Hivatalos: Jövőre Alpine néven indul az F1-es Renault

Alpine logo
(FILES) This file photo taken on May 29, 2020 shows the Alpine logo above the showroom in Boulogne Billancourt forfamly known as 'Societe Automobiles Alpine SAS', commonly known as Alpine. - Renault will change the name of their Formula One team to Alpine from next season, the French constructor announced on September 6, 2020. (Photo by Eric PIERMONT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Renault megerősítette, hogy a 2021-es szezontól Alpine F1 Team néven vesznek részt a Forma-1-es világbajnokságban. A csapat és az autó színe szintén megváltozik, leginkább a kék fog dominálni.

A Renault F1-es csapata közleményben tudatta, hogy jövőre nem a jelenlegi néven indulnak, hanem a szintén a Renault Csoporthoz tartozó Alpine nevet veszik fel. Emellett a csapat festése is megváltozik, és az autók jövőre a francia zászló színeiben fognak szerepelni, elsősorban a kék fog dominálni.

Jövőre új névvel és színekben indul a Renault Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A névváltoztatást azóta rebesgették, hogy Luca De Meo, a Renault Csoport nemrég kinevezett vezérigazgatója vezető pozíciót adott az F1-es istálló csapatfőnökének, Cyril Abiteboulnak az Alpine-ban annak érdekében, hogy népszerűsítsék a márkát. A francia szakember az Olasz Nagydíj hétvégéjén úgy fogalmazott, hogy a névváltoztatás nem rajta, hanem De Meón múlik.

Az Alpine-t 1955-ben alapították, és a márka elsősorban ralizásban, illetve hosszútávú versenyeken ért el nagy sikereket. 2017-ben, 22 éves szünet után a cég ismét elkezdett utcai autókat gyártani, de jelenleg még csak egy modell, az A110-es készült el.

Ami az F1-es csapatot illeti, a név- és színváltoztatást leszámítva ugyanúgy működik tovább. Az autókat természetesen a jövőben is a Renault hibrid erőforrásai fogják hajtani, és várhatóan a csapat vezetése is a régi marad. Abiteboul legalábbis nemrég kijelentette, hogy az új pozíciója nem akadályozza meg abban, hogy betöltse a csapatfőnöki szerepet.

„Az Alpine egy csodálatos márka, erőt és életvidámságot sugároz, és mosolyt csal az arcokra – nyilatkozta De Meo. – Az Alpine a francia nagyszerűség szimbóluma, behozatalával pedig tovább folytatjuk a kalandunkat egy megújuló sportágban. Egy álomszerű márkát viszünk be a nagy nevek mellé, hogy aztán minél látványosabb versenyeket produkáljuk, amit a rajongók lelkesen kísérnek figyelemmel.

„Ez a változás a csapat és a sportág életének kulcspillanatában jött el – mondta Abiteboul. – A más területről szerzett tapasztalatoknak, illetve a francia agilitásnak köszönhetően az Alpine új értelmet, értékeket és színeket ad a paddocknak. Mindez segíteni fog a 2022-re történő felkészülésben. Az új szabályok és a pénzdíjak elosztásának módja megteremtik egy igazságosabb versenyzés feltételeit, emellett a sportág vezetése is egyszerűbb és progresszívebb lesz. A költségvetési korlát bevezetése véget fog vetni a túlzott kiadásoknak, és lehetővé teszi, hogy a sporthoz kapcsolódó értékek kerüljenek előtérbe. Az Alpine-nak helye van a Forma-1-ben, és harcba tud szállni a győzelemért.”

A jövő évi autó nagyjából ilyen színösszeállításban pompázhat

Abiteboul a 2021-es, illetve 2022-es változásokra utalt, hiszen jövőre 145 dollárban maximálják a csapatok által felhasználható pénzösszeget. (Igaz, néhány tétel ebbe nem számít bele.) 2022-ben pedig érkeznek az új technikai szabályok, amelyek a jobb versenyzés feltételeit hivatottak megteremteni.