Hamilton bírálja a Pirellit, nem tetszik neki a gumispórolós Forma-1

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 16: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on his way to the grid before the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 16, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nincs kibékülve a Forma-1-ben használt gumikkal, és úgy érzi, már jó ideje nem olyanok az abroncsok, mint amilyeneknek lenniük kellene.

Az utóbbi versenyeken a gumik játszották a főszerepet a Forma-1-ben, előbb a váratlan silverstone-i defektek, majd a nagy mértékű hólyagosodás és kopás miatt. A Spanyol Nagydíjat megnyerő Lewis Hamilton szerint pedig annak ellenére nem jó dolog, hogy túl sokat kell óvni a gumikat, hogy a legutóbbi versenyen ez neki mindenki másnál jobban ment. A hatszoros világbajnok változtatásra szólítja fel a Pirellit, amelyhez felajánlotta saját és versenyzőtársai segítségét is.

Hamilton szerint túl nagy a gumik szerepe Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Hamilton nem először bírálja az abroncsokat, tavaly például az F1 jövőjéről tartott egyik egyeztetésre is elment, hogy hatással lehessen többek között az új gumik fejlesztésére. A 2020-as szezonra alkotott abroncsokat azonban a tavalyi szezon végén a csapatok egyhangúlag leszavazták, ezért a tavalyi gumik maradtak az idei évre is, sőt, az új szabályok és azzal együtt a 18 colos kerekek bevezetésének 2022-re halasztásával 2021-ben is ezeket fogják használni a csapatok.

Hamilton szerint azonban a 2022-es gumikat illetően a pilótáknak jobban bele kell folyniuk a tervezésbe, mert mindenképpen jobb abroncsok kellenek.

„Nyomást kell helyeznünk a Pirellire a jövőt illetően – jelentette ki a Mercedes versenyzője. – Sajnos tavaly nem végeztek valami nagyszerű munkát a 2020-as gumik fejlesztésével, ezért a 2019-es gumikat kell használnunk az idén is. Amikor a múltban le lettek fektetve a célkitűzések, a versenyzők nem vettek részt a párbeszédben. Ezért is mentem el tavaly a párizsi megbeszélésre, mint a pilóták képviselője."

Olyan, amelyik nagyobb tapadást biztosít, biztonságosabb, és lehetővé teszi, hogy közel maradjunk az előttünk haladóhoz, ezáltal növelve a versenyzés színvonalát."

Barcelonában Hamiltonnak nem volt gondja a gumikkal, de ezzel együtt változást sürget Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Albert Gea

Mario Isola, a Pirelli sportigazgatója az autók lassítását célzó jövő évi módosításoktól várja, hogy a mostani gumikkal 2021-ben is gond nélkül tudjanak versenyezni, mivel jelenleg a folyamatosan gyorsuló kocsik is gondot jelentenek. A gumispórolás ettől azonban még nem fog eltűnni, pedig Hamilton szerint ez az, amit a jövőben a minimálisra kellene csökkenteni.

A pilóták sem azt akarják, hogy több másodperccel lemaradva a másiktól menedzseljék a gumikat, mert azok nem elég jók. Segíteni akarunk a Pirellinek, hogy jobb gumit gyártson, ha tud. A kérdés nyilván az, hogy tud-e."