Társoldalunk:
Hírlevél

Egy idegsebész szerint Schumacher soha nem épül fel

2020.09.19. 11:39

Már soha nem lesz a régi a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacher egy svájci idegsebész szerint, aki úgy gondolja, hogy a késlekedésnek is szerepe van a hétszeres világbajnok állapotában.

Közel hét éve elszenvedett súlyos síbalesete óta Michael Schumacher állapotát csaknem teljes hírzárlat övezi, mindössze annyit lehet tudni a hétszeres világbajnokról, hogy otthonában ápolják. A komoly agysérüléseket szenvedett expilóta állapota ugyanakkor valószínűleg továbbra is rossz, egy svájci idegsebész szerint pedig a teljes felépülése szinte kizárt. A Schumacher balesetére és az azutáni időszakra koncentráló dokumentumfilmben megszólaló szakember szerint ha gyorsabban ellátták volna a legendát, az állapota is jobb lenne.

Ha előbb megműtik, talán más lenne a helyzetForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Vladimir Rys

Schumacher 2013. december 29-én, síelés közben szenvedett balesetet a Francia Alpokban található Méribelben, ahonnan előbb helikopterrel Môutiers-be, majd a grenoble-i egyetemi kórházba szállították, ahol végül megműtötték. Az operációra két órával a baleset után került sor, ami Erich Riederer zürichi neurológus szerint túl sok volt. „Az idegsebészek mindig azt mondják, hogy az idő a legfontosabb, ezért azonnal kell cselekedni. Véleményem szerint túl sokat vártak azzal, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Ahogy telik az idő, úgy roncsolódik egyre jobban az agy" – nyilatkozta a még meg nem jelent „Michael Schumacher: az igazság nyomában" című dokumentumfilm kapcsán az RMS Storynak, majd hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy az orvosok nem akartak kockáztatni, mivel Schumacher híres ember.

Riederer bár soha nem volt tagja a hétszeres világbajnok orvosi csapatának, így a kezelésében sem vett részt,

a sérülés súlyosságáról rendelkezésre álló információk alapján úgy gondolja, hogy Schumacher teljesen soha nem fog felépülni.

„Szerintem vegetatív állapotban van, ami azt jelenti, hogy ébren van, de nem reagál – mondta az idegsebész. – Lélegzik, a szíve ver, valószínűleg ülni is tud és segítséggel apró lépéseket megtenni, de semmi többet. Szerintem számára ez a legtöbb. Hogy van-e esély arra, hogy valaha ugyanúgy lássuk őt, mint a balesete előtt? Őszintén nem hiszem."

Todt továbbra is látogatja barátját

Jean Todt FIA-elnökről köztudott, hogy abba a szűk körbe tartozik, akinek bejárása van Schumacherhez. A 74 esztendős francia a Toszkán Nagydíj előtt nyilatkozta, hogy továbbra is rendszeresek a látogatásai a hétszeres világbajnoknál. 

Todt nemrég járt SchumachernélForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Luca Bruno

„Múlt héten láttam Michaelt. Harcol – nyilatkozta Todt az AP hírügynökségnek. – Istenem, tudjuk, hogy borzasztó és szerencsétlen balesete volt, ami rengeteg gondot okozott neki. De mellette áll a csodálatos felesége, ott vannak a gyerekei és az ápolói, mi pedig csak a legjobbakat kívánhatjuk neki és a családjának. Az egyetlen, amit én tehetek, hogy közel maradok hozzájuk, amíg csak képes vagyok valamit csinálni. És amíg az vagyok, addig ezt meg is fogom tenni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK