Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton nem hibáztatja mérnökeit a súlyos büntetése miatt

2020.09.06. 19:15

Ugyan a futamon még nem volt kibékülve a sportfelügyelők döntésével, Lewis Hamilton a leintés után már úgy nyilatkozott, hogy ő követte el a hibát, ami a győzelmébe került. A hatszoros világbajnok örül, hogy nem veszített sokat az előnyéből.

Egészen Kevin Magnussen megállásáig úgy nézett ki, hogy Lewis Hamilton mindent besöpörhet az Olasz Nagydíjon, és pályafutása hetedik tökéletes futamát teljesítheti, vagyis a pole pozíció és a leggyorsabb kör mellett végig az élen állva nyer. A versenyirányítás azonban virtuális, majd valós biztonsági autót rendelt el, a Mercedes pedig úgy döntött, behozza pilótáját.

Ekkor azonban zárva volt a bokszutca, amit villogó lámpák jeleztek. Ez viszont a csapatnak és Hamiltonnak sem tűnt fel, így a 35 esztendős versenyző teljesítette kerékcseréjét, amiért később 10 másodperces stop&go büntetést kapott. Ezt ráadásul közvetlenül a piros zászlót követő újraindítás után kellett letöltenie, aminek következtében elvesztette az esélyét a győzelemre.

Hamilton vállalja a felelősséget az Olasz Nagydíjon kapott büntetéséértForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A Mercedes versenyzője nem volt kibékülve a döntéssel, a megszakítás alatt még a sportfelügyelőkhöz is felment. A futam után viszont már saját magát tartotta hibásnak. „A kiállásnál nem végeztünk jó munkát – nyilatkozta a Sky Sports műsorában. – Bevallom, nem láttam azokat a táblákat, úgyhogy vállalom a felelősséget, és majd tanulni fogunk belőle.”

Az eseményekkel kapcsolatban Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is megszólalt, és az osztrák üzletember kijelentette, a történtekhez az a tény is hozzájárult, hogy a bokszfalról nem lehet látni a jelzést. Hozzátette, az incidenst az események furcsa láncolata okozta, és bár furcsa döntés született, de minden megegyezett a szabályokkal.

„Az egyik Haas megállt a pálya jobb oldalán, közel a bejárathoz, a Parabolica belső ívén – magyarázta a helyzínen lévő riportereknek. – Ekkor csak szimpla sárga zászló volt, de 11 másodperccel később beküldték a safety cart. Miután ez megtörtént, a bejáratnál látható fényeket pirosra állították, de a külső íven két helyen is sárga jelzés volt. Miközben [Hamilton] már a bokszba tartott, az egyik stratégánk kiáltott egyet a rádión, úgyhogy volt némi zavar. Mi nem látjuk a jelzéseket, Lewis versenyét pedig az események láncolata tette tönkre. Nem vagyunk boldogok, de el kell fogadnunk a történteket.”

Wolff azt is elárulta, hogy valójában csak akkor lett volna esélyük elkerülni a bajt, ha valaki belenéz az FIA által kiadott dokumentumba, ez viszont abban a helyzetben egyáltalán nem volt életszerű.

„Ha a pilóta nem veszi észre a jelzést, és ebben az esetben szerintem ez volt a helyzet, akkor csak az FIA kommunikációról szóló dokumentumának negyedik oldalán tűnhetett volna fel, hogy a bokszutca zárva van. Azonban erre senki nem néz rá, amikor a biztonsági autó bejön, a pilóta pedig kerékcserére készül, hiszen minden a bokszkiállás körül forog. Balszerencsés, és kimondottan szokatlan döntést hoztak.”

Miután Hamilton letöltötte büntetését, közel félperces hátrányban volt az előtte autózó Alexander Albonhoz képest. Ezután viszont előbb utolérte, majd sorra megelőzte riválisait, végül pedig a 7. helyen végzett, ráadásul a leggyorsabb kört is megfutotta. A brit pilóta így beállította Michael Schumacher rekordját, és már ő is 221 alkalommal szerzett legalább 1 pontot.

A safety car mögött még Hamilton vezetett, de az újraindítás előtt már tudta, hogy vissza fog esniForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„A futamom nem úgy alakult, ahogyan szerettem volna. Kicsit balszerencsés voltam, de ami nem öl meg, az megerősít. Amikor utolértem a mezőnyt, már élveztem a csatákat. A hetedik hellyel és a leggyorsabb körrel azért sikerült néhány pontot szerezni, amit 26 másodperces hátrányban az előttem lévő autóhoz képest nem gondoltam volna. Emellett annak is örülök, hogy Seb… akarom mondani Max nem szerzett pontot, úgyhogy nem vesztettem sokat [az előnyből].”

Hamilton büntetésének nagyban köszönhetően Pierre Gasly nyerte meg a versenyt, aki élete első győzelmét aratta. A brit pilóta elárulta, örül társa sikerének, mert látta, hogy az elmúlt bő egy évben mi történt vele.

„Ez óriási eredmény a számára, hiszen magam is láttam, hogy min ment keresztül. Elküldték egy élcsapattól, most viszont ő verte meg a nagyokat. Fantasztikus látni, ahogyan visszajött és folyamatosan fejlődik. Őszintén boldog vagyok miatta.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK