Todt: Schumacher miatt nem rúgtak ki a Ferraritól

Forma-1, Michael Schumacher, Jean Todt, Scuderia Ferrari, Spanyol Nagydíj 1996
Ferrari team manager French Jean Todt embraces German driver Michael Schumacher after his victory at the Spanish Formula One Grand Pris 02 June 1996 at the Cataluna circuit in Barcelona. AFP PHOTO/ERIC CABANIS (Photo by ERIC CABANIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferrari múlt hétvégi, 1000. F1-es nagydíja alkalmából Jean Todt, a csapat történetének legsikeresebb csapatfőnöke felidézte a Scuderiánál töltött időszakát, köztük a mélypontokat is, amelyek során Michael Schumacher is kiállt mellette.

Mélypontra jutott a Ferrari az idei szezon során, a csapat mindössze a 6. helyen áll a konstruktőri világbajnokságban, és nem lehetnek nyugodtak a 7. helyezett Alpha Tauri miatt sem. Az olasz istálló történetében nem példátlanok a hosszú, aszályos időszakok, erre Jean Todt, a Ferrari eddigi legsikeresebb csapatfőnöke is jól emlékszik.

Viszonylag gyorsan jött az első közös győzelem az 1996-os Spanyol Nagydíjon, de utána még megpróbáltatások vártak Todtra Forrás: AFP/Eric Cabanis

Todt irányítása alatt a Scuderia hét konstruktőri és hat egyéni világbajnokságot nyert, ebből zsinórban hatot a konstruktőrök és ötöt a pilóták értékelésében Michael Schumacher révén. Ezt megelőzően viszont 1979-ben győzött utoljára a Ferrari az összetettben, és

Todt 14 éves regnálásának első fele is nehezen alakult.

Azt ma már jól tudjuk, hogy a fordulópontot Schumacher és a benettonos hátországa, Ross Brawn és Rory Byrne érkezése hozta meg, de 1996-ban még komoly nehézségeket kellett átvészelnie a csapatfőnöknek és új igazolásának.

„Az 1996-os szezon során akadt néhány kiesésünk, és nyomást helyeztek rám, hogy távozzak, Michael viszont azt mondta, ha ’Jean megy, én is megyek.’ Nem akarták, hogy elmenjen, velem sokkal kevésbé foglalkoztak, de Michael világossan kifejezte a véleményét, úgyhogy maradtam – nyilatkozta Todt a Press Associationnek.

A francia szakember révén végül összesen 98 versenyt nyertek

(a Scuderia az 1000 nagydíjból összesen 239 alkalommal győzött 1950 óta), a győzelmi rátája 40 százalék körüli, ezt azóta is csak Toto Wolff és a Mercedes tudta felülmúlni, de manapság hosszabbak a szezonok. Ez nem jöhetett volna létre, ha Todtot elküldik.

A Ferrari F310 nagyon megbízhatatlan volt, de Schumacher három győzelmet szerzett vele Forrás: Ferrari

„Nagyon meglepett, hogy a Ferrari engem akart – emlékezett vissza a szerződtetésének körülményeire. – A Ferrarinak mindig is olasz vezetője volt. Én akkoriban egy olyan cégnél dolgoztam, ahol előrébb léptem és tudtam, hogy hosszútávú jövő vár rám – utalt a Peugeot-ra. – Kockázat volt a Ferrarihoz menni, mert benne volt a lehetőség, hogy csupán két év után kirúgnak.”

A Ferrari átalakítása kapcsán a legnagyobb lépés kétségtelenül Schumacher megszerzése volt,

ez formálisan 25 évvel ezelőtt, 1995-ben történt. Todt felidézte, hogy már a német pilóta első világbajnoki címe, a botrányos 1994-es szezonzáró után kapcsolatba léptek vele, végül kétszeres világelsőként, az 1996-os szezonra érkezett Maranellóba.

„Az első igazi találkozásunk a szerződés megtárgyalása érdekében 1995 júliusának végén történt egy szállodában, Monte Carlóban – idézte fel. – Rajtam kívül a Ferrari ügyvédje, Henry Peter, Michael menedzsere, Willi Weber és Michael volt ott. Az egyik szobáról a másikra jártunk, mert teltház volt a hotelben. Végül, Michael lakásában kötöttünk ki, ott írtuk alá a megállapodást, hogy 1996-tól csatlakozik a Ferrarihoz.”