Társoldalunk:

Pérez maradna az F1-ben, miután elküldték Vettel miatt

2020.09.10. 15:59

Sergio Pérez elárulta, nem számított arra, hogy elküldik a Racing Pointtól az érkező Sebastian Vettel miatt. Egyelőre nincs terve, de az F1-ben szeretné folytatni a pályafutását.

Hét év után Sergio Pérez elhagyja a korábban Force India, jelenleg Racing Point, jövőre pedig Aston Martin néven induló silverstone-i istállót, ami Sebastian Vettelt szerződteti a helyére. A mexikói pilóta korábban elismerte, neki kell távoznia, ha helyet kell csinálni a négyszeres világbajnoknak, de a közelmúltban már azt nyilatkozta, a Vettellel kapcsolatos pletykák elhalkulására számít.

Pérezt elküldik az év végén a Racing PointtólForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Nem így történt, Pérez szerdán este, a Racing Point pedig csütörtökön reggel jelentette be a változásokat, amelyekről az érintett sem sokkal korábban értesült. „Lawrence [Stroll] tegnap felhívott azzal, hogy másik irányba indulnak el” – mondta Pérez, aki úgy érezte, a közelmúltban inkább a maradásáról volt szó.

„Olyan visszajelzéseket kaptam, amelyek mindegyike arra utalt, hogy a csapat meg akart tartani – nyilatkozta. – Zajlottak egyeztetések a háttérben a szerződésekről, de ezekről nem vagyok hajlandó semmit sem elárulni, mert szerintem az ilyen dolgoknak a csapat és köztem kell maradniuk. Átnéztünk néhány pontot a szerződésben.”

A mexikói versenyzőnek lényegében az Alfa Romeónál (Sauber) és a Haasnál van esélye a folytatásra, mindkét istállónál jól jön, hogy tőkeerős szponzorok is állnak mögötte. Pérez 2011-ben és 2012-ben a Saubernél töltötte pályafutása első két F1-es szezonját még a Ferrari támogatásával, majd a nagy rivális McLarenhez igazolt, de egy szezon után elküldték, ekkor kötött ki a Force Indiánál.

„Talán jól jött volna a jövőm szempontjából, ha kicsit tisztábban látok, mert akkor kerestem volna B tervet, de lehet, hogy az sem változtatott volna semmit. Régóta ebben a közegben mozgok, így működik az F1 őrült világa” – mondta.

Pérez megy, Vettel érkezikForrás: AFP/Joe Klamar

„A legfőbb célom, hogy az F1-ben maradjak. Úgy érzem, még mindig nagyon fiatal és sikerre éhes vagyok, folytatni akarom a Forma-1-ben, de a megfelelő csomagra van szükség, ami motivál, hogy minden egyes körben 100 százalékot nyújtsak. Hosszútávúnak is kell lennie, mert 2022-ben a szabályváltozásoktól nagy átrendeződést várok. Ezért is akarom folytatni, mert úgy vélem, hogy sok lehetőség lesz – jelentette ki a 30 esztendős pilóta. – Ha semmi vonzót nem találok az F1-ben, akkor megfontolok más sorozatokat és más dolgokat is.”

Fogynak a helyek az alsóházban is

Az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján megkérdezték a Haas két pilótáját, Romain Grosjeant és Kevin Magnussent is, ők még egyelőre nem tárgyaltak a folytatásról az istállóval, de Günther Steiner csapatfőnök korábban nem zárta ki azt sem, hogy akár mindkettejüket lecserélik.

A helyzetet bonyolítja a Ferrari is, ami valószínűleg elhelyezné a 2021-es mezőnyben az F2-ben versenyző Callum Ilottot és Mick Schumachert is, ez a szabad helyek számát rögtön kettőre csökkenti. A Motorsport-Magazine.com megkérdezte Helmut Markót is, de a Red Bull tanácsadója kijelentette, Alexander Albonnal terveznek a Red Bullnál, Christian Horner csupán azért beszélt Pérez menedzserével, Julian Jakobival, mert az ő ügyfele a Red Bull által támogatott Sébastien Buemi is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK