Társoldalunk:
Hírlevél

Pimasz kérdéssel emlékeztették Claire Williamset saját önellentmondására

2020.08.29. 13:25

Claire Williamsnek felhívták a figyelmét arra, hogy ellentétesen cselekedett azzal, amit két évvel ezelőtt mondott az istálló jövőjével kapcsolatban. A Williams csapatfőnök-helyettese meglepődött, de nevetés lett a vége. Frank Williams lánya kijelentette, Bernie Ecclestone-nak nincs köze a csapatot megvásárló befektetőhöz.

A Williams múlt héten bejelentette, hogy a csapat a Dorilton Capital nevű magántőke-befektető kezébe került, ami azt jelenti, hogy nincs már brit kézben lévő F1-es istálló a mezőnyben és letűnt az a korszak is, amelyben az alapítók álltak a csapataik élén. A lépés azért vált szükségessé, mert a Williams évek óta anyagi gondokkal küszködött, így viszont a Williams-család szerint sikerült biztosítani a legendás alakulat hosszú távú jövőjét. 

Claire Williams 2018-ban még másképp vélekedett a csapat eladásárólForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az üzlet természetesen szóba került a Belga Nagydíj hétvégéjén is. Will Buxton, a Forma-1 riportere rögtön egy váratlan kérdéssel nyitott Claire Williams felé az F1.com-on található videóban. Az újságíró emlékeztette a Williams csapatfőnök-helyettesét, hogy két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy „a csapat eladása csak a holttestemen át valósulhat meg”.

Williamset láthatóan meglepte, hogy Buxton emlékszik erre a mondatára, és vissza is kérdezett, hogy most tényleg minden egyes szavát fel tudja-e mondani, ami a múltban hangzott el tőle. Az újságíró erre azt válaszolta, hogy a Netflix Drive to Survive című sorozatából idézett, amire mindkét fél elnevette magát, majd az interjú folytatódott.

Buxton annyiban emlékezett pontatlanul, hogy Williams nem konkrétan a csapat eladásáról beszélt, hanem arról, hogy nem fognak a Tyrrell útjára lépni, amely egykor több világbajnoki címet is szerzett, de bő húsz éve eltűnt a Forma-1-ből. Ezalatt persze sok mindent lehet érteni, de az tény, hogy a Williams neve egyelőre megmarad.

Az FIA pénteki sajtótájékoztatóján ugyancsak ez volt az egyik legfőbb téma. A grove-iak csapatfőnök-helyettese kiemelte, örül, hogy az ügylet lezárult, már csak azért is, mert az új tulajdonosok szenvedélyesek a Forma-1, illetve a Williams iránt. Hozzátette, mindez nem jelenti azt, hogy a csapat mindennapi életében bármilyen változás lenne.

Az újságírók azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és szerették volna, ha Williams több részletet elárulna az új tulajdonosról. Egyikük felhívta a figyelmet arra, hogy a Dorilton Capital a BCE elnevezésű leányvállalatán keresztül vásárolta meg a csapatot, aminek neve megegyezik Bernard Charles Ecclestone monogramjával. Williams azonban leszögezte, a sportág egykori teljehatalmú ura semmilyen szerepet nem játszott az eseményekben.

Ecclestone-nak nincs köze a Williams megvásárlásáhozForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Igen, ezt már láttam, és a héten beszéltem is Ecclestone úrral, hogy megkérdezzem, ő áll-e az egész mögött. Na jó, ez csak vicc volt. Bernie-nek semmi köze az új tulajdonosokhoz, a Dorilton Capital teljesen független, nem Bernie a Williams új tulajdonosa.”

Miután többen is ezt firtatták, Williams valamelyest engedett a nyomásnak, és elárult néhány részletet az új befektetőről. Mint kiderült, egy 2009 óta működő amerikai cégről van szó, amelynek elnöke Matthew Savage, a vezérigazgatója pedig Darren Fultz, viszont kiderült, hogy ők csupán menedzserek, a tőkét egy család biztosítja, az ő kilétükről viszont semmit sem volt hajlandó elárulni, ahogy arról sem, hogy mi lett a sorsa Toto Wolff és Brad Hollinger tulajdonrészének. A Dorilton Capitalnek több mint 60 üzleti érdekeltsége van, de a motorsportban korábban még nem vállalt szerepet. A Williams csapatfőnök-helyettese abban is biztos, hogy előbb-utóbb a versenyhétvégéken is találkozhatunk a cég vezetőivel.

Williams többször is hangsúlyozta, hogy a történtek nincsenek hatással a csapat működésére, és továbbra is édesapja, Frank Williams a csapatfőnök, ő pedig a helyetteseként tevékenykedik. Ezt az állítását akkor is fenntartotta, amikor arról kérdezték, hogy ez előreláthatólag később is így lesz-e.

„Nézze, ugyanazt kérdezi, amit mindenki más – válaszolta az egyik újságírónak. – A válaszom viszont nem változik, egyelőre minden a megszokott módon megy tovább, ennél többet nem tudok mondani.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK