Társoldalunk:

Nincs vesztenivalójuk, támadásra buzdítja Verstappent a Red Bull

2020.09.12. 18:03

Christian Horner úgy véli, Max Verstappen nincs igazán versenyben a világbajnoki címért, ezért vesztenivaló nélkül vághat neki a Toszkán Nagydíjnak. A Red Bull csapatfőnöke bízik benne, hogy Alexander Albon révén nagyobb lesz a stratégiai eszköztáruk.

A Toszkán Nagydíj időmérőjén a Red Bull idén először sajátította ki a második sort, miután Max Verstappen a 3., míg Alexander Albon a 4. pozícióban végzett. A Mercedeseket ugyan nem volt esélyük megszorítani, de Christian Horner rámutatott, hogy megtippelhetetlen a futam alakulása, emellett ráadásul a holland pilóta adott esetben nyugodtan kockáztathat. 

Horner szerint Verstappen vesztenivaló nélkül vághat neki a futamnakForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„A harmadik szektorban egész hétvégén gyorsak voltunk, úgyhogy utána az első kanyarig lesz lehetőségünk – nyilatkozta a Sky Sportsnak a Red Bull csapatfőnöke. – Nincsenek adataink a múltból, szóval nem tudjuk, hány kiállást fogunk látni, mindenesetre érdekes lesz, hogy a gumik hogyan fognak viselkedni ezen az agresszív pályán. Ha Max lehetőséget szimatol, akkor nem kell túlzottan óvatosnak lennie, hiszen nincsen vesztenivalója, mert nincs igazán versenyben a bajnoki címért, úgyhogy számára minden futam olyan, mint egy kupadöntő.”

Ugyan Albon lemaradása még mindig 4 és fél tized csapattársához képest, ez most közvetlenül mögé, a 4. pozícióra volt elég, amivel eddigi legsikeresebb kvalifikációján van túl. A brit szakember bízik benne, hogy a thai pilóta nem szakad le az első hármastól, mivel ebben az esetben több taktikai variáció állna a rendelkezésükre.

„Spában és Monzában közelebb került [Verstappenhez]. Eddig jó hétvégéje van, remek időmérőn van túl, és nagyszerűen versenyez. Remélhetőleg tudja majd tartani a tempót, ami lehetőséget teremthet számunkra, mert a Mercedes nem tud mindenre felkészülni.”

Albon, ha pozíciót nem is, de köridőt tekintve akár javíthatott is volna, de az Esteban Ocon megpördülése miatti sárga zászló erre nem adott neki lehetőséget. A Red Bull versenyzője alapvetően elégedett az idejével.

„A Q2-ben nem mentünk ki a második körre, ezért több időm volt a garázsban. A Q3-ban futott első köröm rendben volt, persze néhány helyen még maradt benne némi idő. Utána pedig egy sárga autó megpördült, úgyhogy ez van, de a negyedik hellyel így is elégedett vagyok, mert jó irányba tartunk.”

Albon kijelentette, a rajt után hosszú lesz az út az első kanyarig, ami nem feltétlenül nekik kedvez, mert az egyenesekben nem a Red Bull a legjobb. A gumikopás viszont jónak tűnik, ráadásul az utolsó kanyarban nem annyira nehéz követni a másikat, ami jelentősen megkönnyítheti az előzést, főleg DRS-sel.

Albon pályafutása eddigi legjobb időmérős eredményét produkáltaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A hétvége során szinte minden pilóta kiemelte, hogy a mugellói aszfaltcsík mennyire megerőltető, Daniel Ricciardo pedig az időmérőn mondta a rádióban, hogy elfáradt. Az viszont biztos, hogy ebből a szempontból az 59 körös futam lesz a legnehezebb.

Hat-hét körön belül [nehéz lesz], mivel még a rövid etapok során is mindenki a pilótafülke oldalának támasztja a fejét. Szóval fizikailag nagy kihívás lesz. Azon is sok múlhat, hogy mennyire kell óvnunk a gumikat, mert ha nagyon, akkor alacsonyabb tempót autózunk.”

Albon hozzátette, szerinte Szingapúr mellett ez a legnagyobb kihívást jelentő pálya, de míg a városi pályán a mentális nehézségek is nagy szerepet játszanak, addig ez pusztán fizikai szempontból megterhelő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK