Társoldalunk:

A Renault visszavonta a fellebbezését a Racing Point büntetése kapcsán

2020.08.26. 06:04

Felhagy a Renault a rivális Racing Point elleni hadjárattal, miután a panaszos csapat a háttérben garanciát kapott arra, hogy a következő szezontól szigorúbban értelmezik a Forma-1-ben a konstruktőr fogalmát. A francia kézben lévő istálló formálisan is visszavonta a fellebbezését.

A Renault részéről véget ér a pályán kívüli vita a Racing Pointtal a silverstone-i istálló idei autójával kapcsolatban. A francia autógyártó csapata a Stájer Nagydíjtól kezdve folyamatosan óvásokat nyújtott be, kifogásolva, hogy a Racing Point RP20-as típusú autóján a fékhűtők nem saját fejlesztésű alkatrészek, hanem a tavalyi Mercedesről származnak.

Leszáll a Renault a Racing PointrólForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A fékhűtők azok az alkatrészek, ahol a Renault úgy vélte, tetten érte a Racing Pointot, ami a közvélekedés szerint a Mercedes W10-es másolata, ezt a silverstone-iak egyre kevésbé tagadták, azt azonban visszautasították, hogy szabálytalan eszközökkel szereztek volna adatokat a Mercedestől, és a német gyártó csapata is tagadta, hogy az előírásokkal ellentétesen segítették volna ügyfelüket.

Az FIA sportfelügyelői a 70. Évforduló Nagydíja előtt úgy ítélték meg a helyzetet, hogy a Racing Point megsértette a sportszabályzatot az alkatrészek tervezése során, a technikai szabályzatnak viszont megfeleltek az elemek, ezért összesen 15 pontot levontak a csapat konstruktőri eredményeiből és 400 ezer eurós büntetést szabtak ki a Racing Pointnak. Az elmarasztalt csapat enyhítésért, míg több ellenfél – köztük a Renault is – súlyosbításért fellebbezett, de a McLaren és a Williams után a Renault is visszavonta az indítványát, így jelenleg már csak a Ferrari és a Racing Point a két ellenérdekelt fél.

„Az FIA, a Renault DP World F1 Team és a Forma-1 többi résztvevőjének közreműködésével intenzív és konstruktív munka zajlott, ami kézzelfogható előrelépést eredményez a sportág egyediségének megőrzése érdekében a 2021-es sport- és technikai szabályzat módosítása révén, ami megerősíti Konstruktőrökkel szemben támasztott elvárásokat” – áll a Renault közleményében.

A Renault-nak nagy hátrányt kell ledolgoznia a Racing Point ellenForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„A prioritásunk az volt, hogy elérjük ezt a stratégiai célt a Concorde szerződés kontextusában. A szezon elején kialakult vitát magunk mögött kellene hagyni, mivel a feszült és szokatlan bajnokság hátralévő részére kell összpontosítanunk.”

A Racing Point a pontlevonásokkal együtt a konstruktőri világbajnokság 3. helyén áll 63 ponttal, megelőzve a 62 pontos McLarent, a 61 pontos Ferrarit és a 36 pontos Renault-t. Amennyiben visszakapnák az elvett 15 pontot, számottevő előnybe kerülnének, és a végső 3. hely megszerzésére is jó esélyük lenne, de a szezon további futamaira már csak egy nagyobb fejlesztési csomaggal készülnek, így a nagyobb istállók várhatóan ledolgozzák majd a hátrányukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK