Társoldalunk:

A Ferrari és a Red Bull is tagadja, hogy ők kémkedtek a Mercedes után

2020.09.20. 11:29

Mattia Binotto és Christian Horner is tagadta, hogy a Ferrari vagy a Red Bull 3D-s kamera segítségével próbálta volna lemásolni a tavalyi Mercedest. A maranellóiak csapatfőnöke nem lát kivetnivalót az eljárásban, pusztán a teljes autó lekopírozását ellenzi.

Miután minden érintett visszalépett a fellebbezéstől, a Racing Point autómásolási ügye formálisan véget ért a Forma-1-ben. A silverstone-iak elfogadták a büntetést, míg az ellenfelek garanciát kaptak arra, hogy az FIA a jövőben szigorítja az erre vonatkozó szabályokat. Az eset utózöngéi azonban még nem ültek el teljesen.

Wolff szerint valamelyik akkori riválisuk tavaly 3D-s kamerát használtForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Toto Wolff még a 70. Évforduló Nagydíjának hétvégéjén kijelentette, hogy vélhetően nem csak a Racing Point másolta le az autójukat, vagy legalábbis annak egyes részeit, mivel tavaly többször is látták, hogy az egyik csapat 3D-s kamerával szkenneli a Mercedeseket, aminek segítségével sok mindent meg lehet szerezni. A brackley-iek csapatfőnöke nem nevezte meg az istállót, de egyértelművé tette, hogy az egyik akkori fő riválisukról van szó.

2019-ben pedig csak a Ferrari és a Red Bull tudta megközelíteni vagy néha megverni őket. Mattia Binotto azonban tagadta, hogy a maranellóiak kémkedtek volna a Mercedes után, ugyanakkor hozzátette, ő maga ebben nem lát problémát.

„Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy bárki is szekennelte-e az autójukat – nyilatkozta a svájci szakember. – Mi biztosan nem, így nem is tudom kommentálni a történteket. Ezzel együtt semmilyen szempontból nem találok kivetnivalót az eljárásban, szerintem akkor van gond, ha valaki teljes mértékben lemásolja a kocsit. Ugyanakkor azt hiszem, ezt a kérdést az FIA tisztázta, amivel elégedett vagyok.”

Feltéve, hogy mind Wolff, mind Binotto igazat mondott, előbbi kizárásos alapon a Red Bullra gondolhatott. Christian Horner viszont szintén tagadta, hogy ők ilyen módszerhez folyamodtak volna.

Binotto és Horner is tagadta, hogy 2019-ben ilyen módon szereztek volna adatokatForrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

„Ha megnézzük a hasonlóságot Toto autóival, akkor csak azt tudom feltételezni, hogy a Racing Point lehetett [az, aki 3D-s kamerával szkennelt] – jelentette ki az energiaitalosok csapatfőnöke. – Nem tudom, hogy Toto mire utalt, de biztosan nem mi voltunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK