Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull szerint csökkenni fog a Mercedes előnye az új szabály miatt

2020.09.03. 17:09

Sokakat foglalkoztat a Forma-1-ben, hogy milyen hatása lehet a speciális motorüzemmódok betiltásának. George Russell szerint a Mercedes jól jár, de Helmut Marko az ellenkezőjére számít.

A hétvégétől betiltják a Forma-1-ben a különleges motorüzemmódok használatát, pontosabban az időmérőt és a versenyt is egy adott üzemmóddal kell teljesíteni, így a csapatok nem használhatják majd a csúcsteljesítményt biztosító, de az erőforrás élettartamát lecsökkentő beállításokat. A Mercedes eddig azt kommunikálta, és George Russell is arról beszélt csütörtökön, hogy amit elvesztenek a vámon, azt megnyerik a réven, vagyis, ha az időmérőn nem hajszolhatják a motort, akkor a futamon magasabb fokozatú üzemmódot használhatnak.

A Red Bull közelíthet a Mercedeshez?Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az Autosportnak megerősítette, hogy ez lehet a helyzet, de arra számít, hogy a Mercedes a Q3-ban és a bokszkiállások be- és kivezető köre során már nem tud úgy meglógni, ahogy eddig tette. „Azt gondoljuk, hogy közelebb tudunk kerülni, és a versenytempónk egyébként is jó szokott lenni” – nyilatkozta az osztrák veterán.”

Marko arra számít, hogy a Renault-t is hátrányosan érinti majd a változás, és azt sem hiszi, hogy a Mercedes tartósan járathatja majd az erőforrását az eddiginél magasabb teljesítményszinten.

„Az üzemanyagfogyasztás is szerepet játszik, mert korlátozott a mértéke. Ha túl sokáig túl erős teljesítménnyel mennek, túl sok üzemanyagra lesz szükségük. Sok szempont van. Nekünk még nem volt az idén olyan versenyünk, ahol a fogyasztás kritikus volt a számunkra. Persze, előfordul, hogy vitorláznunk kell, de ez nem volt döntő a verseny szempontjából. Nehéz megmondani, hogy e téren hol állunk a Mercedeshez képest, de logikus, hogy a nagy teljesítményhez nagyobb fogyasztás társul.”

Még gyorsulás is lehet belőle

A Mercedes részéről eddig elsősorban Toto Wolff nyilatkozott az ügyben, a motorfejlesztő részleg vezetője, az Andy Cowell helyére lépett Hywel Thomas viszont azt mondta, nem tudják pontosan, hogy mekkora hatása lesz az új előírásnak.

„Gondolom, néhány gyártó úgy találja majd, hogy az időmérőn előrébb jutottak az ellenfeleikhez képest, mások viszont talán a versenyen fognak nyerni a többiekkel szemben. Gyanítom, ez néhány napon belül, a monzai verseny végére ki fog derülni” – mondta Thomas a Mercedes Youtube-csatornáján.

Russell bizakodó - GalériaForrás: 2020 Pool/Motorsport Images/Mark Sutton

Russell az Olasz Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a Racing Point és a Williams rosszabb helyzetben lesz a Mercedesnél, mert szorosabb mezőnyben kell küzdeniük, és azt jósolta, hogy „pont ellentétes” hatást vált majd ki a szabály, mert a Mercedes gyorsabb lehet majd a futamon.

„Szombaton talán veszítünk 1-2 tizedet, de arra számítunk, hogy 1 tizedet buknak más gyártók is, úgyhogy nettó 1 tized hátrányban lehetünk. Vasárnap viszont mindenképpen jobbak leszünk, nem is kevéssel. Lenyűgöző, hogy a Mercedes továbbfejlesztette a motorját, és lehetővé tette, hogy nagyon magas teljesítményszintet használjunk az egész versenyen. Szárnyalni fogunk vasárnaponként.”

A pontversenyt vezető Lewis Hamilton hozzátette, furcsának találja, hogy a Red Bull erőltette a szabály bevezetését, de remélte, hogy a Mercedes szakemberei elismerésként könyvelik el, hogy vissza akarják fogni a teljesítményt. A hatszoros világbajnok szerint ő szerette, ha szabályozhatja a motor teljesítményszintjét, mert így előnyt kovácsolhatott abból, ha képes meghosszabbítani az élettartamát, de azt nem bánta, hogy kevesebbet kell majd állítgatnia a kormányon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK