Társoldalunk:

A Ferrarinál nem tudják, hogy mitől lassúak, az újításoktól sem várnak csodát

2020.09.18. 12:00

Egyelőre értetlenül áll saját lassúsága előtt a Ferrari, amely a következő futamra fejlesztésekkel készül, de megváltást azoktól sem vár.

Kilenc futamon már túl van az idei szezonból, egyelőre azonban semmilyen fejlődés nem látszik a Ferrarinál. A Scuderia autói bántóan lassúak, ezt Mugellóban Charles Leclerc rohamtempóban történő visszaesése is megmutatta. A monacói pilóta némi szerencsével az ötödik helyre kvalifikált, majd a rajtnál feljött a harmadik pozícióba, a versenytempója azonban annyira rossz volt, hogy gyakorlatilag körönként előzte meg valaki. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke tudja, hogy tenniük kell valamit, de egyelőre nem számít előrelépésre.

A Toszkán Nagydíjon a Ferrarik a sérült autóval köröző Grosjeannal is megszenvedtekForrás: AFP/Getty Images/Miguel Medina

A verseny után Leclerc frusztráltan azt nyilatkozta, hogy valamit tenniük kell, hogy fejlődjenek. Binotto egyetért a pilótával. „Azt mondta, hogy tenni kell valamit, és igaza van. Nem vagyunk boldogok az utóbbi futamokon látottaktól, mindannyian csalódottak vagyunk. Az időmérőn Charles jó kört futott, a versenyen azonban pár kör után tempót veszítünk, nincs meg a tempónk, az eredmény pedig ennek a következménye."

Binotto állítása szerint egyelőre „nincs magyarázatuk" arra, hogy miért ilyen lassúak, csupán annyi, hogy valamilyen oknál fogva túlságosan koptatják a gumikat.

A csapatfőnök megerősítette, hogy az Orosz Nagydíjra fejlesztésekkel készülnek, de állítása szerint ezek nem fogják megoldani a gondjaikat.

„Lesznek apróbb újítások, ezek azonban az összképen nem változtatnak. Nem ezek a fejlesztések fogják orvosolni a problémákat – mondta, majd hozzátette, hogy azért az idei szezonban mindenképpen javulást vár. – A probléma gyökere ennél mélyebben van, de legkésőbb a szezon végéig rá kell jönnünk, hogy mi az, és fejlődnünk kell."

Az idén már nem számít jelentős fejlődésreForrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

A svájci-olasz úgy véli, nehezebb helyzetben vannak a riválisaiknál, mivel nekik alapvető tervezési problémákkal kell megküzdeniük, amelyek kijavításához időre van szükségük. Amikor valakinek olyan gondjai vannak, mint nekünk az idei autóval, akkor több idő kell a szükséges lépésekhez, hogy utána előrelépést érjünk el. Keményen dolgozunk otthon a szélcsatornában, hogy a következő szezont szem előtt tartva kijavítsuk az autó alapvető hibáit."

Van remény, hogy 2021-ben jobb lesz a helyzet

Noha a szabályok nagy mértékű befagyasztása miatt minden istálló az idei autója továbbfejlesztett változatával fog versenyezni jövőre, a Ferrarinál a motor fejlesztésétől talán nagyobb előrelépést várhatnak, mint a másik három gyártó esetében, miután a vörösök idei erőforrása igencsak gyengére sikeredett.

Az idei Ferrari-motor jóval gyengébb, mint a tavalyiForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„A következő autó a szabályok miatt szükségszerűen az idei továbbfejlesztése lesz, de így is lesznek lehetőségek az előrelépésre. A motor teljesen új lesz, hónapok óta fut a tesztpadon és számítunk rá – nyilatkozta Binotto a Corriere della Serának. – Ehhez hozzájön, hogy ezekben a napokban a Motorsport Világtanács fontos aerodinamikai változtatásról szavaz, a módosítások különösen az autó hátulját érintik. Ez is egy kiaknázható lehetőség."

Utóbbi mondatával Binotto a padlólemez megváltoztatására utalt, hogy így csökkentsék a 2021-es autók leszorítóerejét, ezáltal biztosítva, hogy a Pirelli gumijaival még egy szezont biztonságosan le lehessen futni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK