Vágólapra másolva!
A korábbi Forma-1-es csapattulajdonos állítja: a világbajnok Mercedes istálló nevet és tulajdonost is vált, valamint Toto Wolff távozni fog a csapatfőnöki székből, miután a gárda egyik szponzora felvásárolja a csapatot.

A Mercedes az idei év elején kötött szponzori szerződést a sport egyéb területein is érdekelt, petrokemikáliákat gyártó Ineosszal, amellyel mérnökirodája révén több közös projekten is dolgozik. Eddie Jordan korábbi csapattulajdonos a Mail on Sunday-nak adott interjúban egy érdekes spekulációval állt elő nemrég, szerinte ugyanis az Ineos a Mercedes F1-es csapatának felvásárlására készül. Jordan korábban Michael Schumacher visszatéréséről, Lewis Hamilton Mercedeshez igazolásáról, valamint a McLaren-Mercedes partnerség újjáélesztéséről is elsőként számolt be, nem árt tehát odafigyelni arra, amit mond.

Az Ineos logója az idei szezontól látható a Mercedeseken Forrás: Daimler AG/© LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

„A csapat tulajdonosa Sir Jim Ratcliffe és az Ineos lesz. Az Ineos neve már így is szerepel az autókon, valamint ott a technológiai együttműködés, úgyhogy ez egy szép kiút a Mercedesnek – nyilatkozta Jordan, aki 700 millió fontos összegről beszélt a kivásárlás kapcsán. – Az istállót Ineosnak fogják hívni, de továbbra is Brackley-ben működik majd, a Mercedes pedig megtart benne egy 30%-os tulajdonrészt. De többé nem Mercedesnek fogják hívni, valamint nem Toto Wolff lesz a csapatfőnök."

Jordan szavait természetesen már azok megjelenésekor fenntartásokkal kellett kezelni, hiszen a Mercedes többször is leszögezte, hogy még sok-sok évig elkötelezett a Forma-1 iránt és gyári csapattal szeretne részt venni a küzdelmekben. Noha az Autosport megkeresésére nem kommentálták Jordan szavait,

Toto Wolff a Toszkán Nagydíj után mégis megtette ezt, és cáfolta, hogy eladnák a csapatot.

„Az emberek hallanak ezt-azt, majd kreálnak köré egy történetet – mondta az osztrák. – Nagyszerű az együttműködésünk az Ineosszal, számos projekten dolgozunk együtt, mint az America's Cup vagy a kerékpárcsapat. Az együttműködés nagyon kedvező, ugyanazok az ambícióink, ezért is partnerünk az Ineos. Ezen túlmenően minden csak spekuláció.

Nekem sincs okom lemondani a részesedésemről, úgyhogy ebből a történetből elég sok dolog csak kitaláció. A csapat jövője száz százalékban világos. Ez a Mercedes-AMG Petronas F1-es csapat. Ezen semmi nem fog változtatni."

Toto Wolff cáfolta a pletykákat Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Az ugyanakkor sokak szerint elképzelhető, hogy az Ineos megvásárolja a korábban Niki Lauda által birtokolt 10%-os részesedést (60%-ban a Mercedes, 30%-ban Wolff a tulajdonos), a Mercedes azok sorsáról ugyanis továbbra sem döntött. A brit vállalat így a jelentős szponzori tevékenységen és technikai együttműködésen túl tovább erősíthetné kapcsolatát az istállóval.