Társoldalunk:

Vettel szerint sportszerűtlen verseny közben rajtoltatni a mezőnyt

2020.09.13. 19:20

A Ferrari mindkét pilótája úgy gondolja, hogy az autójuk túl lassú volt a Scuderia történetének 1000. nagydíján. Charles Leclerc szerint ő mindent megtett, hogy jó helyzetbe hozza magát, Sebastian Vettel is nehezen magyarázza az autó vártnál gyengébb versenytempóját.

Két lenullázott verseny, a Belga és az Olasz Nagydíj után mindkét Ferrari pontot szerzett a Toszkán Nagydíjon, ebben azonban nincs sok köszönet, hiszen Charles Leclerc csak a 8. helyezett lett, Sebastian Vettel pedig mindössze a 10. helyre ért oda. Vettel úgy is vereséget szenvedett Kimi Räikkönentől, hogy a finn pilóta a verseny végén 5 másodperces időbüntetést kapott.

Leclerc a 3. helyezett volt a rajt után, a két Mercedes mögött, de esélye sem volt megtartani a pozícióját - GalériaForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI PHOTOGRAPHER/Rudy Carezzevoli

Vettel az időmérőn is csak küszködött, az első körben új szárnyra volt szüksége, így végül még pozitívan is lehetne értékelni a délutánját, de alig tudta megelőzni Romain Grosjean kétszer is összetört autóját és George Russell Williamsét. Leclerc remek rajttal a 3. helyen kezdte a futamot, de az ellenfelek egymás után előzték meg őt, és a gumikat is gyorsan elkoptatta.

Egyszerűen lassúak voltunk, ehhez nem nagyon van mit hozzáfűzni– nyilatkozta Leclerc a Sky Sportsnak. – Jól rajtoltam, de nem volt meg a tempónk, szerintem a lehető legjobb helyzetbe hoztam magam, a két Mercedes elhúzott tőlem, így szabad volt előttem a pálya, de nagyon szenvedtem az autóval” – összegzett.

„Nem tudom, őszintén úgy gondolom, hogy dolgoznunk kell, ki kell ismernünk [az autót], mert néhány versenyen nem vagyunk versenyképesek az időmérőn, aztán jobbak vagyunk a versenyen, eleinte ez volt a helyzet. Most úgy tűnik, hogy a tegnapi időmérőn elég jól dolgoztunk, de iszonyúan küszködtünk az autóval a versenyen. Ez most nehéz pillanat.”

Vettel szerint nem fair a szabály

A Toszkán Nagydíj egyik jellegzetessége az volt, hogy a biztonsági autós fázisok és piros zászlók miatt összesen háromszor kellett állórajtot végrehajtani a versenyen. Ez rendkívüli izgalmat hozott a nézőknek, a győztes Lewis Hamilton viszont elismerte, hogy nagyon megterhelő volt, és Vettel sem tartja helyénvalónak a szabályt, ami kikényszeríti az állórajtokat.

Vettel egész délután Grosjeannal (képünkön) és Russellel küzdött - GalériaForrás: Getty Images/Claudio Giovannini/Claudio Giovannini

Nem emlékszem, hogy volt olyan nap, amikor ennyiszer elrajtoltam, általában csak egyszer szoktunk – kezdte Vettel a Sky Italiának. – Nem vagyok nagy rajongója ennek a szabálynak, mert hatalmas előnyt ad, ha az ember a pálya jó oldalán van, azt pedig már Monzában is láthattuk, hogy a koszos oldalon sok a gumitörmelék az ideális ív mellett. Nem hiszem, hogy ez így sportszerű.Lottózás helyett inkább olyan autókat kellene építeni, amelyekkel lehet előzni.”

Vettelnek a mezőny összerázása eleinte segített, mert így eltűnt a hátránya, amit az orrkúpcsere miatt szedett össze, később azonban nem igazán tudott profitálni a helyzetekből, mindössze Russell visszaesése segített neki a futam utolsó szakaszában.

„Minket mondjuk ez az egész nem igazán befolyásolt, mert keményen küzdöttünk, és mindent megtettünk, hogy pontot szerezzünk – folytatta. – A végén Kimivel szoros volt [a verseny]. Minden tőlünk telhetőt megpróbáltunk. Nem voltunk elég gyorsak, jó kérdés, hogy miért, mert nehéz megválaszolni. Egynél több oka van. Tudjuk, hogy az autónk nem elég gyors, de ma jobb versenytempóra számítottunk. Ennek utána kell néznünk.”

Vettel nem tud kitörni a középmezőnyből a Ferrarival - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Toszkán Nagydíj után Vettel mindössze a pontverseny 13. helyén áll, és a helyzete nem sok jót ígér a további 8 versenyhétvégére, ennek ellenére nem írta le az idei szezont. „Kísérletezem az autóval, még mindig vannak dolgok, amikre rájöhetek, az eredmények terén nehéz lesz nagy változást elérni, de még kiderülhetnek dolgok a számomra, úgyhogy ez hasznos.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK