Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton úgy döntött, hogy X44 néven saját csapatot indít a jövőre induló Extreme E nevű elektromos tereprali-bajnokságban. A hatszoros világbajnok számára fontos szempont volt, hogy a széria igyekszik tenni a környezeti problémák ellen.

Lewis Hamilton jövőre csapatvezetőként is kipróbálja magát. Persze nem a Forma-1-ben, hanem egy újonnan induló sorozatban, az Extreme E-ben. A brit pilóta ugyanis X44 néven saját istállót indít az elektromos tereprali-bajnokságban. A 44-es a 35 esztendős versenyző jelenlegi rajtszámára utal, amivel fiatalkorában is versenyzett.

Hamilton videón keresztül jelentette be, hogy új csapatot indít

Korábban mi is beszámoltunk a szériáról, amivel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy minden autót egy férfi és egy női versenyző vezet, az aktuális futam felénél pedig megcserélik pilóta és a navigátor szerepét. Hamilton azonban nem ezt emelte ki, hanem arról beszélt, hogy a sorozat igyekszik segítséget nyújtani a környezeti problémák megoldásában.

– jelentette ki. – Az egészben az a legvonzóbb, hogy az Extreme E nemcsak a bolygónkat érintő legsúlyosabb környezeti problémákra hívja fel a figyelmet, hanem a helyi jótékonysági szervezetekkel közösen tesz is valamit, hogy nyomot hagyjon maga után. Mindegyikünkben megvan az erő, hogy változtasson valamin, nekem pedig rengeteget jelent, hogy a versenyzés és a bolygónk iránt érzett szeretetemet arra használhatom, hogy pozitívan hassak a világra.”

A brit pilóta hozzátette, a széria olyan, fenntartható technológiákat fog alkalmazni, amelyek reményei szerint egyszer a hétköznapi életben is megjelennek. Ami a csapat, illetve az autó megjelenését illeti, az első képek alapján valószínű, hogy a Hamilton idei sisakján is megtalálható lila szín igencsak hangsúlyos lesz.

Sajtóértesülések szerint az X44-et egyetlen gyártó sem támogatja, de az ODYSSEY 21 E SUV átalakítható olyan módon, hogy hasonlítson egy utcai autóra, a bajnokság ugyanis közúton is használatos sportterepjárókkal fog zajlani. Egyes hírek szerint az autó a Mercedes EQC-re, a márka első elektromos modelljére fog emlékeztetni, amit a német cég idén dobott a piacra.

Hamilton alakulata kilencedikként csatlakozott az új sorozathoz. A nevezési listán többek között ott van az Andretti/United Autosports, Michael Andretti és Zak Brown közös istállója, a legutóbbi Formula E-bajnok Techeetah, valamint a virtuális világból is jól ismert Veloce.

Az autó vélhetően ehhez hasonló színekben fog megjelenni

„Izgatottan köszöntjük Lewis Hamiltont és az X44-et az Extreme E-ben – nyilatkozta Alejandro Agag, a sorozat alapítója, aki emellett a Formula E vezérigazgatójaként is tevékenykedik. – Hozzánk hasonlóan Lewis szenvedélyesen szereti a motorsportot, egyben azzal a véleményünkkel is egyetért, hogy a sporton keresztül fontos témákra, mint például a klímaváltozásra és az egyenlőségre hívhatjuk fel a figyelmet.

Hamilton elmondása szerint a bajnokság öt olyan helyszínen fog zajlani, amely súlyosan érintett a klímaváltozásban. Az előzetes versenynaptár szerint ez Szenegált, Szaúd-Arábiát, Nepált, Grönlandot és Brazíliát jelenti. Ha minden jól megy, a mezőny január 23-án és 24-én rajtol az afrikai országban, az utolsó viadalt pedig október 29-e és 31-e között rendezik.