Vágólapra másolva!
Sergio Pérez elküldése a Racing Pointtól „kissé mérgessé” tette Carlos Sainzot, aki szerint el kell fogadni, hogy a Forma-1-ben olykor nem a pilóta teljesítménye számít a legjobban.

Noha hosszú távra érvényes szerződéssel rendelkezett, az abban foglalt kilépési záradékot kihasználva a Racing Point mégis elküldte Sergio Pérezt, hogy helyet csináljon a Ferraritól távozó Sebastian Vettelnek. A mexikói pilóta a teljesítménye alapján semmiképpen sem szolgált rá a menesztésre, hiszen a tavalyi idényben kétszer annyi pontot szerzett, mint csapattársa, az idén pedig két futam kihagyásával is csak 13 egységgel van az 57 pontos Lance Stroll mögött. Így gondolja ezt Carlos Sainz is, aki szerint el kell fogadni, hogy néha nem a pályán nyújtott produkció számít.

Pérez nem ezt érdemli Sainz szerint Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Nem Pérez az első pilóta – és bizonyára nem is az utolsó – aki a teljesítménye alapján jobb sorsra lenne érdemes, elég csak példaként a tavaly ülés nélkül maradó Nico Hülkenbergre gondolni.

Ha tisztán a teljesítményét nézzük, nincs oka annak, hogy elhagyja a Racing Pontot, vagy annak, hogy a csapat nem akarja őt – nyilatkozta Sainz. – Az F1-ben azonban más érdekek is számítanak, amelyek a teljesítmény mellett szintén nagyon fontosak."

Pérez ráadásul úgy veszíti el az ülését, hogy 2018-ban kulcsszerepe volt abban, hogy a Lawrence Stroll vezette konzorcium meg tudta vásárolni a korábban Force India néven működő istállót ahelyett, hogy az több száz dolgozó munkanélkülivé válása mellett csődbe ment volna.

„Sajnálatos Checo elküldése, mert a csapat, amelyikben annyi éven át megbízott, amelyet gyakorlatilag megmentett a csődtől, és amelyik végre jó autót adott neki, az a csapat már nem akarja folytatni vele a közös munkát. Ez igazán sajnálatos" – mondta a McLaren spanyol pilótája.

Nem minden a teljesítmény Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Sainz elmondta, hogy a saját karrierjében is volt olyan pillanat, „amely a politikáról, és nem a pályán nyújtott teljesítményről szólt", ezért különösen át tudja érezni, hogy min megy keresztül Pérez.

Nagyon keveset ad vissza. Ugyanakkor mi választottuk, hogy itt akarunk versenyezni, úgyhogy ezt el kell fogadnunk."

A spanyol pilóta reméli, hogy mexikói kollégája talál magának olyan ülést, „ami motiválja, amit szeret, és ami 2022-ben jó ülés lesz." Ugyanígy van ezzel Daniel Ricciardo is, aki szerint Pérez egyértelműen megérdemel egy ülést jövőre, és bár már igencsak közeleg az idei év vége, még időben van ahhoz, hogy találjon is magának egyet.