Társoldalunk:
Hírlevél

Coulthard a Ferrari főnökének: Spában nem direkt ejtettem ki Schumachert

2020.09.22. 06:02

David Coulthard a mai napig nem hajlandó igazat adni azon vádaknak, hogy az 1998-as Belga Nagydíjon szándékosan fékezett Michael Schumacher előtt, aki hátulról nekiment. A brit pilótát nem más, mint a már akkor is a Ferrarinál dolgozó Mattia Binotto kérte számon, de azért dicsérte is az egykori riválist.

Mattia Binotto nemrég hosszabb interjút adott David Coulthardnak, aki a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején a Ferrari legnagyobb ellenfelénél, a McLarennél vezetett. A Forma-1 hivatalos honlapján és YouTube-csatornáján megjelent beszélgetés során ennek megfelelően szóba kerültek a régi emlékek, köztük a híres ütközés az 1998-as Belga Nagydíjon.

Az 1998-as Belga Nagydíj többek között Schumacher és Coulthard esete miatt is emlékezetes maradt

A hatalmas rajtbalesettel induló versenyt Michael Schumacher magabiztosan vezette, amikor utolérte a 8. helyen haladó Coulthardot, de ahelyett, hogy lekörözte volna, hátulról nekiment, majd mindketten a bokszba hajtottak és feladták a futamot. A későbbi hétszeres világbajnok aztán átment a McLaren garázsához, és megvádolta ellenfelét, hogy szándékosan fékezett le előtte. Ebből aztán később sem engedett.

A Ferrari jelenlegi csapatfőnöke már akkoriban is a maranellóiaknál volt, egészen pontosan az istálló motorrészlegén tevékenykedett, így viszonylag közelről láthatta az eseményeket. Ezért is volt pikáns, amikor Coulthard megemlítette az esetet, a svájci szakember pedig nem sokkal később le is csapta a magas labdát, és viccesen utasította a brit exversenyzőt, hogy vallja be, direkt fékezett le. Ő azonban ezúttal is tagadta a vádakat.

„Az igazság az, hogy csupán ilyen tempóban tudtam menni, mert a víztől semmit nem láttam, ezzel szemben Michael mesterien vezetett esőben – idézte fel a történteket. – Emlékszem, még Jean Todt is odament Ron Dennishez, mert összeesküvést sejtett. Azonban sportember vagyok, ezért soha nem tennék ilyet.”

Az incidens akkoriban hatalmas port kavart, de Coulthard megjegyezte, hogy évekkel később már képesek voltak humorosan kezelni, és ezúttal is jót nevettek rajta. A 13-szoros F1-es futamgyőztes még viccesen bocsánatot is kért interjúalanyától, hogy emiatt eggyel kevesebb diadalt tud felmutatni az önéletrajzában. (A futamot egyébként meglepetésre a Jordan pilótája, Damon Hill nyerte.)

A két pilóta már két héttel később, Monzában is a békülés jeleit mutattaForrás: DPA/AFP/Oliver Multhaup

Binotto kijelentette, hogy ha a Ferrari múltjáról van szó, ez az eset valahogy mindig szóba kerül, utána pedig azért dicsérte is Coulthardot. „Ezzel együtt, David, nagyszerű vetélytárs voltál egy másik autóban. Remek idők voltak, talán azért is élveztem annyira, mert fiatalabb voltam.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK