Társoldalunk:
Hírlevél

Todt: Indianapolis visszatérése jót tenne a Forma-1-nek

2020.08.23. 18:09

Az FIA elnöke, Jean Todt is ellátogatott az Indianapolis 500-ra, amit először rendeznek meg azóta, hogy a legendás Roger Penske átvette a pálya és az IndyCar irányítását. Penske korábban beszélt arról, hogy szeretné újra fogadni az F1-et, ezt Todt is támogatná.

A koronavírus miatt a megszokott, májusi időpont helyett augusztus 23-án rendezik meg a legendás Indianapolis 500-at, a gyorsasági autósport egyik legkiemelkedőbb futamát. Ez az Indianapolis Motor Speedway legfontosabb eseménye az évben, de a pálya új tulajdonosa, Roger Penske szeretné, ha további nagyszabású rendezvényeket is tarthatnának.

Vasárnap rendezik meg az Indy 500-at, vajon az F1 is visszatér valamikor?Forrás: Walt Kuhn

Az autósport egyik fővárosának tartott helyszín 2000 és 2007 között F1-es nagydíjat is rendezett, de az eleinte hatalmas érdeklődés évről évre mérséklődött, ebben a 2005-ös gumibotránynak is nagy szerepe volt. 2012 óta az austini Circuit of the Americas pályáé az USA Nagydíj, de Penske már korábban is emlegette, hogy visszacsábítaná az F1-et.

Arról egyelőre nem tudni, hogy zajlottak-e már komoly tárgyalások a szintén amerikai Liberty Mediával, de jelzésértékű, hogy Penske meghívására ellátogatott az Indy 500-ra Jean Todt, az FIA elnöke is, aki az Autosport kérdésére méltatta a pálya infrastruktúráját.

„A versenynaptár összeállítása a kereskedelmi jogok birtokosának hatásköre, de világos, hogy Indianapolis minden összetevővel és létesítménnyel rendelkezik, ami a Forma-1-hez szükséges – nyilatkozta Todt. – Roger Penske és a munkacsoportja átvette az irányítást, és mély benyomást tett rám, amit itt tapasztaltam. Nagyon rövid idő alatt fejlődés történt, Roger már eddig is sokat elért az egyébként is meggyőző infrastruktúrával.”

Az első indianapolisi USA Nagydíjat Michael Schumacher nyerte meg 2000-ben a Ferrarival, amelynek csapatfőnöke Todt volt, a futamot a pálya korábbi elnöke, Tony George intette leForrás: AFP/Peter Jones

Indianapolis státusza megkérdőjelezhetetlen a világ autósportjában, a pályát azonban sokszor bírálták azért, mert az eredeti oválpálya belsejében kialakított aszfaltcsík vonalvezetése unalmas volt. Azóta módosítottak rajta, így viszont a nyomvonal nem tartalmaz döntött kanyart, ami a helyszín védjegye, így feltehetőleg újabb változtatásra lenne szükség.

„Indianapolis az amerikai versenyzés Szilícium-völgye – erősítette meg Todt. – Ezért természetesen nagyon jót tenne a Forma-1-nek, ha a bizottság javasolná egy indianapolisi verseny megrendezését.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK