Vettel: Frank Williams nem volt lelkes, hogy az autóját vezetem!

Forma-1, Sebastian Vettel, Williams-BMW teszt, Jerez 2005
Germany's young prodigy 18 year old, Sebastian Vettel waits for the technicians to make their final checks before making his Formula One debut at a private test session at the Jerez racetrack in Jerez, 27 September 2005. Vettel will pilot the Williams BMW FW27 during the test session. AFP PHOTO/ JOSÉ LUIS ROCA (Photo by JOSE LUIS ROCA / AFP)
Vágólapra másolva!
Szomorúan nyilatkoztak az F1-es pilóták a hír hallatán, hogy az Olasz Nagydíj után a Williams-család elhagyja a sportágat. Noha sohasem versenyeztek a csapatnál, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is nagyra tartja a Williams történelmét és az alapító Sir Frank Williams munkásságát.

A hétvégén lezárul egy fontos korszak a Forma-1-ben, az Olasz Nagydíj után elhagyja a sportágat a Williams-család, Sir Frank Williams és lánya, Claire formálisan is átadja a nevüket viselő csapat irányítását az új tulajdonos, a Dorilton Capital menedzsmentjének. Az istálló változatlan névvel, de a legendás csapatfőnök nélkül folytatja a versenyzést.

Vettel 18 évesen a Williamsnél tesztelt először, 2005-ben Forrás: AFP/Jose Luis Roca

„A Williams mindig is kiemelkedő név volt az F1-ben. Szomorú látni, hogy véget ér a [a család] pályafutása, a sportág rajongójaként nem tudom eléggé megköszönni az emlékeket és az erőfeszítéseket az évek során” – írta Daniel Ricciardo az Instagramon, percekkel a bejelentés után.

Az ausztrál pilótához hasonlóan a mezőny jelenlegi két legsikeresebb tagja, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton sem versenyzett soha a Williams színeiben,

de mindketten méltatták Sir Frank Williams pályafutását, és emlékeztettek a csapat sikeres korszakaira. Vettel felidézte, hogy a grove-i istállónál tesztelhetett először F1-es autót.

„Abszolút – felelte Vettel, amikor a Sky Sports riportere arról kérdezte, hogy felnéz-e Sir Frank Williamsre. – Az első tesztemet a Williams-BMW-nél futottam 2005-ben. Frank nem volt teljesen meggyőződve, amikor Mario [Theissen] elmondta neki, hogy én fogom vezetni az autót, nem úgy tűnt, hogy el volt ragadtatva. Így ismertük meg egymást, de utána nagyon jó kapcsolatba kerültünk.”

„Sohasem versenyeztem a Williamsnél, de nagy sikerek fűződnek hozzájuk, nagyszerű szereplések a ’90-es években, német versenyzők is mentek náluk, Heinz-Harald Frentzen és Ralf Schumacher. Nagy kár, hogy az elmúlt években ilyen csúnyán megverték a csapatot és ilyen bajba kerültek, de remélem, hogy a név fennmarad, Franknek és Claire-nek minden jót kívánok!”

Az FIA sajtótájékoztatóján Hamilton elmondta, nagy rajongója Sir Franknek és a sportban elért hihetetlen eredményeinek. Méltatta az általa nagyon tisztelt honfitársát, mert mindig nagyon pozitívan állt hozzá, és „szerintem talán a legőszintébb ember a Forma-1-ben.”

Úgy vélte, mindenképpen szomorú, hogy lezárul ez a fejezet, de örült, hogy a név megmarad.

Hamilton pályafutása során kétszer is felmerült, hogy leszerződik a Williamshez, egyszer 2004-ben, még mielőtt a McLarennel bemutatkozott az F1-ben, majd 2012 végén, mielőtt végül a Mercedeshez szegődött.

„Reméltem, hogy egy idő után visszatérnek az élre – mondta. – Emlékszem, arról álmodoztam, hogy majd [Nigel] Mansell vagy DC [David Coulthard] autóját vezethetem, de valós lehetőségként ez sohasem merült fel a számomra, ezért átigazoltam a Mercedeshez. Minden jót kívánok nekik, jó egészséget a további útjukra.”

Noha a Williams 2012-ben nyert eddig utoljára futamot és 2003-ban voltak legutóbb igazán sikeresek, a csapat és alapítója napjaink fiatal generációjában is tiszteletet ébreszt.

Bottas 2016 végéig a Williams pilótája volt Forrás: LAT Photographic/Glenn Dunbar

„Sajnos nem ismerem őt túl jól, de természetesen lenyűgözőek az eredményeik, a történetük, és amit elértek. Hihetetlen. Szerencsére a név megmarad, az örökségük tovább él, de gondolom, eljött a váltás ideje, ám mindenki emlékezni fog a múltra, hogy mit vittek véghez a Forma-1-ben. Nem vesznek el” – nyilatkozta Max Verstappen a Sky Sportsnak.

Sok pilótának ők adtak lehetőséget

A Williams történetében számos versenyző akad, akik a grove-i istállónál mutatkoztak be a Forma-1-ben, az idei mezőnyben Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Lance Stroll, George Russell és Nicholas Latifi is nekik köszönhetik az első lehetőséget.

„Frank és Claire nélkül ma nem lennék itt – írta Russell a Twitteren. – Ők adtak nekem esélyt az F1-ben, ahogy az évek során sok más pilótának, mérnöknek, szerelőnek és sokan másoknak. Köszönet mindenért! Pokolian fogunk hajtani, hogy megtiszteljük a Williams nevet.”

Latifi hozzátette, sokkolta a hír, mindig különlegesnek fogja érezni, hogy a Williamsnél kezdte a pályafutását, és arra számított, hogy az alapítók által teremtett légkör a visszavonulásuk után is megmarad a csapatnál. Bottas elmondta, még mindig emlékszik az első napra, amikor a gyárban járt, és hálás azért, mert hittek benne, és lehetőséged adtak neki.

Russell egyelőre nem tudott pontot szerezni a Williamsnek Forrás: AFP/Will Oliver

„A Williams és Frank nélkül biztosan nem lennék itt, ezért örökké hálás leszek a Williamsnek, és azért is, mert segítettek pilótaként fejlődni. Az első pontjaimat és dobogós helyemet a Forma-1-ben velük szereztem – mondta. – Szomorúan láttam, hogy a család eltávolodik a versenyistállótól és Frank is a háttérbe húzódik. Ez az ő életműve, nagyon jól csinálta, és az egész család büszke lehet arra, amit elértek. Családi csapatként lenyűgöző eredményeket értek el a Forma-1-ben. Nagyon szomorú, de nagyon hálás is vagyok ott mindenkinek.”