Társoldalunk:

Nyugodtan tűri a kritikákat Albon, szerinte nem rosszak az eredményei

2020.08.28. 08:47

A Red Bullnál elnyomja őt is Max Verstappen, de nem zavarja, hogy karrierje során először kritikák zúdulnak rá a teljesítménye miatt. Elődje, Pierre Gasly ugyanezt már átélte és lefokozták, ám a francia úgy érzi, a nehézségekből sokat tanult.

Egy év telt el azóta, hogy a Red Bull szezon közben megcserélte fiókái helyét a fészekben, Pierre Gaslyt az első számú csapattól visszaküldték az Alpha Taurihoz, ahonnan Alexander Albont léptették elő.

Bár utóbbi sem szorongatta meg házon belül Max Verstappent, a futamokon látványos előretöréseivel elnyerte főnökei bizalmát. Idén viszont több kellene tőle: nem várnak tőle Verstappenéhez hasonló bravúrokat, aki maga is furcsállja, hogy szétválasztja a Mercedeseket a bajnokságban, de Albonnak illene a 6. helynél előrébb állnia (a 4. helytől 5 pontra van).

Albon nem villogForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A türelem még tart az irányába, és a brit-thai pilóta azt mondta, megőrizte a nyugalmát. „A karrieremben még sosem vettek össztűz alá, egészen az elmúlt néhány versenyig – nyilatkozta a The-Race-nek. – Rendben viselem, elbírok vele."

„Figyelmen kívül kell hagyni a szóbeszédeket és a háttérzajt. Hinnünk kell magunkban."

Az izgága kocsi gyakran viselkedik kiszámíthatatlanul kevés benzinnel, amit Verstappen jobban ural, mint Albon. Utóbbi így a 6. helynél előrébb nem végzett a kvalifikáción, a Q2-ben több kellemetlen kiesése is volt, de a futamokon többször javított.

Albon a Spanyol NagydíjonForrás: 2020 Pool/Emilio Morenatti/Emilio Morenatti

„A szombatok eddig nem úgy alakultak, ahogy terveztük – ismerte el, de a hozzáállása segítette, hogy ne akadjon fel ezeken. – Le kell zárni a múltat és továbblépni."

Azt hiszem, nekem ez sosem jelentett problémát. Normális, ha szombaton valaki csalódott, de a vasárnap esélyt kínál az újrakezdésre.

„Nem látom nagyon negatívan a helyzetet. Az idei eredményeim nem voltak rosszak." Példaként felhozta a szezonnyitó Osztrák Nagydíjat, ahol a szerencsés körülményeknek köszönhetően a győzelemért támadhatta a Mercedeseket, de Lewis Hamilton kiforgatta.

Gasly teljesítményén javított a lefokozás

Mindeközben Gasly az Alpha Taurinál csendben egész korrekt teljesítményt nyújt, veri a rutinosabb Danyiil Kvjatot. A francia igyekszik a pozitívumokat keresni abban, hogy most egy gyengébb autóban kell megmutatnia a tudását.

Pierre Gasly (jobbra)Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Lehetőséget adott a lelkierőm megmutatására, hogy nem olyan típus vagyok, aki könnyen feladja. Noha úgy éreztem, tavaly igazságtalanul bántak velem, megpróbáltam összeszedett maradni és kihasználni a lehetőségeket."

A kihívásokból mindig többet tanul az ember, gyorsabban fejlődik tőlük.

„Ahogy sok sikeres ember állítja, a siker sok korábbi kudarcra épül. Jó lett volna elkerülni ezt, de ez van – mondta. – Bővült a tapasztalatom, tudom, mit akarok az autótól. Úgy érzem, az eddigi legmagasabb szinten teljesítek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK