Társoldalunk:
Hírlevél

Schumacher a kivétel a Ferrarinál, nem norma, véli a volt Mercedes-főnök

2020.08.24. 12:27

A Ferrari számlájára írja Sebastian Vettel pályafutásának hanyatlását Norbert Haug, a Mercedes-Benz Motorsport korábbi igazgatója. A német szakember szerint honfitársának javulnia kell az F1-ben maradás érdekében.

Lewis Hamilton és a Mercedes sikerének titka, valamint Sebastian Vettel hanyatlásának kulcsa napjaink Forma-1-ének meghatározó kérdése. Miközben a brit pilóta és csapata Michael Schumacher rekordjaira tör, a Ferrari bukdácsol és az olaszok helyett a német kézben lévő brit istálló idézi meg a 2000-es évek eddig páratlan sikersorozatát.

Schumacher a McLarent is legyőzve írta a Ferrari történetének legszebb oldalaitForrás: AFP/Jeff Kowalsky

A Ferrari egyik legkomolyabb ellenfele akkor is a Mercedes volt, még a McLaren gyári partnereként, a csillagos márka sportprogramját Toto Wolff elődje, Norbert Haug irányította. A német szakember szerint elsősorban a maranellói istálló számlájára írható, hogy a Schumacher-korszak óta lényegében semmit sem nyertek.

„A Mercedes tökéletes feltételeket teremtett Lewis Hamilton győzelmeihez és világbajnoki címeihez, a Ferrari viszont ezt nem tudta megtenni Sebastian Vettel számára – mondta Haug az Auto Bildnek. –  Az idősebbek még emlékeznek, hogy a Ferrari utoljára 2007-ben nyert világbajnoki címet, és ha nem lettünk volna olyan hülyék, hogy nem hívjuk ki időben Lewis Hamiltont a bokszba a Kínai Nagydíjon, akkor biztosan nem landolt volna a bokszbejáratnál a kavicságyban, és megszerezte volna a hiányzó pontot a világbajnokságban”

Haug testközelből látta, hogy korábbi protezsáltjuk, Michael Schumacher 2000 és 2004 között legyőzhetetlen volt a Ferrarival, és a 2005-ös kisiklás után is 2006-ban újra harcban volt a világbajnoki címért. A történelem távlatában viszont úgy gondolja, ez inkább a kivétel, és nem a norma a Ferrari számára.

Vettel beszélget Hauggal a Mercedes korábbi csúcsvezetői, Dieter Zetsche és Thomas Weber társaságábanForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Peter J Fox

„A 2007-es győzelem előtt Michael Schumacher zsinórban öt bajnoki címet nyert 2000 és 2004 között, előtte viszont 21 évig, Jody Scheckter 1979-es győzelme óta semmit. Nem túlzás azt mondani, hogy a Ferrari a Schumacher-korszak és Niki Lauda időszaka, az 1970-es évek kivételével nem sokat mutatott. Imádom és elismerem a Ferrarit, de a szeretet és a tisztelet nem törölheti el a tényeket.”

A német szakember elárulta, egyeztetett Sebastian Vettellel, amikor még a tehetséges pilóta a Toro Rossót erősítette, de a Hamilton-Vettel szupercsapat végül nem állt össze. Haug ezt nem tartotta kirívónak, szerinte az F1-ben mindenki tárgyal mindenkivel. Kijelentette, honfitársának gyorsulnia kell, ha nem akar kiszorulni a mezőnyből.

„Sebastiannak meg kell mutatnia, hogy féken tudja tartani a gyors és tehetséges csapattársát, Charles Leclerc-t vagy legalábbis tartja vele a lépést. A Forma-1-ben másodosztályú jelöltek lesznek azok, akiket rendszeresen lehagy a csapattársuk. Ez nem az én véleményem, hanem ennek az iparágnak a törvényszerűsége.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK