Társoldalunk:

Vettel nem csodálkozik a Ferrari óriási visszaesése láttán

2020.08.28. 19:21

Mindössze a mezőny sűrűjében szerepeltek a Ferrarik a Belga Nagydíj első két szabadedzésén, de Sebastian Vettelt nem lepte meg a helyzet, és a négyszeres világbajnok szerint az eső sem segít majd a Scuderia versenyképességén.

Nehéz versenyhétvégére számítottak a Ferrarinál a Belga Nagydíj apropóján, és a várakozások már a pénteki szabadedzéseken beigazolódtak. Charles Leclerc és Sebastian Vettel mindössze a 15-17. helyet szerezte meg a 20 fős mezőnyben úgy, hogy a szintén Ferrari-motort használó Haas-csapat pilótái zártak a 19-20. pozícióban.

Nem látni a fényt az alagút végén a FerrarinálForrás: 2020 Pool/Copyright 2020 The Associated Press.All rjghts reserved/Francisco Seco

Ennél is durvább az összehasonlítás, hogy míg Charles Leclerc tavaly 1:44.123-mal a leggyorsabb volt a második tréningen (és ma is odaért volna a 4. helyre), úgy ezúttal csak 1:45.440-re volt képes, ami 1,3 másodperces visszaesés, ráadásul idén lágyabb, gyorsabb gumikat használhat a mezőny a spái pályán.

Nem hasonlítottam össze [az időket] de talán nem meglepő – összegzett Vettel. – A többi versenyen is ez volt a helyzet. Nehéz napunk volt, az autót nehéz és trükkös vezetni. Ez azt is jelenti, hogy nem tartunk ott, ahol szeretnénk, még mindig a beállításokat keresgéljük az autóval. Délután sok mindent megpróbáltunk, holnapra alaphelyzetbe állunk, és valami mással kísérletezünk. Biztos vagyok abban, hogy egy kicsit jobb napunk lesz.”

Heves esőzés érte el a pálya térségét pénteken délután és már a két szabadedzés között is esett némi eső, az előrejelzések szerint a futamon várhatóan ismét esni fog, de Vettelt ez sem tette kifejezetten lelkessé. Rámutatott, a Ferrarinak az idén eddig a nedves pálya sem kedvezett.

Szerintem Ausztriában és Magyarországon kaptunk már ízelítőt az esős körülményekből a szabadedzéseken – nyilatkozta. – Nem lesz a legkönnyebb dolgunk, de ez mindig lehetőséget teremt, hogy felboruljon a helyzet, úgyhogy majd meglátjuk, mi lesz velünk.”

Leclerc sem boldogult az autóval - GalériaForrás: AFP/John Thys

E téren Leclerc sem volt optimista, rámutatott, hogy egyelőre nem jó a Ferrari balansza a hétvégén és esőben „normális esetben a balansz még rosszabb lesz, és a meglévő problémák még nagyobb gondokat okoznak. Ha nem találunk megoldásokat, akkor esőben még rosszabb lesz a helyzet.”

A Ferrari szempontjából érdekesség, hogy Leclerc és Vettel láthatóan eltérő mértékű leszorítóerővel ment, a monacói pilóta alacsonyabb, a német nagyobb leszorítóerőt generáló szárnyakat használt, de a köridő terén nem alakult ki érdemi különbség és a gumikezelés terén is küszködtek mindketten.

„Elég sok dolgot kipróbáltunk, eleinte elég agresszív voltam a leszorítóerő szintje terén, de nem igazán vált be, úgyhogy visszavettünk ebből – árulta el Leclerc, aki elismerte, Vettellel ellentétben őt meglepte a Scuderia gyenge eredménye. – Pillanatnyilag egyszerűen lassúak vagyunk. Keményen kell dolgoznunk, hogy megnyugodhassunk egy kicsit, de nem számítok csodákra ezen a hétvégén. Nem jó érzés, szomorú a Ferrarit ennyire mélyen látni, de pilótaként az a dolgunk, hogy a legjobbunkat nyújtsuk, Seb és én pont ezt próbáljuk tenni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK