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke szerint több időre van szükségük, a dolguk pedig nehezebb, mint a korábbi sikerek idején.

Räikkönen 2007-es sikere óta nem nyert senki vb-címet a Ferrarival Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Clive Mason

A 2000-es évek elején aligha gondolta volna bárki, hogy Michael Schumacher 2004-ben megszerzett hetedik vb-címe után 2020-ban azt lehet majd leírni, hogy azóta mindössze egyszer lett világbajnok Ferrari-pilóta. Pedig ez a helyzet. Mattia Binotto irányítása mellett a Scuderia ráadásul az idei szezonban nemhogy a vb-címekért, de még futamgyőzelemért sem tud önerőből harcolni. „Nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül, de szerintem a Ferrarinál továbbra is mindenki hisz az F1-ben. Nagyon jó látni, hogy ebben a nehéz évben ennyire jól dolgozunk együtt" – nyilatkozta a svájci-olasz csapatfőnök David Coulthardnak az F1 egyik szponzora által támogatott interjúsorozat keretein belül.

Binotto a 90-es évek közepén csatlakozott a Scuderiához, a Jean Todt, Ross Brawn, Michael Schumacher, Rory Byrne nevével fémjelzett sikerkorszak előkészületeinek is részese volt tehát.

Mindezek alapján úgy véli, hogy mára még nehezebb dolga lett a csapatoknak.

„Úgy gondolom, hogy manapság nagyon magas színvonalú a versengés, nagyon erős ellenfeleink vannak.

Azt nem gondolom, hogy technikai szempontból ma nehezebb dolgunk lenne, mert a kihívás mindig ott van, bármi is legyen az. Ma a mezőny színvonala magasabb és követel meg többet."

Binotto szerint a 2000-es évek elején nem volt olyan magas színvonalú a versengés a csapatok között, mint manapság Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Kimi Räikkönen 2007-es sikere óta számos változás történt a Ferrari háza táján, világbajnokok, csapatfőnökök, technikai igazgatók jöttek és mentek, újabb világbajnoki serleg azonban nem került a vitrinbe. A jelenlegi állomány magja már évek óta együtt van (az idei átstrukturálás nem járt személyi változásokkal), Binotto azonban úgy véli, hogy további időre lesz szükség, mire újra nyerhetnek.

Ugyanez volt a helyzet a Red Bull és a Mercedes esetében. A szervezet felépítésére, létrehozására fordított időtől függ minden" – mondta a svájci, kissé kitolva a korábbi építkezési időszakot, hiszen a 2000-ben vb-címet nyert csapat valójában 1997-ben állt össze.