Társoldalunk:
Hírlevél

Most Leclerc-t hozta ki a sodrából a Ferrari ügyetlensége

2020.08.30. 18:13

Pont nélkül távozik a Ferrari a Belga Nagydíjról, pedig Sebastian Vettel és Charles Leclerc is célba ért, de az olasz istálló autója nem tudta tartani a lépést az ellenfelekkel, még az Alfa Romeóval sem.

A viszontagságos edzések után a Ferrari a Belga Nagydíj során sem tudott kitörni a mezőny alsóházából, az SF1000-es nem volt elég gyors, az ellenfeleik folyamatosan lehagyták Sebastian Vettelt és Charles Leclerc-t az egyenesekben, ráadásul ismét gondok akadtak a bokszfal és a pilóták kommunikációja terén.

Vettel és Leclerc a versenyen egymással is megvívott - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Leclerc látványos rajttal 5 helyet javított az első kör során, de utána egyre hátrébb csúszott, majd a biztonsági autó beküldésekor ugyan gyorsan kapcsoltak, és döntöttek a kerékcsere mellett, a szerelők nem készültek fel időben, ezért a lassú bokszkiállás miatt a tavalyi futam győztese visszaesett a sorrendben.

Mindkét kerékcseréje során újra kellett tölteni levegővel az autó pneumatikus rendszerét is, ami további időkiesést okozott, a fiatal pilóta ezt először franciául káromkodva nyugtázta, majd számon kérte a mérnökét, de nem kapott magyarázatot a verseny során.

„Hihetetlenül bosszantó ez, nagyon nehéz hétvégénk volt, és a verseny sem volt könnyebb – mondta Leclerc a Sky Sportsnak. – Mindkét bokszkiállás során problémáink adódtak, ezek miatt elég sok időt és pozíciót is vesztettem. Aztán próbáltam felzárkózni, de még DRS-sel is rendkívül nehezünkre esett az előzés. Valamit ki kell találnunk, mert ez így nagyon nehéz.”

Leclerc problémáira majdnem Vettel is ráfázott, neki az utolsó pillanatban szóltak, hogy mégse menjen be az adott körben kereket cserélni, mert elhúzódott Leclerc kiállása. A német pilóta a futam után azt mondta, számítottak Spában a visszaesésre, mert ezen a pályán fontos a motorerő, azon viszont csodálkozott, hogy még az Alfa Romeóval és a Haasszal is meggyűlt a bajuk.

Leclerc időt vesztett a kiállások során - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Vettel többször is hangsúlyozta, hogy nyugalomra és összetartásra van szükség a Ferraritól, de figyelmeztetett, hogy a következő két olaszországi versenyen sem várható csoda a csapattól.

Nem teljesen világos a helyzet, remélem, hogy csak Spához köthető a probléma, de keményen kell dolgoznunk – mondta. – A verseny során sok dolgot kipróbáltam a vezetés terén, hogy ellensúlyozzam az autó problémáit, de egyszerűen nem vagyunk elég gyorsak, és ilyenkor nem lehet csodát tenni. Nehéz volt rendes tempót futni, de sok tapasztalatra tettünk szert. Nyugodtnak kell maradnunk, mert a frusztráció általában nem vezet sehova.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK