Vettel és Hamilton tanácsai segítik az F1 újdonsült futamgyőztesét

Forma-1, Orosz Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari, Pierre Gasly, Toro Rosso
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 27: Pierre Gasly of France and Scuderia Toro Rosso (R) talks with Sebastian Vettel of Germany and Ferrari in the Paddock during previews ahead of the Formula One Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 27, 2018 (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Olasz Nagydíjon élete első Forma-1-es futamgyőzelmét szerző Pierre Gaslyt korábban a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, újabban pedig a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton látja el tanácsokkal.

Pierre Gasly pályafutása során többször is bizonyította, hogy nem az a típus, aki könnyen feladja. A GP2-ből nem vezetett számára egyenes út a Forma-1-be, majd amikor végre bekerült és felküzdötte magát a Red Bull első számú csapatába, jött az újabb pofon a lefokozásával.

Ahelyett azonban, hogy összeomlott volna, élete formájában versenyez az Alpha Tauriban, amellyel (még Toro Rosso néven) tavaly dobogós helyezést szerzett, az idén pedig az első győzelem is meglett. A francia pilóta a siker után elárulta, hogy az utóbbi időben a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton is ellátja őt tanácsokkal, mivel összehaverkodott a Mercedes versenyzőjével.

Nem fél tanácsot kérni Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Hamilton nem győzte dicsérni Gaslyt a fiatal pilóta monzai győzelme után, és még azt is megpendítette, hogy a franciának újabb lehetőséget kellene kapnia a Red Bullban. „Számomra Lewis nagyon különleges, olyasvalaki, akire gyerekként felnéztem, és aki valószínűleg a valaha volt legjobb pilóta az F1-ben, vagy legalább ott van a top háromban. Úgyhogy nyilvánvalóan nagyon megindító, egyben hihetetlen volt hallani a szavait – reagált Gasly Hamilton nyilatkozatára. – Ez számomra olyan furcsa, mert ezeket a srácokat követem tíz éves korom óta. Lewis mindig nagyszerű példaként szolgált, most pedig ellene versenyzem, ő pedig ilyeneket mond rólam. Amikor egy hatszoros világbajnok, aki néhány hónap múlva hétszeres világbajnok lesz, ilyen kijelentéseket tesz, az mindig eléggé különleges."

Gasly elárulta, hogy kettejük kapcsolata az idei évben vált barátivá, nem utolsó sorban a Call of Duty nevű játéknak köszönhetően, amit online szoktak játszani úgy, hogy egy csapatban harcolnak az elsőségért.

Mindig is nagyon kedves és nagyon nyitott volt velem, mindig segíteni próbál."

Hamilton tanácsai jól jönnek neki Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Hogy kettejük közül ki a jobb játékos, abba Gasly inkább nem ment bele. „Nehéz megmondani. Elég vicces együtt játszani és egy csapatban lenni, mivel ez nagyon eltér a normálistól, hiszen segítenünk kell egymást, ha győzni akarunk. A karantén időszakban eltöltöttünk némi időt a PlayStationön. Jó volt, elkezdtünk az F1-ről beszélgetni és jobban megismerni egymást. Sokat adott nekem az az időszak, és úgy érzem, hogy amikor néhány tanácsra van szükségem, nyugodtan fordulhatok hozzá, ő pedig mindig nyitott és segítőkész. Nagyon rendes fickó."

Vettel tanácsát is kikérte

Gasly az Olasz Nagydíj után elmondta, hogy mindig is fontosnak tartotta, hogy tanuljon azoktól, akik a legsikeresebb pilóták közé tartoznak, Hamilton mellett pedig Sebastian Vettelt is ide sorolja négy világbajnoki címe miatt.

„Oka van, hogy miért ők a legjobbak. Én mindig úgy gondolom, hogy van mit tanulni ezektől a srácoktól és a tapasztalatukból. Szeretem megkérdezni és megérteni, hogy miként lettek ilyen sikeresek az évek alatt. A lenyűgöző Lewis-ban, hogy az első éve óta a Forma-1 élmezőnyében van, és évről évre erősebb lett. Az első idénye óta a legmagasabb szinten küzd, számomra pedig ez hihetetlen. Nyilván próbálok mindent magammal vinni, amit csak tanulhatok tőle."

Vettel is segített neki Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Charles Coates

A francia versenyző a Beyond the Grid podcast 2018 októberében megjelent adásában felelevenítette, hogy Vettelt is megkereste már tanácsért, a négyszeres világbajnok pedig Hamiltonhoz hasonlóan segített neki.

„Nagyon jól kijövök Sebbel, sokat segített nekem a GP2-es bajnoki címem után. Találkoztam vele. Nagyon nehéz volt, hogy bajnok lettem, de nem kaptam egyből lehetőséget a Forma-1-ben. Rosszkor voltam jó helyen. Úgyhogy elmentem hozzá és megkérdeztem, hogy mit gondol a helyzetemről, miként csinál bizonyos dolgokat és milyen tanácsot adna.

Vettel azt tanácsolta Gaslynak, hogy ne adja fel és mutassa meg ezt a Red Bullnak is, akik folyamatosan újabb próbatétel elé állítják a fiatal pilótáikat. „Nagyszerű volt leülni vele, és még a mostani helyzetemben is szoktam beszélni vele. Furcsán hangozhat, de ő az egyik példaképem, olyasvalaki, akire már a gokartos éveim alatt felnéztem. Nagyon tisztelem őt, lenyűgöző ember, igazán okos és szerény. Élveztem egy ilyen fickóval beszélgetni."