Társoldalunk:
Hírlevél

Hivatalos: Jövőre Alpine néven indul az F1-es Renault

2020.09.06. 11:33

A Renault megerősítette, hogy a 2021-es szezontól Alpine F1 Team néven vesznek részt a Forma-1-es világbajnokságban. A csapat és az autó színe szintén megváltozik, leginkább a kék fog dominálni.

A Renault F1-es csapata közleményben tudatta, hogy jövőre nem a jelenlegi néven indulnak, hanem a szintén a Renault Csoporthoz tartozó Alpine nevet veszik fel. Emellett a csapat festése is megváltozik, és az autók jövőre a francia zászló színeiben fognak szerepelni, elsősorban a kék fog dominálni. 

Jövőre új névvel és színekben indul a RenaultForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A névváltoztatást azóta rebesgették, hogy Luca De Meo, a Renault Csoport nemrég kinevezett vezérigazgatója vezető pozíciót adott az F1-es istálló csapatfőnökének, Cyril Abiteboulnak az Alpine-ban annak érdekében, hogy népszerűsítsék a márkát. A francia szakember az Olasz Nagydíj hétvégéjén úgy fogalmazott, hogy a névváltoztatás nem rajta, hanem De Meón múlik.

Az Alpine-t 1955-ben alapították, és a márka elsősorban ralizásban, illetve hosszútávú versenyeken ért el nagy sikereket. 2017-ben, 22 éves szünet után a cég ismét elkezdett utcai autókat gyártani, de jelenleg még csak egy modell, az A110-es készült el.

Ami az F1-es csapatot illeti, a név- és színváltoztatást leszámítva ugyanúgy működik tovább. Az autókat természetesen a jövőben is a Renault hibrid erőforrásai fogják hajtani, és várhatóan a csapat vezetése is a régi marad. Abiteboul legalábbis nemrég kijelentette, hogy az új pozíciója nem akadályozza meg abban, hogy betöltse a csapatfőnöki szerepet.

„Az Alpine egy csodálatos márka, erőt és életvidámságot sugároz, és mosolyt csal az arcokra – nyilatkozta De Meo. – Az Alpine a francia nagyszerűség szimbóluma, behozatalával pedig tovább folytatjuk a kalandunkat egy megújuló sportágban. Egy álomszerű márkát viszünk be a nagy nevek mellé, hogy aztán minél látványosabb versenyeket produkáljuk, amit a rajongók lelkesen kísérnek figyelemmel. Az Alpine emellett az értékeit is megmutatja a paddocknak, azaz elegánsak, leleményesek és bátrak leszünk.”

„Ez a változás a csapat és a sportág életének kulcspillanatában jött el – mondta Abiteboul. – A más területről szerzett tapasztalatoknak, illetve a francia agilitásnak köszönhetően az Alpine új értelmet, értékeket és színeket ad a paddocknak. Mindez segíteni fog a 2022-re történő felkészülésben. Az új szabályok és a pénzdíjak elosztásának módja megteremtik egy igazságosabb versenyzés feltételeit, emellett a sportág vezetése is egyszerűbb és progresszívebb lesz. A költségvetési korlát bevezetése véget fog vetni a túlzott kiadásoknak, és lehetővé teszi, hogy a sporthoz kapcsolódó értékek kerüljenek előtérbe. Az Alpine-nak helye van a Forma-1-ben, és harcba tud szállni a győzelemért.”

A jövő évi autó nagyjából ilyen színösszeállításban pompázhat

Abiteboul a 2021-es, illetve 2022-es változásokra utalt, hiszen jövőre 145 dollárban maximálják a csapatok által felhasználható pénzösszeget. (Igaz, néhány tétel ebbe nem számít bele.) 2022-ben pedig érkeznek az új technikai szabályok, amelyek a jobb versenyzés feltételeit hivatottak megteremteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK