Társoldalunk:
Hírlevél

Binotto: Nehezebb a dolgunk, mint Schumacher idejében

2020.09.21. 11:44

Mattia Binotto, a Ferrari jelenlegi csapatfőnöke úgy gondolja, hogy manapság bizonyos szempontból nehezebb sikeresnek lenni a Forma-1-ben, mint Michael Schumacher 2000-es évek eleji sikerszériája idején.

Tizenhárom év. Ennyi ideje nyert legutóbb Ferrari-pilóta Forma-1-es világbajnoki címet. Azóta egyszer a McLaren, egyszer a Brawn GP, négyszer a Red Bull, hatszor pedig a Mercedes versenyzője emelhette fel az év végi díjátadón az FIA serlegét. Noha a Ferrari eközben többször is közel került ahhoz, hogy az övé legyen az év végi elsőség, ahelyett, hogy mostanra újabb vb-címet szállítottak volna Maranellónak, az idei szezonra rég nem látott mélységekbe süllyedtek. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke szerint több időre van szükségük, a dolguk pedig nehezebb, mint a korábbi sikerek idején.

Räikkönen 2007-es sikere óta nem nyert senki vb-címet a FerrarivalForrás: Getty Images/2007 Getty Images/Clive Mason

A 2000-es évek elején aligha gondolta volna bárki, hogy Michael Schumacher 2004-ben megszerzett hetedik vb-címe után 2020-ban azt lehet majd leírni, hogy azóta mindössze egyszer lett világbajnok Ferrari-pilóta. Pedig ez a helyzet. Mattia Binotto irányítása mellett a Scuderia ráadásul az idei szezonban nemhogy a vb-címekért, de még futamgyőzelemért sem tud önerőből harcolni. „Nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül, de szerintem a Ferrarinál továbbra is mindenki hisz az F1-ben. Nagyon jó látni, hogy ebben a nehéz évben ennyire jól dolgozunk együtt" – nyilatkozta a svájci-olasz csapatfőnök David Coulthardnak az F1 egyik szponzora által támogatott interjúsorozat keretein belül.

Binotto a 90-es évek közepén csatlakozott a Scuderiához, a Jean Todt, Ross Brawn, Michael Schumacher, Rory Byrne nevével fémjelzett sikerkorszak előkészületeinek is részese volt tehát.

Mindezek alapján úgy véli, hogy mára még nehezebb dolga lett a csapatoknak.

„Úgy gondolom, hogy manapság nagyon magas színvonalú a versengés, nagyon erős ellenfeleink vannak. A szervezetek, a technikai fejlődés, az elkötelezettség és az erőforrások is mind nagyon magas szinten vannak. Ebből a szempontból nagyobb kihívást jelent a feladat elvégzése, mint a múltban. Azt nem gondolom, hogy technikai szempontból ma nehezebb dolgunk lenne, mert a kihívás mindig ott van, bármi is legyen az. Ma a mezőny színvonala magasabb és követel meg többet."

Binotto szerint a 2000-es évek elején nem volt olyan magas színvonalú a versengés a csapatok között, mint manapságForrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Kimi Räikkönen 2007-es sikere óta számos változás történt a Ferrari háza táján, világbajnokok, csapatfőnökök, technikai igazgatók jöttek és mentek, újabb világbajnoki serleg azonban nem került a vitrinbe. A jelenlegi állomány magja már évek óta együtt van (az idei átstrukturálás nem járt személyi változásokkal), Binotto azonban úgy véli, hogy további időre lesz szükség, mire újra nyerhetnek.Ha megnézzük a Ferrari 2000-es évek eleji győzelmi sorozatát, hat évbe telt, mire elkezdtek nyerni. Ugyanez volt a helyzet a Red Bull és a Mercedes esetében. A szervezet felépítésére, létrehozására fordított időtől függ minden" – mondta a svájci, kissé kitolva a korábbi építkezési időszakot, hiszen a 2000-ben vb-címet nyert csapat valójában 1997-ben állt össze.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK