Társoldalunk:
Hírlevél

Hamiltont különleges érzés fogta el, de nem olyan, mint Sennát

2020.08.18. 13:34

Lewis Hamilton elárulta, a Spanyol Nagydíjon aratott magabiztos győzelméhez az is hozzájárult, hogy olyan állapotba került, amelyben tökéletesen tudott vezetni. A hatszoros világbajnok nem tudja, hogy ez mitől történt, egyúttal leszögezte, nem ugyanaz az érzés kerítette hatalmába, mint anno Ayrton Sennát Monacóban.

Lewis Hamilton vasárnap fölényes győzelmet aratott a Spanyol Nagydíjon, a futam után pedig kijelentette, különleges állapotba került, aminek köszönhetően végig koncentráltan, hiba nélkül tudott vezetni. A brit pilóta úgy fogalmazott, hogy már a rajttól kezdve egy másik „zónában” volt, és a szokásosnál is magabiztosabban vezetett.

Senna legendás monacói köre

Korábban Hamilton példaképének, Ayrton Sennának volt egy hasonló megszólalása az 1988-as Monacói Nagydíj időmérőjéről, ahol közel másfél másodperces előnnyel szerezte meg a pole pozíciót csapattársa, Alain Prost előtt.

A néhai háromszoros világbajnok elmondta, hogy akkor egy másik dimenzióban, a tudatosságon túl vezetett, a pálya pedig olyan volt számára, mint egy alagút. A brazil versenyző azt is hozzátette, hogy mindez egyszeri élmény volt. Hamilton azonban nem pontosan ezt élte át.

Nem úgy írnám le [az érzést], ahogyan Ayrton tette

– nyilatkozta a futam utáni sajtótájékoztatón. – Mindannyiunkra hatalmas nyomás nehezedik, mert hétről hétre jól kell teljesítenünk, és mindig az a cél, hogy elérjük a tökéletességet, illetve ezt az állapotot. Az ember nagyon közel kerülhet hozzá, de kicsivel mindig lemarad róla, és nem a lehető legjobb ritmusában van.

„Ezen a futamon viszont, nem tudom, milyen oknál fogva, de úgy éreztem, bekerültem ebbe a zónába. Biztos, hogy korábban is volt ehhez hasonló tapasztalatom, de mint mondtam, ez nem mindig fordul elő.”

A 35 éves versenyző hozzátette, egyelőre nem talál magyarázatot a jelenségre, de próbálja kideríteni, hogy mi hozta ki belőle ezt az érzést. „Nem tudom, hogyan lehet elérni ezt az állapotot. Nehéz megmondani, hogy mi az, ami elősegíti, de természetesen meg fogom vizsgálni ezt a hétvégét, és az érzést, ami fantasztikus volt.

Fizikailag persze nagy kihívást jelentett [a verseny], de nem hibáztam, és körről körre jól teljesítettem: tökéletes állapotba kerültem, olyanba, amelyről mindig álmodtam.”

A Mercedes pilótája több mint 20 másodperccel nyert Max Verstappen előtt, aki egy héttel korábban még legyőzte őt a második silverstone-i futamon.

Hamilton úgy véli, a kívülről simának látszó diadal részben ennek az érzésnek köszönhető, éppen ezért igyekszik máskor is elérni ezt az állapotot.

Hamilton még számára is különleges állapotba került a Spanyol NagydíjonForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Egyáltalán nem számítottam rá, hogy 24 másodperces előnyöm lesz, nem így készültünk erre a hétvégére, de ez ennek tudható be. Még akkor is időt nyertem, amikor forgalomba kerültem, pedig általában ez épp fordítva van. Egyszerűen minden elem a helyén volt, ezért mindig arra kell törekednem, hogy ebbe az állapotba kerüljek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK