Az Olasz Nagydíj után a Williams-család távozik a Forma-1-ből

Forma-1, Sir Frank Williams, Claire Williams, Williams Martini Racing
Hockenheim, Germany. Saturday 30 July 2016. Sir Frank Williams, Team Principal, Williams Martini Racing, and his daughter Claire Williams, Deputy Team Principal, Williams Martini Racing. Photo: Glenn Dunbar/Williams ref: Digital Image WW2Q1715
Vágólapra másolva!
Lemondott a csapatfőnök-helyettesi posztról Claire Williams és a csapat bejelentette, hogy az Olasz Nagydíj után a Williams Racinget alapító Williams-család távozik a Forma-1-ből.

Lezárul egy korszak a Forma-1-ben a hétvégén zajló Olasz Nagydíjon, ez lesz az utolsó versenyhétvége a sportág történetében, amelyen a Williams Racinget alapító Williams-család képviseli a csapatot. A Williams néhány nappal ezelőttig az utolsó olyan istálló volt a Forma-1-ben, ami az alapító és családja irányítása alatt állt, de a Belga Nagydíj előtt bejelentették, hogy az amerikai, Dorilton Capital nevű befektetési alapkezelő tulajdonába kerül.

Sir Frank Williams és Claire Williams Forrás: Williams

A Williams azonban bejelentette, hogy a hétvégén zajló Olasz Nagydíj után Claire Williams lemond a csapatfőnök-helyettesi pozícióról, és átadja az istálló irányítását. A Williams-család 43 év alatt 739 nagydíjon állt rajthoz, az első versenyük az 1977-es Spanyol Nagydíj volt Jaramában. A csapat eddig 114 nagydíjat nyert meg, 128 pole pozíciót szerzett és 133 leggyorsabb kör fűződik a csapathoz,

összesen 9 konstruktőri és 7 egyéni világbajnoki címet tudhatnak magukénak. A márka a harmadik legrégebbi név a Forma-1 történetében a Ferrari és a McLaren mögött.

A csapatot alapító Sir Frank Williams 2013-ig vett részt az istálló napi szintű működésében, azóta lánya, Claire irányította a csapatot. A pályán komolyabb sikereket ekkor már nem értek el, de az utolsó független csapatként az is siker volt, hogy a Williams tartotta magát, igaz, már csak a mezőny végén. Idén viszont már nem volt tovább, új tulajdonost kellett keresni.

„Úgy döntöttem, hogy lemondok, hogy új tulajdonosként a Dorilton tiszta lappal kezdhessen. Nem volt könnyű döntés, de úgy gondolom, ez minden érdekelt számára helyes” – áll a Williams közleményében. Az alapító lánya azt mondta, hálás azért, mert a csapattal együtt nőhetett fel, de

a továbbiakban több időt akar a családjával tölteni.

„Köszönöm a Dorilton támogatását és a döntésem elfogadását – tette hozzá, és köszönetet mondott a szurkolóknak, valamint édesapjának is a csapatért, a sportágért és a családjáért tett erőfeszítéseiért.

A Williams a '90-es években volt a csúcson, Adrian Newey több világbajnok autót is tervezett nekik, utána a BMW-vel együttműködve a 2000-es évek is ígéretesen alakultak, de azóta nem tudtak nagyobb sikereket elérni Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az egész család távozása kapcsán Williams azt mondta, megfelelőnek érzik az időzítést, mert biztosították a csapat jövőjét. „Több, mint négy évtizede részesei vagyunk a sportágnak, hihetetlenül büszkék vagyunk az eredményeinkre és az örökségünkre.

Williams szerint a Dorilton támogatta a családot, hogy folytassák a munkát, ők viszont úgy vélik, hogy jó kezekben él tovább a családjuk neve. Hozzátette, most ugyan családi vállalkozásként véget ér a Williams története, de új korszak kezdődik a Williams Racing számára.

„Frank és a Williams-család nevében elmondanám, hihetetlenül hálásak és megtiszteltek vagyunk az az évek során nekünk nyújtott támogatásért a paddockban lévő barátainknak és a rajongóinknak. Az embereknek, akik a Williamsnél dolgoztak a múltban és jelenleg is. Ők igazi harcosok, együtt csináltuk ezt meg, és minden jót kívánunk nekik. A Forma-1 nagyon sokáig az életünk volt, és most ideje, hogy az életünk új fejezete kezdődjön.”

Jövő héttől teljesen új korszak indul a Williamsnél Forrás: Getty Images/2020 Marc Atkins/Marc Atkins

Matthew Savage, a Dorilton Capital és a Williams Grand Prix Engineering elnöke kijelentette, teljes mértékben támogatják Claire és a család döntését, méltatta a leköszönő csapatfőnök-helyettest, köszönetet mondott az alapítónak, és kifejezte, büszkék folytatni a csapat történetét.

Új igazgatótanácsot neveztek ki

Nem sokkal a család lemondásának bejelentése után a Williams újabb közleményt adott ki, ebben megerősítették, hogy Matthew Savage, a Dorilton Capital elnöke, Darren Fultz, a vállalat társalapító-vezérigazgatója és az Eden Rock Group ügyvezetője, a korábbi autóversenyző James Matthews alkotja az új igazgatótanácsot. Matthews 1994-ben megnyerte a brit Formula-Renault bajnokságot, civilben Pippa Middleton férje, vagyis Vilmos herceg feleségének sógora.

„Az új igazgatótanács elismeri és értékeli a Williams örökségének és kultúrájának jelentőségét, azon fog dolgozni, hogy a felsővezetéssel közösen ismét versenyképessé tegyék a csapatot.”