Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton úgy érezte, egymás után három versenyt futott le

2020.09.13. 18:13

Még a 90. nagydíjgyőzelmét elérő Lewis Hamilton is elfáradt a maratoni Toszkán Nagydíj során. Valtteri Bottas elkeseredetten nyugtázta újabb vereségét, Alexander Albon viszont megkönnyebbült, hogy végre dobogóra állhatott.

Eseménydúsan alakult a Toszkán Nagydíj, amelyet háromszor indítottak újra és két piros zászlóval meg is szakítottak, de ez nem ingatta meg a futamgyőztes Lewis Hamiltont. A brit pilóta az első rajtnál még Valtteri Bottas mögé szorult, utána azonban visszavette a vezetést, és mindig résen volt, amikor csapattársa támadhatott volna.

Hamilton a 90. alkalommal haladt át elsőként a célvonalon - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Luca Bruno

„Egy kissé szédítő volt, mintha ma egymás után három versenyt teljesítettünk volna. Hihetetlenül megerőltető napunk volt, a rajtok nyilvánvalóan nehezen alakultak. Szenzációs ez a pálya, a forróságban nem volt könnyű Valtterit magam mögött tartani, az egész hétvégén gyors volt, ráadásul az elején mögé kerültem” – összegzett Hamilton a futam után.

A brit pilóta szempontjából az újraindítások kulcsfontosságúak voltak, elismerte, „hatalmas összpontosításra” volt szüksége, és „őrületesnek” nevezte, hogy már 90 nagydíjgyőzelemnél tart a pályafutása során, vagyis két hét múlva Oroszországban beérheti Michael Schumacher rekordját.

Hamilton ráadásul 55 pontra növelte az előnyét az összetettben a 2. helyre előre lépő Bottasszal szemben, ami azt jelenti, hogy a pályafutása hetedik világbajnoki címéhez elméletileg az is elég, ha a további 8 versenyen a csapattársa mögött mindig a 2. helyezett lesz, és kétszer az övé lesz a leggyorsabb körért járó bónuszpont vagy egyszer legyőzi Bottast.  

„Elkeserítő, mert álomszerűen kezdődött számomra a verseny – mondta a finn pilóta újabb veresége után. – A biztonsági autós újraindításnál is megtartottam a helyemet, aztán nem igazán emlékszem minden fázisra, de úgy tűnt, hogy már nem voltak újabb lehetőségeim azután, hogy a második rajtnál is vesztettem egy helyet – utalt arra, amikor a későbbi 4. helyezett Daniel Ricciardo megelőzte őt. – Próbálok igyekezni, hogy javuljak. Előbb-utóbb számomra is jól kell alakulnia a dolgoknak.”

Bottas, Hamilton és Albon a dobogón - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Luca Bruno

Ünnepelhetett viszont Alexander Albon, aki a 4. helyről kezdte a futamot, de gyorsan visszaesett, majd szép előzéseinek és több ellenfele kiesésének köszönhetően pályafutása során először felállhatott a dobogóra.

Eltartott egy ideig, mire eljutottunk ide, igen nehéz volt, keményen meg kellett dolgozni érte – nyilatkozta Albon. – Már kapok levegőt, jó érzés itt lenni. Nem sikerültek jól a rajtok, ezért a legtöbb előzést a pályán kellett végrehajtani."

„Az autónk jól viselkedik fékezés során, ezt már az első tesztnap óta tudjuk, ezért képesek vagyunk ilyen manőverekre. Mókás volt vezetni.”

A legőrültebb verseny

Hamilton a Sky Sportsnak hozzátette, ez volt pályafutása egyik legőrültebb versenye, és eléggé kimerült a táv végére. A rajtjai felemásan sikerültek, de később 7 másodpercre hízott az előnye Bottas előtt, ezt kényelmesnek nevezte. Az utolsó újraindítást érezte a legjobbnak a saját szempontjából, de akkor is úgy tűnt a számára, hogy Bottas a sarkában van.

A rajtoknál résen kellett lenni - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Ha hibáztam volna, a szélárnyékkal elhúzott volna mellettem ebben az ezerméteres egyenesben, úgyhogy fizikai és mentális szempontból is az egyik legnagyobb kihívás volt a mai nap.”

Bottas szintén három részre osztotta a versenyét. „Az első jó volt, de elég rövid, nagyon trükkös volt visszaszerezni a pozíciót Lewistól, miután elvesztettem azt – mondta, de azt nem tette, hozzá, hogy végül nem is sikerült. – A középső szakaszban nagyon keményen nyomtam, hogy tartsam a távolságot, de hátul többet csúszkál az ember és elfogytak a gumik.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK