Társoldalunk:

Eladta nagymúltú F1-es istállóját a Williams

2020.08.21. 11:17

Az amerikai magántőke-befektető Dorilton Capital tulajdonába került a Williams Forma-1-es istállója. A csapat hosszú ideje anyagi gondokkal küzd, ezek megoldását és az eredmények javulását várja ettől a lépéstől.

Hónapok óta húzódott az a folyamat, amely során a Williams megvizsgálta, hogy miként tudna javítani saját anyagi helyzetén. Claire Williams csapatfőnök-helyettes, egyben az alapító Frank Williams lánya korábban elmondta, hogy semmilyen opciót nem zárnak ki, így a csapat részleges vagy teljes eladását sem. A folyamat most zárult le: az istálló az amerikai magántőke-befektető Dorilton Capital kezébe került, amely igyekszik biztosítani a patinás alakulat hosszú távú jövőjét.

Már nem a Williams-család kezében van a csapatForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A Williams helyzete az utóbbi két évben fordult igazán rosszra, miután 2018-ban és 2019-ben is a konstruktőri pontverseny utolsó helyén végzett, így az eredmények után járó bevételei is jelentősen visszaestek. Az eladásról szóló közlemény hangsúlyozza, hogy a lépés „egyhangú támogatást" kapott az igazgatótanács részéről, és „biztosítja a Williams Forma-1-es csapatának hosszú távú jövőjét."

A közlemény arról is említést tesz, hogy a tulajdonviszonyok változása nem jelenti a csapat nevének vagy az autók elnevezésének megváltozását,

mivel az új tulajdonos felismeri, hogy „fontos a Williams örökségének tiszteletben tartása és megőrzése." Ennélfogva a csapat székhelye is marad az oxfordshire-i Grove-ban.

„A stratégia felülvizsgálata hasznos folyamat volt és bebizonyította, hogy a Forma-1-nek és a Williamsnek is van hitelessége és értéke – olvashatók Claire Williams szavai a közleményben. – Mostanra jutottunk döntésre, és örülünk, hogy a Dorilton a csapat új tulajdonosa. Amikor elkezdtük ezt a folyamatot, olyan partnert akartunk találni, amelyik osztozik a szenvedélyünkben és az értékeinkben, amelyik felismeri a csapatban rejlő potenciált és fel tudja szabadítani a benne rejlő erőt. Tudjuk, hogy a Doriltonban pontosan ilyen partnert találtunk. Olyan embereket, akik megértik a sportot és azt, hogy mi kell a sikerességhez. Embereket, akik tisztelik a csapat örökségét és mindent megtesznek, hogy biztosítási a jövőbeni sikereket."

Nem költöznek el Grove-bólForrás: Getty Images/© David Goddard. All Rights Reserved/David Goddard

A Williams mindig is büszke volt önállóságára és arra, hogy a kezdetektől fogva a Williams-család tulajdonában van a csapat, a túléléshez azonban meg kellett hozniuk ezt a döntést. „Ez egy korszak végét jelentheti a Williamsnek egy család tulajdonában levő csapatként, de tudjuk, hogy ezután is jó kezekben lesz. Az eladás biztosítja a csapat túlélését, és ami a legfontosabb, ösvényt jelent a sikerekhez. Hihetetlenül hálásak vagyunk a Doriltonnak a csapatunkba fektetett hitért, már várjuk, hogy megkezdjük a közös munkát velük."

„El vagyunk ragadtatva attól, hogy befektettünk a Williamsbe és nagyon izgatottak vagyunk az üzlet kilátásait illetően – mondta Matthew Savage, a Dorilton Capital elnöke. – Úgy gondoljuk, hogy mi vagyunk az ideális társ a cég számára a rugalmas és türelmes befektetési stílusunk miatt, ami lehetővé teszi a csapatnak, hogy a céljára koncentráljon, és visszatérjen a rajtrács elejére. Várjuk, hogy együtt dolgozzunk a Williamsszel egy részletes átvilágításon, hogy eldöntsük, mely területekre kell koncentrálnunk az új befektetéssel. Azt is megerősíthetem, hogy a grove-i létesítmények világszínvonalúak, így nem tervezzük, hogy máshová visszük a csapatot."

A Williams története során eddig kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet nyert, a legutóbbit mindkettőből 1997-ben. Futamgyőzelemből eddig 114-et szereztek, az utolsót a 2012-es Spanyol Nagydíjon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK