Társoldalunk:

Mercedes: Az F1 nem valóságshow, mesterkélt szabályokkal

2020.09.15. 20:06

A Mercedes és Sebastian Vettel sem támogatja a Forma-1-ben a fordított rajtrácsok bevezetését. A kezdeményezés egyszer már elbukott, de jövőre nagyobb esély lesz arra, hogy átnyomják.

A monzai káoszfutam láttán Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője ismét erőltetni kezdte, hogy be kellene vezetni a világbajnokságban a fordított rajtrácsokat. Brawn abba kapaszkodott bele, hogy teljesen szokatlan összetételű dobogót eredményezett az, hogy a verseny közben új rajtot tartottak, de arra nem tért ki, hogy előzésből így sem volt sok, hiába kerültek előre lassabb autók.

Monzában Hamilton hátraküldték az élről, de a rajt után nem rendeződött át jelentősen a sorrendForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Brawn a koronavírus miatti kényszerszünetet is megpróbálta felhasználni arra, hogy ráerőltesse a sportágra a sokak által mesterkéltnek és a nagydíjversenyzéssel összeegyeztethetetlennek tartott lebonyolítási rendszert, ami az elmélete szerint az egyébként közkedvelt és jól működő időmérő edzést váltaná ki a szombati napokon.

Az idei szabályoknak megfelelően a csapatok részéről egyhangú döntésre lett volna szükség ahhoz, hogy az új koncepció megvalósuljon, de a Mercedes elgáncsolta a kezdeményezést. Sokak szerint azért, mert ez lényegesen lerontaná a győzelmi rátájukat, de Toto Wolff ezt már korábban is tagadta, és a Toszkán Nagydíjon is leszögezte, hogy ellenzi a fordított rajtrácsok bevezetését.

„Nem kellene torzszülött eredményeket gyártanunk úgy, hogy szinte lehetetlen előzni, csak azért, mert azt hisszük, hogy az erőviszonyoknak másként kellene alakulniuk. Ez a sport arra épül, hogy a legjobb ember és a legjobb gép győz” – szögezte le Wolff a Mercedes online sajtóbeszélgetésén, majd az álláspontját tovább nyomatékosította.

A Mercedesnek lenne a leginkább hátrányos a fordított rajtrács bevezetéseForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jennifer Lorenzini

„Senki sem akar olyan győztest, aki a fordított rajtráccsal nyert. Ez nem a WWE [pankráció], ahol teljesen véletlenszerű eredmények jönnek ki. Ha ezt akarják, akkor csináljanak show-t, de ennek a sportágnak a DNS-e a szórakoztatás. Ez nem showműsor. Nem valóságshow, nem a Big Brother, nem hiszem, hogy ebbe az irányba kellene elindulni.”

Teljesen rossz irány

Bírálta a felvetést a közismerten régivágású Sebastian Vettel is, aki Toszkán Nagydíj után a mezőny verseny közbeni rajtoltatását sem tartotta sportszerűnek, és mindkét esetben azzal vádolta a döntéshozókat, hogy a versenyzést elősegítő technikai szabályok helyett mesterséges eszközökkel akarják befolyásolni a futamokat.

„Ha ezt az irányt erőltetik, akkor tanúsítják, hogy képtelenek voltak olyan szabályokat és megoldásokat hozni, amelyek összehozzák a mezőnyt és elősegítik a jobb versenyzést a pályán – mondta Vettel a Racefans kérdésére. – Emlékeztetnék, hogy új szabályok vonatkoznak az első szárnyakra, ez mindenkinek egy vagyonba került, de nem sokat változtattak a versenyzésen.”

Vettel is úgy véli, hogy most mindenki a 2022-es szabályváltozásokban bízik, és kijelentette, inkább arra kellene összpontosítani, hogy azok beváljanak, „ahelyett, hogy lottózni próbálnának.” Úgy vélte, a fordított rajtrácsok gondolata „ellentétes a sport és a versengés” szellemiségével.  

Vettel szeretne inkább tisztes versenyben eredményeket elérniForrás: AFP/Bryn Lennon

„Résztvevőként akármennyire nem szeretem, ha mások nyernek, el kell fogadnom, hogy ha mások győznek vagy jobb munkát végeznek – mondta. – Ezért a sport érdekében úgy gondolom, rossz lenne, ha ilyen módszerekkel kavarnák fel a dolgokat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK